21 Ocak 2019 Pazartesi

PARFÜMÜN DANSI KİTAP YORUMU

Yazar: Tom Robbins

Çeviri: Belkıs Çorakçı Dişbudak

Sayfa Sayısı: 373

Baskı Yılı: 2002

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

PARFÜMÜN DANSI KİTAP YORUMU

Tom Robbins'in ilk okuduğum kitabı. Kitabın arka kapağında yazılan: ''Bu kitapta hayatlarını bir 'deney' olarak yaşayanlar anlatılmaz. Onların okumalarına da gerek yoktur!...'' Sözü beni heyecanlandırmış. Ve hemen kitabın sayfalarına okumak için gömülmüştüm. Ancak bu kitapta tıp ki şairin romanı gibi elimde sürünengillerden oldu. Bu kitabın üzerine yine bir kaç kitap okumuş. Ve sonra her kitap seçiminde sanki beni çağırıyormuş hissi uyandıran kitabı sonunda eline alıp, hepsini okudum.


Parfümün Dansı Kitabının Konusu

Yukarıda da yazdığım gibi zor ilerleyen bir kitap; çünkü zamanlar ve mekanlar oldukça faklı ilerliyor. Bir New Orlans, bir Seatle, birden Paris, hoooop bir bakmışsın Hristiyanlığın yeni zamanlarında bir Batı Avrupa krallığı şeklinde dört ayrı koldan ilerliyor. Kitabın bir kısmına kadar Kral Alabor'ı bekliyorsunuz. Ondan sonra 'V' lı ne yaptı? şeklinde kafanızda sorular oluşuyor.İsterseniz kitabın baş karakterleri olan Alabor, Kudra ve Pan kim onlardan da çok az bahsedeyim. Küçük bir İskandinav topluluğunun kralı olan Alobar, ülkesinde krallığın verdiği keyif ve rahatlıkla yaşarken bir gün saçlarında bir telin beyazlandığını görür. Alobar'ın yaşadığı toplumun töresinde kesin bir kural vardır ki bir kral, yaşlılık belirtisi gösterdiği zaman halkın refahı için bir törenle zehirli yumurta yedirilerek öldürülmek zorundadır. Alobar ölmek istemez, toplumunun kurallarına karşı çıkar ve ölümü yeneceğine inanmaya başlar. Bu düşünceyle birlikte ölümsüzlüğü aramak için masalsı ve eğlenceli bir yolculuğa çıkmaya karar verir. İlk hedefi Doğu'dur. Yolculuğu sırasında da Yunanistan'da zevkin ve çobanların tanrısı Pan ile tanışır. Bundan sonra da yolculuğu daha absürt hale gelir. Hindistan sonra tekrar Avrupa, en sonunda da Yeni Dünya'ya uzanan ölümsüzlük ve bilgelik yolcuğu sürüp gider. Tabii bir de onda ölümsüz aşkı bulduğu Hintli Kudra vardır.
Kitaptan altını çizdiğim bir kaç şeyi de buraya eklemek istiyorum...

Doğmak ve ölmek kolaydı. Zor olan hayatın kendisiydi.


İnsan mutsuzken hep dikkati kendine dönüktür. Gitgide kendini çok ciddiye almaya başlar. Mutsuzu neşelendirmeye çalıştığında, istemez, karşı çıkar. Çünkü neşelendiğinde, dikkati kendinden uzaklaşacak ve evrenle kucaklaşacaktır. Mutsuzluk, kendine düşkünlüğün varacağı son noktadır.


Ölüm o evde oturmuyor. Ölüm yalnızca o evin bazı odalarına verdiğimiz bir isim. Biz yaşayanların o odalardan korkmamıza sebep, oralardan hiç geçmemiş olmamızdır.


Ya da belki benim özlediğim şey kusursuzluk değil de eksiksizlikti. Hayattan kaçmaya adanmış bir hayatta da eksik olan bir taraf var.



Sonuç olarak; soluklanarak okuyabileceğiniz, kimi zaman sıkılıp kimi zaman coşturarak okuyacağınız, karma karışık bir kitap...

Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

19 yorum:

  1. zaman geçişlerini bağlı kurgulamak usta yazar işi olsa gerek...Konusu güzel kitabın tanıtımı için teşekkürler..Not aldım

    YanıtlaSil
  2. Bazı kitaplar var içerisinde çok güzel sözler barındıyor ancak, genel manada fazla iyi olmuyor. Bu kitabı merak ettiğim sözleri güzel...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sitenizi tavsiye vesilesi ile keşfettim

      Selam ziyareti

      Sil
    2. Merhabalar hoş geldiniz bloğuma...

      Sil
    3. çok güzel özetlemişsiniz. Bence bu kitap tamda öyle. İçerisinde çok güzel sözler barındırıyor. Ama genel olarak iyi değil demiyelimde bana hitap etmedi desem daha doğru olur.

      Sil
  3. çok yıllar önce okuduğum ve çok beğendiğim bir kitaptı.kapak resmininde bir hikayesi vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle bir şeyde okumuştum. Ama şuan hatırlamıyorum. Acaba rica etsem sende hikayesini anlatır mısın canım?

      Sil
  4. Çok eskiden okumuştum.Sayende hatırlamış oldum canim :)

    YanıtlaSil
  5. Alıntılar dikkat çekici ve güzelmiş. Aklımda bulunsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet içeriğinde çok güzel anlamlı cümleler var. Yazar gerçekten de çok usta orası kesin.

      Sil
  6. Alıntılarınız ve okuduğunuz kitap ilgimi çekti... Blog sayfama beklerim. 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Bloğum HOŞGELDİNİZ. Hemen şimdi gliyorum. ;)

      Sil
  7. Merhabalar,
    O kadar çok tavsiye aldım ki bu kitapla en sonunda geçen hafta aldım. Kitaplıkta sırasını bekliyor. Çok eski bi kitap olmasına rağmen hep ötelemiştim sizin için de çok verimli bi okuma olmamış ama bakalım benim için nasıl olacak? meraktayım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yukarıda da yazdığım gibi soluklanarak okunabilecek bir kitap. ama okuduğuma pişman değilim. İnşallah siz yazarı daha hızlı anlar ve bir solukta okursunuz. Kitabı okuduktan sonraki yorumunuzu merakla bekliyorum.

      Sil
  8. Merhabalar, bloğunuzu Deep'in önerisi sayesinde kesfettim, takipteyim :) bu kitabı okumamistim güzel bir öneri oldu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar bloğuma hoş geldiniz. Hemen Bende iadeyi ziyarete geliyorum :)

      Sil