22 Aralık 2015 Salı

Kozalak mantısı tarifi

Selamun Aleyküm arkadaşlar; öncelikle bugün mübarek birgün olan mevlit kandilini tüm müslüman aleminin kutlar ve dualarında -aciz bir kul olan- bana da yer vermenizi rica ederim.

Bugün sizlere ailecek yenilen bir akşam yemeği menüsüne çok yakışan bir tarifi vermek için karşınıza geçtim. Ben bu tarifi özellikle kozalak mantısı olarak bilindiği için kışın yapmayı tercih ediyorum. Bazı kitapları mevsimine göre ayırdığımı yazmıştım ya hani. İşte bazı yemekleri de aynen yaz ve kış yemekleri olarak ayırt ederim. Sanırım buda bana has tipik bir takıntı olsa gerek :D




Kozalak mantısı görüntü olarak sigara böreğine benziyor; ancak içi boş oluşu ve sarma şekli olarak sigara böreğinden daha farklı. İsterseniz daha fazla uzatmadan hemen tarife geçelim de; henüz vakit varken sizde bir koşu yufkacı ve kasaba gidip; hazır yufka ve kıyma alıp,yapın. Bu akşam ailecek bir ziyafet bence hiçte fena olmaz...

Kozalak mantısı malzemeleri


  • 2 yufka
  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Karabiber, tuz
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yoğurt
  • Sarımsak

Kozalak mantısı nasıl yapılır?


İki yufkayı üst üste serip, üçgen şeklinde 12 parçaya kesin.. Daha sonra her bir parçayı bir pipet yardımıyla fotoğraftaki gibi kalın yerinden başlayarak sarıp ucunu ıslatarak kapatan ki pişirirken açılmasın. Sardıktan sonra pipetten iterek, çıkartın.Tüm parçalara aynı işlemi uygulayın.

Küçük kozalak şekilli börekleri bol kızgın yağda kızartın. Sonrada bir köşede yemeklik doğranan soğanınızı yağda rengini döndürüp kıyma, 1 tatlı kaşığı salça ve istediğiniz baharatları ilave ederek kavurun.  Mantılarınızın üzerine ister sarımsaklı ister sade yoğurt, kıymalı harcımızı dökerek servis edin.


Ben sarımsaklı yoğurdu üzerine dökmek yerine yuvarlak bir kaseye koyup, ortasına koydum. Böylece yoğurtlu yemek isteyen ortadaki kaseden alıp, yedi. Yoğurtsuz yemek isteyenler ise yoğurtsuz olarak yedi; çünkü benim evde sarımsaklı yoğurt sevmeyen bir çocuk olduğu için. Bence bu şekilde de farklı bir sunum alternatifi oldu. Siz istediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun....

Hoşça kalın.

Not: Bloğumun yeni temasını nasıl buldunuz? 

1 yorum:

  1. Hayırlı kandiller, ben de baslıgı görünce ciddi ciddi kozalak kullandınız sandım :) görünüşü cok guzel ellerinize saglık.

    YanıtlaSil