6 Haziran 2017 Salı

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi

Patlıcan, yaz aylarının en çok tüketilen sebzesi arasındadır. Girdiği her yemeğe lezzet katan patlıcanın közlenmesi en sevdiğim halidir. Bugün sizlere muhteşem bir lezzet olan közlenmiş patlıcan mezesi tarifini vereceğim. Evdeki malzemeler ile kolaylıkla yapabileceğiniz meze, sofranıza renk ve lezzet katacaktır. Üstelik bu malzemeleri çiğden közlenmiş patlıcanlar ile karıştırırsanız közlenmiş patlıcan salatası yapmış olursunuz. Pişirirken içine biraz su ekleyip, biraz sulu halde pişirirseniz közlenmiş patlıcan yemeği yapmış olursunuz. Diğer 2 halde de lezzetli olan közlenmiş patlıcanı ben bugün mezesinin tarifini paylaşacağım.

Özellikle ana yemeği et olan menünüze közlenmiş patlıcan mezesini de ekleyin. Çünkü gerçekten de çok yakışıyor.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi
.

Közlenmiş patlıcan mezesi malzemeleri

  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytin yağı
  • Bir tutam tuz
  • Toz kırmızı biber
  • Pul kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak

Közlenmiş patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanları ilk olarak közmatik yada benim gibi anam babam usulü ocakta közleyin. Daha sonrada kabuklarını soyup, bir tahta üzerinde ince ince kıyın.

Közlenmiş patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanları közleme işlemini bitirdikten sonra son işlem olarak geniş bir tava içine zeytin yağını koyup biraz kızdırın. Yağ ocakta kızdıktan sonra küp küp doğradığınız soğanları ekleyip, kavruklayın.

Soğanlar kavrulduktan sonra yine ince ince doğradığınız biberleri soğanların içine ekleyip, biberle yumuşayana kadar karıştırarak kavurun. Biberlerde kavrulduktan sonra küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip, domatesler suyunu salıp sonra çekene kadar pişirin. (Buraya kadar tıp ki melemen yapar gibi fark ettiyseniz.) 

Közlenmiş patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Şimdi de közleyip, ince ince kıydığınız közlenmiş patlıcanları da ekleyip karıştırarak kavruklamaya devam edin. en son sarımsak, tuz ve baharatlarını da ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi

Közlenmiş patlıcan mezesini fazla yapmak isterseniz malzemeleri 2 katına çıkartarak çoğaltabilirsiniz. Bu mezeyi ana yemeğin yanında soğuk olarak tüketin...

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

7 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. bugün mutlaka deneyeceğimmm ♥

    YanıtlaSil
  3. Köz patlıcanın tüm evi saran nefis kokusuda cabası harika canım çekti ben içine közlenmiş kırmızı biberde katıyorum oda daha farklı oluyor tavsiye ederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle :)
      Maalesef ki eşim kırmızı biber sevmediği için ben koyamıyorum. Ama evet o şekilde de çok lezzetli oluyor.

      Sil
  4. Bu tarifi bu akşam denedim çok harika oldu çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil