16 Mart 2015 Pazartesi

DAN BROWN DİJİTAL KALE KİTABI YORUMU

Yazar: Dan Brown

Çeviri: Sezen Soner

Sayfa Sayısı: 436

Baskı Yılı: 2006

Yayın Evi: ODTÜ geliştirme vakfı

dan brown dijital kale kitabı

Dan Brown'in ilk yazdığı kitabı olan dijital kale -ilk yazılan kitaplarda genellikle yaşanan acemi hatası, kurgu sorunu bu kitapta yer almıyor. Kitaptaki kurgu o kadar güzel kurulmuş ki. İnsan dijital kaleyi okurken her tahmin ettiği son olmuyor. Okuyucunun tahmin ettiğinden çok daha farklı, insanın aklının ucuna dahi gelmeyen bir olay ortaya çıkıyor. Yani bir bakıma iyi ve kötü kavramı değişiyor. Dijital kale kitabının ilk sayfalarında okurken kafanızda belirlediğiniz iyi ve kötüler bizim düşündüğümüz gibi olmadığı ortaya çıkıyor.

Dan Brown' ın bu özelliği Davinci'nin şifresinde de vardı. Asıl katil aslında kahramanların yanı başında olan ve ondan yardım istedikleri sakat bir adam çıkmıştı. Hatırlarsanız. Bu dijital kalede de durum aynı kitabın başında yer alan çözülemez şifreyi kurup internet ortamına koyan Tankoda; okuyucunun kötü olarak algılamasını sağlasa da aslında aslı kötü ola o kişi olmadığı onun derdi sadece TRANSLTR'yi insanlara göstermek olduğu, kitabın son sayfalarında anlaşılıyor.

Dijital kale kitabının başından beri iyi olarak algıladığımızı komutan Strathmore aslında iyi olmadığını kendi başına hareket ederek Tankoda'nın oyunun içine düşüp şifre olarak bildiği şeyin aslında virüs olduğunu bilmeden TRANSLTR'ye yükler ve çözmeye başlar.... Komutanın asıl niyeti ne? Niçin bu şekilde kendi başına bir işe kalkıştığını kitabın son yapraklarında sizin düşündüğünüzün tam tersi olarak karşınıza çıkacak. Ama isterseniz ben şimdilik dijital kale kitabı hakkında daha fazla tüyolar vermeyeyim de kitabı okumayıp, okumak isteyenlere haksızlık etmiş olmayayım.

Dijital kale kitabını ben büyük bir zevkle okudum. Kitabı okurken dış dünyadan kopup kendinizi kah NSA içinde şifre çözmek ile kah İspanyol da yüzüğün peşinde yüzük aramakla kafa yorduğunuzu göreceksiniz.

Heyecanlı, macera yüklü bir polisiye kitabı okumak isterseniz size Dan Brow'ın Dijital Kale kitabını okumanızı öneririm.

Hoşça kalın.

2 yorum:

  1. Ben de dün bitirdim Dijital Kale'yi...Cuma günü başlamıştım,öyle heyecanlıydı ki bir an önce sonunu okuyup öğrenmek istedim.(Bir de kızım kitabı daha önce okumuştu ve sürekli sonunu söyleyim mi deyip duruyordu :))Ben de aynen sizin gibi beğendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) yorumunuz için teşekkürler sizin yazınızı görmemişim şimdi bakacağım.
      Gerçekten de kitabın sonunu insan çok merak ediyor :)

      Sil