9 Aralık 2013 Pazartesi

Namık Kemal'in Kitabı Cezmiyi okudum

Yazar: Namık Kemal

Sayfa Sayısı:382

Yayınevi: Parıltı yayıncılık

Çeviri: Mehmet Timuçin Kartal


tokideki sesin okuduğu Namık Kemal kitabı Cezmi

Namık Kemal'in bir eseri olan cezmi ilk tarihi roman kitabıdır... Bu kitaba ismini veren cezmi gerçekten de o tarihlerde yaşamış bir kişidir. Ve bu kişi çok iyi bir at binicisi, şair, dürüst ve cesur bir askerdir... Kısa zamanda bu özellikleri sayesinde çok tanınmış ve kahramanlıklarından söz ettirir olmuştur.

Romandaki olay ise, Sokulu Mehmet Paşa döneminde, İstanbul’ da başlar, Azerbaycan’ da, İran’ da sürüp gider ve Tebriz Sarayında sona erer. Kitabın başında her ne kadar Osmanlıdaki olayı anlatacağı düşünülse de Osmanlı-İran savaşında Kırım hanedanı olan Adil Giray'ın İranlılar tarafından esir alınması sonucu olaylar İran hanedanlığına yönelmektedir.

 İran şahının gözlerinin kör olması sonucu eşi Şehriyar ve kız kardeşi Perihan tarafından yönetildiğini ve ayrıca Şehriyar'ın yönetimde kullandığı entrikaları anlatıyor...

Adil Giray yakışıklı ve güçlü bir adam olduğu için Şehriyar ve Perihan Adil Giray'a aşık olurlar. Adil Girayda gönlünü Perihan'a kaptırınca aralarındaki aşk, ikisinin hayali üzerine İran Hükümetini Adil Giray'ın başına geçmesini kurarlar ve bunun için çeşitli tedbirler ve planlar kurarlar. Bu olayın anlaşmaması içinde sık görüşmeyip bir müddet birbirlerini görmeden birbirlerine mektuplar ve şiirler yazarak anlaşırlar...

Ve sonuç olarak ise planları Şehriyar ve vezirin müdahalesi üzerine işlemez Adil Giray ve Perihan sarayda kahramanca savaşarak şehit düşerler... Perihan ise kendi kazdığı kuyuya düşerek muhafızlar tarafından lime lime doğranır.

Kitap çok hoşuma gitti... Büyük bir zevkle okuduğum kitap türlerinden biridir. ve kesinlikle tavsiye ederim, eğer okumadıysanız hiç vakit kaybetmeden bir tane edinip okuyun...

Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabı hakkındaki yazım için tık 

Hoşça kalın.

6 yorum:

  1. Herşey de olduğu gibi eskileri beğenmem,takdir etmem, kitap konusunda da aynı.. hayır o kadar yaşlanmadım henüz :) ama şarkıların, kitapların, yazarların kalitesinin tadını anlayacak kadar yaşamışım, görmüşüm demek ki :)
    Vakit Klasikleri okuma vaktidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. klasikler diğer kitaplardan daha çok ilgimi çekiyor bence asıl kitap onlar insan önce tarihini okumalı sonra günümüzü zaten okur :)

      Sil
  2. Bende sevmiştim Cezmi'yi afiyet bal olsun canım.

    YanıtlaSil
  3. ama kışın kitap okuması ayrı bir tatlı oluyor :)

    YanıtlaSil