9 Mart 2015 Pazartesi

FİNCANDA KEK TARİFİ (Resimli anlatım)

Fincanda kek tarifini bir sürü sitede görmüş ve çok merak etmiştim... 'Acaba güzel olur mu? Bu kek nede olsa buharda pişecek ,tam olarak çiğ hamur pişebilir mi?' gibi korkularım vardı. 


En sonunda korkularımı bastırıp, denemeye karar verdim. Ne de olsa mutfak işi cesaret ve deneme yanılma işi olduğu için. Aklımda duracağına yapayım sonucu kendi gözlerim ile göreyim dedim. Veee kolları sıvayıp; ''Bismillahirrahmanirrahim'' diyerek fincanda kek yapma işine giriştim. 

Malzemeler 

  • 1 Yumurta 
  • 1 Çay bardağı süt
  • 1.5 Çay bardağı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 Tatlı kaşığı vanilya


Tüm malzemeleri mikser kullanmadan el çırpıcısı ile karıştırarak çırpın. Normal kek hamuru harcında bir karışım hazırladıktan sonra, Nescafe fincanlarını sıvı yağ ile yağlayın ve karışımdan fincanların yarısına kadar doldurun. -Sakın tamamına yakın doldurmayın- çünkü çok fazla şişiyor...
Benim hazırladığım karışımdan 6 tane normal nescafe fincanı, bir tanede büyük  kahve fincanına çıktı.


 Tencereye fincanları dizip yarısına kadar su doldurun ve kapağını kapatın. Önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 15 dakika pişirin. 


Yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere bayağı bayağı kabarıyor. Bu şekilde kabarırsa sakın korkmayın taşmaz. -tabi ki fincanları yarıdan fazla doldurmazsanız...

Pişme esnasında 15 dakika pişirdikten sonra ocağınızın altını kapatmadan açıp, bir sivri uçlu bıçak yada kürdan ile normal kek kontrolü yapar gibi içine batırıp çıkarın. Eğer ki pişmedi ise batırdığınız bıçağınıza hamur yapışmış halde çıkar. O zaman pişirmeye devam edin. Daha ki en sonunda bıçağınız da hiçbir şey bulaşmadan çıkana kadar.


Fincan kekinizin piştiğini yaptığınız test sonucu iyice emin olduktan sonra ocağın altını kapatın. Ve tencerenin kapağına ya temiz bir havlu veyahut ta bir kağıt havlu koyup tekrar kapatın. Bunu yapmakta ki maksadımız ise. -Pişen kekiniz dinlenirken oluşan buharlar kapaktan aşağıya pişen fincanda kekinizin üzerine dökülüp ıslanmasın diye-. 
Tencere bu şekilde sıcaklığı biraz geçene kadar beklettikten sonra yavaşça tencerenin kapağını açıp, fincanları teker teker tencereden alıp ters çevirerek fincanlardan çıkarın. Bu ara da bazı yabancı sitelerde gördüğüme göre onlar hiç fincandan çıkarmadan ellerine bir tatlı kaşığı alıp direk olarak fincanda yiyorlar.



Ben sunuma önem verdiğim için o şekilde yemekten ziyade kekimi fincandan çıkarıp üzerine hazırladığım çikolata sosunu döküp antep fıstığı ile süsleyerek servis yaptım. Bu tarz kekler biraz da göze hitap etmeli ki  'ye benisi' olsun demi ama? :)


Büyük kahve fincanında yaptığımı ise enlemesine ortadan ikiye bölüp araya çikolata sosu  koyup sonra tekrar üstene böldüğüm parçasını koyup. En son olaraktan tüm etrafına tıp ki bir pasta gibi sos ile kapladım. Böylece 6 tane fincanda kek, bir tanede fincanda pasta yapmış oldum. :)

Yapımı çok kolay ve lezzetli bir tarif arayanlar için çok güzel bir alternatif. Ayrıca fırını olmayanlar için yada fırını var ama ''bir kek içinde fırın çalıştırmak istemiyorum'' diye düşünenler için. Fırın çalıştırmadan şip şak olarak hazırlayıp, pişirebilecekleri, bir fincanda kek tarifi...

Yapacak olanlar şimdiden afiyetler olsun!...

Hoşça kalın.

8 yorum:

  1. ellerine sağlık. Yapması çok kolay bir tarih bizde küçük fincanlarda denemiştik bunu=) Kakaolu yapınca da cok güzel oluyor =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Zaten benim gördüğüm tariflerde kakaolu idi ama ben illaki bir değişiklik yapa-cam ya ben kakaosuz denedim :)

      Sil
  2. Tam da bu günlerde fincan kekini denemeyi düşünüyordum. Tevafuk oldu. Bazı bloglarda kekleri pisirirken de tencerenin agzina mutfak bezi koyduklarını gördüm, piseken olusan buharlar keklerin üzerine damlamasin diye. Siz dinlenme aşamasında bez koymussunuz. Bir sorun oldu mu acaba piserken? Ellerinize sağlık ayrıca çok pofuduk olmuslar. Selamlar. ..Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel :) benim tenceremde buharın çıkması için küçük bir delik vardı. O sebpten hiç bir sorun yaşamadım. Zaten pişerken öyle buhar su gibi damlama olmuyor ama piştikten sonra pişmiş keki ıslatmış gibi kekimin üzerine su damlıyor o sebepten koydum. Ama yinede siz bilirsiniz...
      Evet öyle oldular. Tenceremin kapağı cam olduğu için her hallerini nasıl kabardıklarını izledim. Hatta bir ara acaba taşacaklar mı diye çok korktum :)

      Sil
  3. Ben bu keki iki sefer denedim uzun araliklar ile, iki ayri tarif denedim ikisinide begenmedik, guzel pisiyorlar fakat firinimda pisirdigim keklerin tadini alamadik, biz maaile olaraktan. Yemek sitelerinde o kadarda ovulurken biz bu ise bir anlam veremedik ;)) kek canavari oldugumuzdan olabilirmi ki hahah
    Seninde ellerine saglik harika gorunuyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tekkür ederim :)

      Kek canavarı haa, güzelmiş, tuttum bu sözü :D

      Sil
  4. sıvı yağ yok nasıl olacak çok merak ettm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman katı yağı erit sıvı yağ niyetine kullan.

      Sil