6 Mart 2015 Cuma

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNE ÖRNEK ÜTÜ PERFORMANS ÖDEVİ

Öğretmenlerin, her sınıfta çocuklara verdiği bu performans ödevlerini neden verirler hiç anlamam(!) Güya çocuklara veriliyormuş gibi çaktırmadan anne ve babalara verilen bir ödev bence. Çünkü küçük bir çocuğun bu tarz şeyleri yapamayacağını, en az öğretmenlerde bizler kadar bilir. Ama yine de verirler. Artık müfredat gereği için mi? Yoksa anneler fazla boş kaldı biraz çalışsınlar diye mi veriler...Onu bilemem...

 Halbuki bilmezler ki çocuklara verilen ev ödevleri dahi çocuklardan çok anneleri geriyor.  Her akşam günde en az 20 defa ''Hadi oğlum ödevini yap\yapalım'' cümleleri sürekli söyleye söyleye anaların dillerinde tüy biter... :)

Emir 2. sınıfa giderken, yaptığımız röportaj performans ödevi halen en çok okunanlar da yer almasını da görünce. Analara en azından bizim yaptığımız performans fikir verir maksadı ile performans ödevimizi buraya eklemeye karar verdim. 

Bu seferki performans ödevimiz. Elektrikli ev aletlerine bir örnek yapmaktı... Bu haftaya hasta olaraktan başlamam sonucu elim ve kolumu kaldırmaya zorlanırken ben bu ödevi nasıl yapacağım diyerek kara kara düşünmeye. Hatta oğluma '' Kuzum ben çok hastayım bu performansını yapmasak olur mu? İstersen öğretmenin ile ben konuşurum'' dedim. Ama Emir tabi ki de '' Yaaaa olmaz!... Banane banane yap...'' diye tutturunca onu kırmamak, üstelik birde okulda arkadaşlarının karşısında mahcup olmasın diyerek en basitinden babası ile birlikte ütü yapmaya karar verdik.


Elektrikli ev aletine örnek olarak yapacağımız ütü için gerekli olan malzemeler:

  • Karton
  • Makas
  • Koli bandı
  • Kalem
  • Beyaz ve kırmızı fon kartonu
  • Elektrik kablosu
  • Küçük pet şişe kapağı

Önce örnek bir ütüyü yanınıza alıp kartonun üstüne koyup tabanını çizip, kesin. Daha sonra o taban şeklinde aynen bir tane daha çizin. İki tabanı üst üste yapıştırmadan önce arayı dolgulu göstermek için yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere küçük şeritler halinde kestiğiniz parçaları bat ile etrafına yapıştırın. 

Sonra etrafına şerit halinde kestiğiniz daha sonradan tabanın bir parçasının kenarına yapıştırdığınız parçanın üstüne diğer tabanı da eşit olacak şekilde üstüne oturtup onuda yapıştırın.

Böylece ütümüzün tabanını yapmış oldunuz. Şimdi sıra ütünün sapı vede ayar bölmesine geldi. Onuda örnek ütünüze bakarak kartondan parçalar kesip yapıştırın. Bu arada yapıştırma işini bant ile de çok kolay şekilde yapabilirsiniz. Çünkü üzerini zaten kaplayacağımız için gözükmez.

Yukarıdaki kolejde de gördüğünüz üzere ütünün kaba taslağını yaptıktan sonra. Sıra ütününüze ince dokunuşları vermeye geldi. Biz beyaz ve kırmızı renkte yapmaya karar verdik. Siz başka renkleri de tercih edebilirsiniz. İstediğiniz renk ve desende - hazırladığınız karton ütünün üzerine - fon kartonlarını yapıştırın.


Fon kartonlarından renkleri kesip ütünüze yapıştırdıktan sonra. Bir küçük pet şişesini kapağını alıp beyaz fon kartonu ile kaplayıp, daha sonra kalem ile üzerine sanki ütününüzün ayar düğmesi gibiymiş gibi ayarlarını yazabilirsiniz. Bunu yapmak içinde evde ki gerçek ütünüzü baz alarak yapın.

En son olarak evden bir kablo alıp arkasından küçük bir delik açıp onu da ütünüze ekledikten sonra ütünüz hazır.....

Biz bu ütüyü yapınca çocuklar çok beğendi. Hatta Efe:
-Anne acaba elektrik firizine taksak ütü çalışır mı? Dedi... :D

Sabah Emir'in okula götürmesi için bir poşete koyup, eline verdim.

Akşam okuldan alırken öyle bir heyecan vede mutlu halde ütüyü öğretmenine nasıl verdiğini, öğretmeni ve arkadaşları nasıl çoook beğendiklerini. Hatta arkadaşlarının hepsi ütünün yanına gelip dokunmak istediklerini... En ince ayrıntısına varana kadar sanki o anları tekrar yaşıyormuş gibi gözlerinde kocaman bir ışık ile anlattı.

Eve geldiğinde ise önce kardeşi, daha sonrada babası olmak üzere o anı tekrar tekrar anlattı... Biliyorum ki bu ütü meselesi konusu halen kapanmadı. Hafta sonu da amcaları ve de babaannesine yine aynı konuyu tekrar anlatacak. :D

Canım kuzumun mutlu olmasını gördükçe ''iyi ki de kuzumun performans ödevini yapmışız'' diyorum. 

Aslında itiraf etmem gerekirse o gün ben çok hasta olduğum için, benden çok babamızın emeği var. Ütünün kaba taslak halini o yaptı. Bende ince dokunuşlar olan yapıştırma vede düğme, ayar gibi şeylerini yaptım. O sebepten onun emeğini inkar edemem. :)

Hoşça kalın...

5 yorum:

  1. Ellerinize saglik çok guzel olmus. Benim kuzumda çok hevestir boyle el becerisi gerektiren isler ile ugrasmaya. Iyikide yapmissiniz Emir ne kadar sevinmis MASAALLAH. Serife :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim evet öyle Emir çok sevindi. Ama benim kuzular yapmaktan çok hazıra konmaya daha çok hevesli gibiler :D

      Sil
  2. Tebrik ederim başarılı bir çalişma olmuş.Ayrıca blogunuz çok renkli.Yaşadiklarınızı sıkılmadan okuyabilmemizi sağlayabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Thank you all right I'm coming :)

    YanıtlaSil