2 Mayıs 2016 Pazartesi

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Buruk tadı ve hoş kokusuyla limon C vitamini yönünden oldukça zengin... Limonu en çok kullandığımız yer şüphesiz salatalar olduğu gibi pırasa, dolma, barbunya gibi birçok yemekte lezzet vermek amaçlı ekleriz.Yine birçok çorbayı terbiyeleme de kullanırız. Limon suyu ayrıca meyve kokteyllerine katılır, dondurması yapılırBalığın vazgeçilmezidir. Suyu ile şeker ve nane katarak serinletici içeceklerden olan limonata yaparız.Tatlıların şurupları limon suyu katılarak hazırlanır. Faydalarını incelediğimizde mutfağımızda ve sofralarımızda elimizden geldiğince daha fazla tüketmek gerektiğini düşünüyorum. İşte bu sebepten, eminim ki herkesin en az birkaç kez yapmış olduğunu düşündüğüm irmik tatlısını, ben limonlu yaptım. 

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Limonlu irmik tatlısı malzemeleri

  • 1 litre süt
  • 9 yemek kaşığı irmik
  • 9 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin

Limon sosu için:
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 limon rendesi
  • 1 limon suyu
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

Limonlu irmik tatlısı nasıl yapılır?

İlk olarak süt, şeker ve irmik karıştırılarak muhallebi kıvamında irmik tatlısı pişirilir. Ocağın altını kapattıktan hemen sonra margarin ekleyip, karıştırarak, margarin eritilir. Sonra küçük bir borcamın -dibine yapışmaması için- tabanı soğuk suda ıslatılır. Sonrada hazırladığınız irmik tatlısı borcama dökülür. Ve hemen ilk sıcaklığı geçer geçmez buzdolabına soğuması için kaldırılır. 

İrmik tatlısı buzdolabında soğurken siz limonlu sosunu yapmak için 1 limonun önce kabuğu rendeleyip, suyunu sıkın. Sonrada su, nişasta, şeker ve zerdeçalı ekleyip, pişirin. Bu arada bu limonlu irmik tatlısının içine zerdeçalı sırf renk vermesi için eklenir. Sakın tat verir diye korkmayın. Hiçbir şekilde tadı olmuyor. Sadece daha sarı bir renk veriyor.

Hazırladığınız limon sosunu; buzdolabında bekleyen irmik tatlısının üzerine eşit bir şekilde döküp, hemen buzdolabına kaldırın. Bir 4 saat kadar beklettikten sonra dilimleyip, ikram edebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa 1 gece bekletin. O zaman daha kıvamlı ve lezzetli oluyor. Benim limonlu irmik tatlım 1 gece buzdolabında beklemişti...

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Limonun hafif ekşimsiliği ve serinliği ile hafif ve lezzetli bir tatlı oluyor. Bu tatlıdan özellikle yaz akşamlarında içinizi serinletecek bir tatlı aradığınızda hiç tereddüt etmeden yapın. Yiyen kişilerden tam puan almış bir tatlıdır, bilginize!... ;)


Hoşça kalın.


2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık :) Limonlu irmik tatlısı çok lezzetli görünüyor.Oldukça hafif bir lezzeti olduğuna eminim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sosyal medya kafe :) Gerçekten de çok hafifi ve lezzetli bir tatlı. Bence sıcak yaz akşamlarında yapılıp, tüketilecek cinste bir tatlı....

      Sil