3 Ekim 2015 Cumartesi

Bayat ekmekli tirit tarifi

Merhabalar arkadaşlar; facebook ve instragram sayfamda paylaşınca tarifi merak konusu olan bir tarifi bugün sizinle paylaşacağım. Üstelik bu tarif ile bayat ekmekleri değerlendirme yazı dizime ve Konya usulü lezzetler yazı dizime de yeni bir tarif eklemiş olacağım. Çünkü bu tarif bayat ekmekleri (pide) değerlendirdiği gibi Konyalıların meşhur bir yemeğidir.



Hazır buz dolaplarınızda Kurban bayramından kalan etleriniz de varken; bu tariften yapın. Çünkü lezzeti garantili bir tarif. İsterseniz şimdi tarife geçelim de zaman kaybetmeden sizde ailecek yaptığınız hafta sonu yemekleri için bu tarifi yapıp, güzel sofralar ile birlikte sunun...

Bayat Ekmekli (Konya Usulü) Tirit Malzemeleri:

  • Yarım kilo Kuş başı et
  • Yarım kilo yoğurt
  • 2 adet soğan
  • 1 adet kurutulmuş pide (ben bu pideleri; ramazan ayında bayatlayan pideleri bir makas yardımı ile küp küp kesip derin dondurucuda saklamıştım.)
  • 2 kaşık tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz


Tirit Nasıl Yapılır?


İlk olarak Kuş başı iriliğinden biraz daha küçük doğradığınız etleri bir tencereye alın. Etler önce suyunu bırakıp, sonrada çekene kadar pişirin. Etler suyunu çekince küp küp doğradığınız soğanları da ekleyip, kavruklayın.  Daha sonrada üzerine 1 parmak aşacak kadar sıcak su ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. 

Etler pişerken sizde ister benim gibi derin dondurucuya daha önceden koyduğunuz bayat pideleri; yada -şuanda evinizde bulunana- bayat pideleri küp küp doğrayın. Daha sonrada bir tavaya tereyağını eritip. Onun üzerine de küp küp doğranmış bayat pideleri koyup, kıtır ekmek yapın. Bu işlemi isterseniz tavada değilde fırında da yapabilirsiniz. Pideleri tereyağı ile kıtırlaştırdıktan sonra servis edeceğiniz tabağın en altına koyun.

Etler suyunu çekip, yumuşamaya başladığında tuzu ve baharatlarını ekleyip. Sonrada ocağın altını kapatıp, dinlenmeye bırakın. 

Etleri pişirip, ekmekleri hazır ettikten sonra bir kenarda sarımsakları soyup, ezin. Sonrada yoğurdunu ekleyip pürüzsüz bir sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Daha sonrada onları kıtır bayat pidelerin üzerine tüm ekmeklerin üzerine eşit gelecek şekilde dökün. Etler piştikten bir 10 dakika sonra en üste sarımsaklı yoğurdun üstüne de etleri döküp, servis edin. 



Kurduğunuz sofranın baş köşesine Bayat ekmekli Konya usulü tirit koyun. Sonrada afiyetle 'ımmmm' diyerek yiyin :D

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

Hoşça kalın.


10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık güzel görünüyor denemek gerek bir :)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık olsun. Gerçekten nefis görünüyor:) denenesi bir tarif olmuş

    YanıtlaSil
  3. harika fotoğraflar afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık cok güzel görünüyo

    YanıtlaSil
  5. Eline Koluna Sağlık Abla evde Yaptık Yedik :)

    YanıtlaSil