13 Mart 2012 Salı

YAŞLILIK KORKUSU

Yaşlılık, yaşam sürecinin çocukluk, gençlik, eriş kenlik gibi doğal ve zorunlu bir çağıdır. Birçok kaynakta yaşlılık sınırının 65 olduğu belirtilmektedir.

Yaşlılık çoğu zaman düşünülmek istenmeyen hayata dair planlara dahil olmayan bir dönemdir. Lakin hepimizin yaşayacağı bir durumdur ne kadar kaçarsak kaçalım elbette bir gün o duyguyu tüm insan oğulları gibi yaşayacağız.


Bunun örneklerini çevremizde yüzlerce kez görmemiz mümkündür. Bir zamanlar fizik güzelliği, gücü ile ün kazanan çok sağlıklı ve güzel olarak tanımlanan insanları bir gün televizyonda ya da gazetelerde zihinsel ve fiziksel gücünü kaybetmiş olarak görebiliriz. Elbette tüm insanlar bahsedilen bu duruma düşerler. Ancak tüm dünya tarafından tanınmış hayranlıkla izlenmiş kişilerin yaşlılık halleri ister istemez insan üzerinden daha fazla bir etki bırakıyor. Çünkü biliyorum ki o nineler vede dedeleri bir zamanlar sağlıklı, sıhhatli, güçlü, kuvvetli tabiri caizse filinta gibi delikanlılardı  üstüne üstelik tüm dünyaca tanımmış hayranlık duyulan kişilerdi. Onlarda gençken kendilerini bu duruma geleceklerini biliyorlardı ama şuan bizim yaptığımız gibi hiç akıllarına dahi getirmek istemiyorlardı. Lakin zaman su gibi akıp geçtiği için zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan kendilerini bu halde buldular.



Halil CİBRAN' nın şu sözü beni hep etkilemiştir.

'İnsanda hayallerin yerini anılar almaya başlamışsa yaşlılık başlamış demektir.'

Bende bazen eski güzel üniversite ve lise anılarımı düşünürken özlemini duyarken kendimi yakalarım sonrasında ise şöyle bir irkilirim ve kendi kendime  Sen yaşlanıyorsun kızım sen önceden anıları özlemini değilde üniversite hayallerini  kurardın:(  sonrasında ise yok ya daha çok var benim yaşlanmama daha kaç yaşındayım ki 30 bile olmadım diye kendi kendimi teselli ederim.

Ne kadarda kendimize itiraf edemezsekte bizlerde yaşlanıyoruz. Takvim yapraklarını her kopardığımızda bir gün daha yaşlanmış oluyoruz ve o çocuksu günlerden bir adım daha geriye gidiyoruz.

Yaşlılık her insan oğlunun başına gelebilecek olan Allah' ın değişmez yasasıdır. Her yaşın elbette kendine has bir güzelliği vardır. Önemli olan seni yanlız bırakmayan bir elin veya ellerin senin elini sıkı sıkı tutmasıdır.

Allah cümlemizi yaşlılık dönemini yalnız geçiren kişilerden olmamızı nasip etsin..




Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

10 yorum:

  1. ah ah zaman o kadar çabuk geçiyo ki bişey anlamıyoruz.şöyle bir söz vardır ki her şeyi açık anlatır:::) İnsanın kırk yaşına kadar geçen yılları bir kitap, geri kalan yılları da o kitabın eleştirisidir (Schopenhauer).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bu sözde çok güzelmiş evet malesef zaman o kadar çok çabuk geçiyor ki durdurmanın imkanı yok :((

      Sil
  2. Amin Canım. Allah'ım kimseyi yalnız bırakmasın. Paylaşım için tşk ederim.

    YanıtlaSil
  3. Rabbim hayırlı mutlu yaşlılık dönemi versin. Bizleri yalnız koymasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amiiiin Mehtapçığım hiç kimseyi yalnız bırakmasın

      Sil
  4. istesekte istemesekte malesef hepimizin maku kaderidir bu,ne kadar yaşarsak o kadarda yaşlanacağız..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef öyle canım Allahın değişmez yasasıdır yaşlılık

      Sil
  5. Allah yaşlılıktada kimseye muhtaç etmesin en çok ürktüğüm budur.bu arada yaşlanmakta bir lutuf aslında.yaşlanmmadan ölmekte varr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım haklısın yaşlanmadan ölenlerde var. zaten her yaşında güzelliği ayrı ama yaşlılığını yalnız geçirmektense yaşlanmadan ölmek daha iyi olur bence

      Sil