24 Şubat 2016 Çarşamba

BAZLAMA TARİFİ

'Bazlama'yı ilk evlendiğim yıllarda kayın validem yaparken görmüştüm. Ve hemen bazlamanın daha ince halini bizimkiler yapar ve ismine de 'bezdirme' derlerdi. Ona çok benzettim dedim.
Ama tabi sonraları öğrendim ki bu bazlama Ankara için çok mühimmiş. Bir Ankara klasik hamur çeşitlerindenmiş. Bazlamayı herkes biliyor. Bazlama hemen hemen her evde ya yapılır, yada satılan yerlerden satın alınırmış.
Eeee benim kocişko çok sevince anası da ona sık sık yaparmış. Hani hakkını yemeyeyim ilk iki yıl gerçekten de çok yaptı. Hatta o kadar sık yaptı ki, bende bu bazlamaya karşı bir bağımlılık başladı. :)
Madem çocuklar ve bende çok sevdim. O zaman bu bazlamayı bende yapayım diye. Hemen hemen her 2 haftada bir pazar günleri sabah kahvaltısında yapmaya başladım...
İlk yaptığım günlerde doğru düzgün kabarmaz. Pişirirken ya yakar, yada bazı bölümleri çiğ kalırdı. Ama tabi bir şeyi yapa yapa elin alıştığı gibi; bende bazlamayı yapa yapa iyice öğrendim.
Öyle öğrendim ki şimdilerde artık ölçü dahi kullanmadan elimin kararı ile hamur yoğurup, yapmaya başladım. :)

BAZLAMA TARİFİ

Bence bir hafta sonu sizde ailecek yapılacak kahvaltı için bu bazlamadan yapın. Ekmek yerine sıcak sıcak bazlama yiyin. Yanında birde tavşan kanı çay ve tereyağ, peynir olsun. Başka hiçbir şeye gerek yok... Ohhh şimdi yazarken dahi ağzım sulandı. ''Acaba ben bu hafta sonunu beklemeden yarın yinemi yapsam ki?'' ;)

Bazlama malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 su bardağı kadar ılık su



Bazlama nasıl yapılır?


Önce küçük bir kasenin içine yaş maya, ılık su ve şekeri karıştırarak erilir. Ardından yoğurma kabına elenmiş unun ortasını havuz gibi oyup, içine erittiğiniz şekerli maya karışımını ekleyin. Sonrada tuzunu ekleyip.Yavaş yavaş ılık suda ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Ele yapışan cıvık bir hamur elde ettikten sonra, yoğurduğunuz hamurun üzerini örtüp, mayalamaya bırakın.
Hamur 1-2 saat kadar sıcak yerde bekledikten sonra iki kat kabarıp, büyüdüğünde olmuş demek oluyor. Sonrada mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünden büyük parçalar koparıp. bir sofra bezinin üstünde üzerini örtüp, bir saat kadar daha bekletin. Bu şekilde biraz daha mayalanıyor. Sonrada ister bir merdane yardımı ile isterseniz de elinizle bastırarak yassılaştırın. Ben çok kalın sevmediğim için bir merdane ile biraz açıpp, öyle pişiriyorum.

Bazlama nasıl yapılır?

Pişirme işlemini ise, evlerde kullanıma uygun olan elektrikli saçınız varsa onunla pişirin. Ama yok benim sacım yok diyorsanız; o zamanda kalın tabanlı bir teflon tavada pişirin.
Benim bazlama hastası kocişko, sırf ben daha sık bazlama yapayım diye hemen bana bir tane elektrikli saç aldığı için. Ben elektrikli saçta 3-4 tanesini birden pişiriyorum. O şekilde daha pratik ve kolay oluyor. ;)

Bazlama nasıl yapılır?

Pişirme aşaması ise yukarıdaki fotoğraflardan da gördüğünüz üzere önce bir yüzü göz göz kabaracak daha sonrada çevirip, arka tarafı pişirilecek. İki tarafı da kızarıp, piştikten sonra saçtan veyahut tavadan alıp, diğer bazlamaları da aynen o şekilde pişirin.

BAZLAMA TARİFİ


Sonrada güzel bir çay demleyip, kahvaltı sofrası hazırlayın. Bu arada bazlama olduktan sonra onun yanına fazla bir şey yapmayın. Çünkü o kahvaltı sofrasının starı bazlama olmalı. Bazlamayı da siz yaptığınıza göre sabahın kraliçesi de doğal olarak siz olacaksınız... Eeee o zaman ilk hafta sonu kahvaltısında kraliçe olmaya, pardon pardon bazlama yapmaya hazır mısınız? ;)

Hoşça kalın.

12 yorum:

  1. Elinize sağlık bazlamaya bayılırım...özellikle arasına tereyağ ve bir bardak çay oh mis mis... ziyaretlerinize ayrıca çok teşekkür ederim... ancak iadeyi ziyaret yapabildim affedin... sevgiler... hemen bloğunuza da üye oluyorum (Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :)
      Hoş geldiniz bloğuma...

      Sil
  2. Bu bazlama beni çıldırttı akşam üç yorum yaptım bende seviyorum diye gitmediii çok severim hemde çok elelrine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkür ederim canım. Sanırım bu bazlamayı sevmeyen yok ;)

      Sil
  3. elinize sağlık bayılırım bende bazlamaya yarın bir deneyeyim :)

    Buarada bloğunuzu yeni keşfettim bende beklerim...

    http://yenihayatiminilkgunu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer sizde bazlamayı çok seven kesimlerden iseniz. Kesin bu tarifi deneyin. Çünkü kendi yaptığınız bazlama daha bir lezzetli oluyoe. tecrübeye tabi... :)

      Sil
  4. Ellerine sağlık. Ben de yapıp dondurucuya atayım diyorum. 2 sorum var: Dondurucuda ne kadar bozulmada saklanır, 2- bu malzemeden kaç adet çıkıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben dondurucuya hiç atmadan ben genellikle yapar ve hemen o gün bilemedin ertesi gün tüketirim. Ki zaten benim verdiğim o tariften de en fazla 10 tane çıkar.
      Ama dondurucuya atan kişiler çok var. Atılıyor. Saklama süresi en az bir 6 ay kadar olması gerek. Çünkü eşimin köydeki akrabaları yazın yapıp, kışın yemek için dondurucuya atarlar. Hatta bizler ziyarete gittiğimiz zamanda bize de hediye ederler ondan biliyorum.

      Sil
  5. Elinize sağlık harika görünüyor, küçük bir ipucu vermek istiyorum mısır unu ile yaparsanız harika olur çünkü annemde yapar zaman zaman oradan biliyorum, mısır unu ile denemenizi de tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneniz karedenizli mi? Mısır unu çok lezzetli. Aslında güzel olabilir. İnşallah o şekilde de yaparım. Öneri için teşekkürler :)

      Sil
  6. bunun da püf noktası aslında pişirme.. ben hep orada patlıyorum.

    elınıze saglık

    www.mugeninlistesi.blogpot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Aslında pişirmesi çok basit. Önemli olan çok yoğurmak bence.

      Sil