3 Temmuz 2015 Cuma

Tencerede Patates Oturtması Tarifi

Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlere bir tencere yemeği tarifi vereceğim. Bu tarif iftar sofralarınızı bir ana yemek olarak şenlendirebilecek lezzette bir tarif. 

Patates oturtmasını normalde fırında yapılır. Ama ben fırın çalıştırmaya üşendiğim günlerde -genellikle- tencerede yaparım. Lezzeti en az fırında yapılan kadar güzel olduğu için tencerede patates oturtmasını sık sık yapıyorum. (Tabi pratikliği de cabası) Her yaptığımda da ev ahalisi tarafından tam puan alan bir yemek çeşidi olduğu için bugün tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.

Sizde akşam yemeklerinde lezzetli olduğu kadar doyurucu olan bir tarif arayışı içerisindeyseniz; müjde tarifinizi buldunuz!... Tencerede patates oturtması. ;)

Tencerede Patates Oturtması Tarifi

Tencerede Patates Oturtması Malzemeleri:

  • 250 gram kıyma
  • 8 adet büyük boy patates
  • 1 adete soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Patatesleri kızartmak için bir çay bardağı kadar sıvı yağ
  • Kaynar su

Tencerede Patates Oturtması Nasıl Yapılır?


İlk olarak patatesleri tek tek soyup,yuvarlak şekilde dilimleyin. Sonra o patateslerin üzerine su doldurup bekletin.
Sonra soğanları ince ince doğrayıp, zeytin yağ içinde kavurun. Sonra kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu çekip, rengi dönene kadar pişirin. Sonra salçasını da ekleyip, ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.

tencerede-patates-oturtmasi-tarifi

Kıymalı harç bir taraftan pişerken sizde hemen elinize domatesleri alıp, önce kabuklarını soyun. Sonrada ince ince doğrayıp, kıymalı harcın içine ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam edin.

Sonra sarımsakları da soyup, doğrayıp onu da ekleyin. En son tuz ve karabiberini de damak tadınıza göre atıp, bir iki karıştırarak biraz daha pişirip, ocağın altını kapatın.

Daha önceden soyup, su içinde beklettiğiniz yuvarlak dilimli patates dilimlerini önce bir güzel yıkayın. Daha sonrada bir süzgeç içinde süzün. Sonrada bir tavaya sıvı yağı da ekleyip, patateslerin altı ve üstü hafif kızarana kadar biraz kızartın.

Sonrada yayvan bir tencereye önce kızarttığınız patateslerin yarısını tavanına dizin. Sonra kıymalı harcın yarısını patateslerin üzerine döküp, yayın. Sonra kalan patatesleri kıymalı harcın üzerine tekrar dizin. En son kalan kıymalı harcı tekrar patateslerin üzerine döküp, yayın.

Tüm bu şekilde bir patates, kıyma. Sonra yine bir patates bir kıyma şeklinde döşedikten sonra en son alarak kaynar suyu bir kenarından patateslerin üstünü geçmeyecek şekilde dökün. Sonrada tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte yavaş yavaş patatesler pişene kadar pişirin.

patates oturtması nasıl yapılır?

Yemek piştikten sonra biraz dinlendirip, sıcak sıcak servis edin. Bu yemeğin yayında hiçbir şeye gerek yok. Tek başına dahi doyurucu bir ana yemek olur.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

Hoşça kalın...

0 comments: