13 Mart 2015 Cuma

ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ VE BİR AKŞAM SOFRASI

Biz ailecek hep birlikte olduğumuz, akşam yemekleri için; çocuklar ile birlikte GÜZEL masalar hazırlayıp, sofralar kurar daha sonrada uzun uzun sohbetler eşliğinde akşam yemekleri yeriz.




Bu masa da öyle ailecek mütevazi, ama sevgi ile hazırlanmış yemekleri yemek için kurduğumuz bir masa. Bu masamı facebook sayfamda paylaşınca hamile olan bir arkadaşımız bana:



''şehriye çorbasını bu şekilde kıvamlı bir şekilde nasıl yapabiliyorsun? Benim yaptığım çorba bu şekilde kıvamlı olmuyor. Tarifini verir misin?''


Diye yazınca. ona alel acele hemen yapması için üstün körü tarifi yazdım. Ama o arkadaşın yorumundan sonra da aklımda şehriye çorbası tarifini bloğuma ekleme vardı. Ama maalesef ki paylaşacak konu çok, ama kısıtlı zamanım olduğu için hemen paylaşamamıştım. Neyse ki şimdi fırsatını buldum da paylaşabileceğim. Eee ne derler ''geç olsun ama güç olmasın'' demi ama.


Şehriye çorbası için gerekli malzemeler:

  • 5 su bardağı su
  • yarım su bardağı arpa şehriye
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı da sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Nane
  • Salça

Arpa şehriye çorbası hazırlanışı:

İlk olarak yağları bir tencereye koyup eritin. Daha sonra şehriyelerinizi erittiğiniz yağın üzerine döküp rengi hafif sütlü kahve rengini alana kadar kavurun. İstediğiniz rengi aldıktan sonra salçasını koyup, salçayı iyice karıştırın. Ondan sonra tuz. karabiber ve nane gibi baharatlarını da ekleyip bir iki kez daha karıştırın. Ve en son olarak şehriye çorbanızın suyunu da ekleyip önce orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Daha sonrada kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Burada ki püf nokta şehriye çorbanızın kıvam alması için acele etmeden kısık ateşte yavaş yavaş pişmesidir.

Şehriyeleriniz yumuşayıp büyüyene kadar ağır ağır pişirin. Şehriyeleriniz istediğiniz gibi yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın. Ve beklemeye alın...

Şehriye çorbanız dinlendikçe kıvamı koyulaşıp istediğiniz gibi lezzetli vede mis gibi bir çorbanız olmuş olur. Çorba akşam yemeklerin baş tacı olduğu için ben bu çorbadan ara ara yaparım. Ama birde şu gerçeği var ki hayatım da yer alan her çorbayı çok severim brokoli de dahil :) Ama bu çorbayı hiç sevmem. nedeni nedir? Neden sevmiyorum? Hiç bir bilgim yok ama Şehriye çorbasını hiç sevmem.  Ben hiç sevmeme rağmen tam aksi şekilde eşim ve büyük oğlumun da en çok sevdiği çorbadır. o sebepten deneme yanılma şeklinde yapa yapa şehriye çorbası yapmada usta oldum :)

Yapacak olanlara afiyetler olsun...

Hoşça kalın...

2 yorum:

  1. Şehriyeli çorba bak benimde arşivimde yok.Aslında eklemem lazım.Ellerine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim
      Güloanne bence büyük bir kayıp. :)

      Sil