30 Mart 2015 Pazartesi

KİTAP OKUMAYA BAHANE DEĞİL VAKİT AYIRIN

Kitap okumayı ve yazı yazmayı küçük yaşımdan bu zamana kadar ne kadar çok sevdiğimi hakkımda sayfasında yazmıştım zaten. Ara ara yeni başladığım kitaba yada kitap okuduğum anları, hemen küçük bir kare çekip facebook sayfam da paylaşırım. Orada paylaştığım fotoğrafların altına ne kadar çok kitap okuduğumu\ yada o kadar çok kitap okumaya nasıl zaman bulduğumu gibi... Sorular soran kişiler oluyor...

O kişilere ayrı ayrı cevap vermek yerine buradan toplu olarak cevap vermek istiyorum. Aslında ben ne yazık ki o kişilerin düşündüğü kadar çok kitap oku(ya)mıyorum. Evet çok istememe rağmen, çok okuyamıyorum!. Ancak çok şükür ki ''hiçte okumuyor'' değilim. Çünkü bana göre kitap okumak için zamanım yok bahanesi yerine; kitap okumaya vakit ayırmalıyız... Peki ama nasıl mı?
Şöyle ki...

  • Kitap okumak için mekan fark etmez. Çocuğunuzu parka götürdüğünüz zaman bir başka kadın ile dedi kodu yapıp, başka kişilerin arkasından (iyi yada kötü hiç fark etmez) gıybet etmek yerine çantamıza koyduğumuz bir kitaptan bir iki sayfa okuyup günah işlemekten kurtulup kendimizi geliştirmiş oluruz. 
  • Çocuklara bir aktivite yada oyun bulduğunuzda kendi kendileri ile oynarken, yada uyuduklarında boş zamanlarınızda hemen elinize televizyon kumandasını alıp tv izlemek yerine, elinize bir kitap alıp, okuyun...
  • Çocuklara küçük yaşlarından itibaren onlara önce harfler, sonra kelime ve cümleler kurmayı öğretip, daha sonra onlara okutmayı öğrettikten sonra kitap okumalarını isteriz. Ancak çocukların en büyük rol modelleri olduğumuz için onların karşısın da kitap okumayan bir ebeveyn olduğumuz için onlarda bizi taklit ederler ve kitap okuma alışkanlıkları kazanamazlar. Onun için onların yanında -her boş anınızda çocuğunuza ''hadi birlikte kitap okuyalım mı?'' diyerek onları teşvik edip, birlikte okumalıyız.
  • Uzun yolculuk yada toplu taşıma araçlarında boş boş oturup, sağımızda ve solumuzda konuşan kişilere kulak misafiri olmak yerine elimize kitabımızı alıp bir yazarın hayal dünyası, veyahut ta gerçek kesitli bir kitabı okuyabiliriz.
  • Kuaförde, takside yada bir şey beklerken hemen ellerimize telefonlarımızı alıp internete dalmak yerine elimize kitabımızı alıp kitap okuyabiliriz.
gibi....

Yani anlayacağınız kitap okumak için zamansızlıktan yakınmak yerine; düzenli kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Bizim yakındığımız zamansızlık aslında bir bahaneden başka birşey değil... İstesek öyle bir zaman ayırırız ki, nasıl zaman bulduğumuza bazen kendimiz dahi şaşırırız. O halde ne duruyoruz ilk iş olarak hemen şimdi bir beş dakikanızı bir kitabın sayfalarına ayırın. Okurken dinlenmiş olursunuz...

Hoşça kalın...

8 yorum:

  1. Faydalı bir post olmuş tatlım, eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum ben de her firsatta kitap okumaya çalışıyorum ogrencilerime de en çok bu yönden iyi örnek olmaya gayret ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten aileden sonra çocukların örnek aldıkları ikinci kişi öğretmenlerdir. O sebepten çok iyi yapıyorsunuz.

      Sil
  3. Ben de bu aralar kitap okumak konusunda saldım kendimi , postun beni bir sarstı , kendime getirdi..:) Teşekkürler .

    YanıtlaSil
  4. Kitap okumayı daha önce hiç sevmezdim, fakat blog yazmaya başladıktan sonra kitap okumayı da sevmeye başladım. Kitap okumak çok iyi geliyor bana. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gökhan bey. Kitap okumak insanı rahatlatıp, ufkunu açıyor. Bence herkes okumalı...

      Sil