8 Temmuz 2015 Çarşamba

Zeytin Yağlı Biber Dolması Tarifi

Yaz mevsimi gelince pazar tezgahlarında boy gösteren dolmalık biberleri görünce hemen aklıma ''zeytin yağlı biber dolması'' gelir ve ağzım sulanır. :)

Herne kadar ev ahalisi tarafından içi yenilip, güzelim biberleri çöpe gitmek zorunda olsa da  hiç dayanamam ve hemen dolmalık biberlerden alırım. ben dolmalık biber alırken genellikle orta boylu olanları alırım.




Zeytin Yağlı Biber Dolması Tarifi

Zeytinyağlı biber dolmasını ister soğuk olarak, isterseniz de sıcak olarak tüketin. Her iki şekilde de çok lezzetli. Ben genellikle ertesi güne kalmış zeytin yağlı biber dolmasını tekrar ısıtmadan soğuk olarak tüketirim.

Zeytinyağlı Biber Dolması Malzemeleri:

  • Orta boyda 15-16 kadar dolmalık biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
  • Üzerlerini kapatmak için domates

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç malzemesini hazırlamaya koyulun. Önce zeytinyağının yarısını yassı bir tencereye döküp, ısıtın. Sonra fıstıkları ekleyip, biraz kavurun. Sonra küçük küçük doğradığınız soğanları da ekleyip, biraz daha kavurun.

Soğanlar da istediğimiz renge ulaştıktan sonra daha önceden bir kenarda yıkayıp, suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Sonra yine karıştırarak kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaf renge ulaştıktan sonra yenibahar, karabiber, tarçın, şeker ve tuzunu ekleyin. Bir iki karıştırdıktan sonra salça ve kuş üzümünü de ekleyip, karıştırın. En son üstünü bir parmak kadar geçecek kadar sıcak su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın.

Zeytinyağlı biber dolması iç malzemesi, suyunu çekene kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişerken siz dolmalık biberleri elinize alıp, sap kısımlarını çıkartıp, içindeki çekirdekleri çıkartın. Dolmalık biberlerin diplerine bir iki bıçak dürtüp, delin. Bunu yapmak taki maksat dolmalık biberlerin içine hava alış ve verişi kolaylaştırmaktır..


Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

İç malzemesinin suyu çektikten sonra ocağın altını kapatın. İçlerini boşaltıp, hazırladığınız dolma biberleri bol suda içini ve dışını bir güzel yıkayıp, kuruladıktan sonra bir tatlı kaşığı yardımı ile içlerini teker teker doldurun.
Tüm biberlerin içlerini doldurduktan sonra bir tencereye dizin. Sonrada üstlerini domates parçaları ile kapatın. Daha sonrada kalan yarım zeytin yağını da pişmeye hazır olan biber dolmalarının üzerine gezdirerek dökün. Sora tencerenin yarısı kadar sıcak su doldurup, tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte yavaş yavaş pişsin. Piştiğini anlamak için ise iç malzemesinden vede dolma biberlerin yumuşaklığından pişip-pişmediğini anlayabilirsiniz.

zeytinyagli-biber-dolmasi-tarifi

 Piştikten sonra ocağın altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis edip, yiyebilirsiniz. Ama yok ben soğuk yemek istiyorum derseniz de ilk sıcaklığı geçtikten sonra buzdolabına kaldırıp, soğutabilirsiniz.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

Zeytin yağlı taze fasulye yemeği tarifim

Zeytin yağlı Yaprak sarması tarifim 

Hoşça kalın...

6 yorum:

  1. Canım o kadar çok istediki şu anda :D anlatamam.

    ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba :)
    Ellerinize sağlık harika görünüyor!
    Blogunuzu bir keşif etkinliği sayesinde keşfettim.İlginizi çekerse bana da beklerim :)
    Sevgiler..
    http://somurtkansirine.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık.Güzel görünüyor.

    YanıtlaSil