Merhabalar sevgili okurlar, Tokideki Ses bugün sizlere yazın tatilden dönüşte hazırladığı kışlık un tarhanası tarifini paylaşmak istiyor...
Aslında un tarhanası tarifini soran tanıdıklarıma, ben yazın yapınca paylaşırım demiştim. Ama maalesef ki zaman az, paylaşacak şey çok olunca anca paylaşabildim. :( Neyse artık geç olsun da güç olmasın diyelim ve hemen tarifime geçelim....
Kışlık un tarhanası malzemeleri
- 1 kilogram domates
- 1 kilogram kuru soğan
- 1 kilogram kırmızı salçalık biber
- 5-6 adet çarliston biber
- 5-6 adet kırmızı acı biber (isteğe bağlı)
- 1 kilo ev yoğurdu veya süzme yoğurt (ben süzme yoğurt kullandım )
- 2 su bardağı dolusu haşlanmış nohut
- 1 demet maydanoz
- Tuz
- Aldığı kadar un
Kışlık un tarhanası nasıl yapılır?
Domates, biber ve soğanları iri iri doğrayın daha sonra bir tencereye koyup kapağını kapatıp. Ocağın ayarını kısık ayara getirip yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra robottan geçirin.
Daha sonra geniş bir kaba robottan geçirdiğiniz karışımı. Yoğurdu, önceden pişirilip yine robottan geçmiş olan nohudu, ve yukarıdaki malzemeler listesindeki un hariç tüm karışımları ekleyip iyice karıştırın. Daha sonrada azar azar un ekleyip yumuşak bir hamur elde edin...
Hamurun kıvamını ayarladıktan sonra oda sıcaklığındaki bir yere üzerine temiz bir bez örterek mayalamaya bırakın. Arada bir kepçe yardımı ile karıştırın ki hamur kayısılanmasın ve ara ara unda eklerseniz karışımınız daha tok olur... Normalde 7 gün bekletiliyormuş, ekşi olsun diye. Biz çok ekşi sevmediğimiz için ben 2 gün bilemedin 3 gün bekletiyorum.
Yeteri kadar beklettikten sonra havadar vede güneş giren bir odaya temiz bir bez serip üzerine küçük küçük parçalar alıp serin. Serdiğiniz bu hamurların üzeri kurudukça çevirin. İki tarafı da biraz kuruduktan sonra toplayıp robota yada eliniz ile ufalayarak kevgirden geçirerek ufalayın...
istediğiniz şekilde robottan çektikten sonra tekrar temiz bir bezin üzerine alıp biraz daha kurutun. Kurutma işlemini yaparken de sabah akşam elinizle altını üstüne getirecek şekilde karıştırın.
Un tarhananız iyice kuruduktan sonra ister bez torbaya isterseniz de cam kavanozlara doldurup kaldırın. :)
Kışın ise afiyetle yiyin... Ben kışa bırakmadan 3 defa pişirdim bile :))
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin...
Hoşça kalın...
Ellerınıze sağlık ne maharetlı bır hanımsınız. Ben de tarhanayı hala turkıyedne getirmek ıcın ugrasıyım ;(
YanıtlaSilçok teşekkür ederim canım :) bende son iki senedir yapıyorum ondan önce aynı senin durumundaydım :)
SilRabbim ağız tadıyla yemeği nasip etsin arkadaşım...
YanıtlaSilamin inşallah arkadaşım...
SilRabbim sağlık sıhhatle yemeyi nasip etsin.elinize sağlık.sevgiler:)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim amin inşallah...
SilTarif için çok teşekkürler.Hic kendim hazırlamadım hep memleketten annemin yaptıklarından tüketirdim hep ama malesef busene tarhanasız kaldım.Acaba şimdi denesem bu mevsimde olurmu geçmi kaldım acaba?
YanıtlaSilBu arada blog keşif etkinliğinden geliyorum.
Bloğunuzu takibe aldım.
Benim 2 bloğum var.
1.si prettythingscute yani sevimli güzel şeyşer adlı bloğumda geneli kendi yaptığım ufak tefek dıy projeleri ve çalışmalarımı görsel anlatımlı paylaşıyorum.
2.si ise Beğendim Paylaştım isminde nette gezip beğendiğim güzellikleri adresleriyle yayınladığım sayfam.
Sizi ve tüm bloger dostlarını beklerim.Sevgiler
biraz geç kaldım havalar güneşli değil ama yinede az birşey yapmak istersen yapabilirsin. Biraz geç kurur ama yinede kurur.
Silhoş geldin bloğuma şimdi bende senin bloklarına bakacağım...
afiyet olsun canım şimdiden :)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım :)
SilNe kadar güzel afiyet olsun.Benim de sağolsun kayınvalidem yapıyor,tarhanasız olur mu hiç?:)
YanıtlaSilteşekkürler, evet aynen öyle bütün kış tarhanasız geçmez :)
Siltarhana harika bir yiyecek. bebeğim olduktan sonra daha da kıymetlendi hayatımda.
YanıtlaSilsağolsun annem hala yapıyor. bu senede oğluma özel bebek tarhanası yaptı. size de afiyet olsun
teşekkür ederim :) Sana vede bebeğine de afiyetler olsun. Bence anneni daha fazla yorma artık tarhananı kendin yap :)
SilTarhanaya sizin malzemelerinize ek olarak irmik, dereotu, haşlanmış yeşil mercimek ve kuru fasulye, bir elma, armut ve ayva rendesi koyup tamemen kurutuyoruz. Çünkü burada tarhanayi degirmende ogutturuyoruz. Ayrica sebzelerini tamamen cig koyarak vitamin kaybini en aza indiriyoruz. Biz de tarhanasiz olmaz diyoruz. Tarhananizi agiz tadiyla tuketin. Sevgiler. Sevil.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Sevil sizde ağız tadı ile tükedin. Sizin yöntemi de merak ettim olmazsa seneye de sizin yöntem ile yapmak istiyorum. :)
Sil