6 Eylül 2012 Perşembe

FETİH 1453

İstanbul gezisi postlarından sonra bu film hakkında bende duygularımı yazmak istedim. Aslında bu filmi birçoğunuz izlediniz. Kimileri filmi çok beğendi, kimileri ise hiç beğenmedi. Benim fikrimi merak edenler için ise yazıyorum Türk Sineması adına çok önemli bir film olan Fetih 1453 iyisiyle kötüsüyle benim favori filmlerimin arasında.Bugüne kadar yapılan savaş filmleri arasında bile önemli yere sahip olan Fetih 1453 Hollywood filmlerinden farksız çok değerli bir film.Senaryoda bazı hatalar olduğu söyleniyor ancak hangi tarihi film en doğru bir şekilde sinemaya aktarılmış ki ? Bunların dışında Fetih 1453 oyuncu seçimiyle de ön plana çıkıyor.Kaslı oyuncuların seçimi filme hava katmış.Sıradan Türk filmlerinden farklı olmasını sağlamış.Oyunculuklarda İbrahim Çelikkol daha başarılı diğerlerinden.Filmde tek eksik büyük bir aşk hikayesin de yasak ilişki olarak değilde imam nikahlı bir ilişki olarak yansıtsaymışlar daha iyi olurdu bence. Ancak şimdilik bu göz ardı edilebilir bir durum. Herkesin izlemesi gereken ve şanlı tarihimizin en önemli olaylarından birini en iyi şekilde anlatmaya çalışan önemli bir film.


İstanbul, Kur'anı Kerimde dahi yazmakta olan bir şehir, o yüzden tarihimize baktığımız zamanda da birçok Padişah tarafından fethedilmek için kuşatılmış ama hiç kimseye nasip olamadan hüzünle sonuçlanmış. Daha ki Fatih Sultan Mehmet gibi azimli, güçlü bir padişah kuşatana kadar o padişah almak için bir çok yol denemiş hepsinde de başarısız olmasına rağmen hiç bıkmadan yılmadan devam etmiş daha ki gemileri karadan yürüterek denize taşıması gibi parlak fikir aklına gelene kadar.

Evet ufakta olsa tarih bilgisinden sonra filmi izlemeyenler için filmin konusu hakkında bilgi vermek gerekirse, 'Babası II. Murat'ın ölümü üzerine ikinci kez tahta çıkan II. Mehmet'in kafasında gerçekleştirmesi gereken ilk öncelik Bizans İmparatorluğu'nun son toprağı olan Konstantinapolis'i Osmanlı Devleti'ne katmaktır. Bu uğurda ne yapılması gerekiyorsa genç padişah hiçbirinden feragat etmeyecektir... Osmanlı Devleti'ne çağ atlatarak imparatorluğa taşıyan Fatih Sultan Mehmet'in 1451 yılında henüz İstanbul'u alma planları yaptığı dönemden başlayan film, Ulu batlı Hasan'ın hayat hikayesinden de bahsediyor.'




8 yorum:

  1. güzel filmdi gerçekten de...
    yorumların da güzel canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EVET ÇOK GÜZEL FİLM:) AYRICADA TEŞEKKÜR EDERİM.

      Sil
  2. güzel bir filimdi hatta geçenlerde kağıthane belediyesi hasbahçe açık hava sinamasında bile yayınladı inanılmaz kalabalıktı sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm ne güzel eminim kalabalıktır böyle Türklüğü simgeleyen filmler genelde tutuluyor.

      Sil
    2. BEN İZLEYEMEDİM HENÜZ.. AMA ANLATTIĞINIZA GÖRE DE GÜZELMİŞ FİLM..YASAK HİKAYELİ OLAN İLİŞKİ DE BELKİDE TARİHTE GERÇEKTEN ÖYLE OLDUĞU İÇİN ÖYLE YANSITIMIŞ OLABİLİR CANIM..
      KENDİNE ÇOK İYİ BAK ..ÖPÜLDÜN:)

      Sil
    3. izlemeni tavsiye edrim canım tarihte nasıl yansıtılmış bilmiyorum ama o zamanda tüm askerlerde vede padişahta müslümanlık daha fazla imiş o yüzden ben yasak ilişki olayına takıldım. Zaten tüm olayı olduğu gibi yansıtmışlar mı ki onu olduğu gibi yansıtıyorlar.

      Sil
  3. tarihi bi olay evet dünyaya çağ atlatan olay Fetih..
    film baştan aşağı tarihi yanlışlarla dolu! Fetihte büyük payı olan Fatih S.Mehmet'in yanındaki tarihi önem taşıyan insanlar yok..
    Fatih S. Mehmet'i canlandıran oyuncu son derece çelimsiz ve çirkin..
    Yeniçerilerin çoğu bıyıksız(bıyıksız yeniçeri olmaz) nerde bi tipsiz yeniçeri diye oynatmışlar kast çok kötü yani..
    Ulubatlı Hasan'ı o kadar ön plana çıkarmışlar ki Fatih onun gölgesinde kalmış!
    Fetihten hemen sonra Ayasofyaya girmek için Akşemseddin Hz'nin namazının sünnetini hiç terketmeyenler öne çıksın dediğinde bütün orduunun öne çıkması farzını teerketmeyenler öne çıksın dediğinde fatih2in öne çıkıp ayasofyanın kapısınıı açması olayı eklenebilirdi çok eksik ve yanlış bi filmdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle yorumun için teşekkür ederim düşüncelerine saygı duyuyorum. Zaten bende tarihi olayı olduğu gibi aktarılmış demiyorum ki zaten günümüzde hangi tarihi filmde yanlışsız eksiksiz anlatılmış ki filmi kuranlar kafalarına göre bazı olaylarda ekleyip yorumluyorlar. Postumda da yazdığım gibi bence şuan tarihi film olarak izlenebilecek en iyi film bu benim düşüncem, ben filmin eksiklerini de zaten belirtim.
      sevgiler.:)

      Sil