28 Ekim 2015 Çarşamba

Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

Muharrem ayında evimize bir bereket ve bolluk geliyor. Bu ayda her yıl aşure yapıp komşularıma dağıtırım. Çünkü aşure ayı bereket ve sağlıktan ziyade paylaşma ayıdır. Bu ayda bir kase dahi olsun; komşun ile yaptığın aşureyi paylaştığında o evine bereket geliyor.

Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

İlk yıllarda yaptığım aşurelerde devamlı bir hata oldu. Bir yıl aşuremin rengi karardı\ bir yıl çok sulu oldu\ bir yıl çok koyu oldu \ bir yıl içindeki nohut ve fasulyeler biraz ağza gelir şekilde diri kaldı\ gibi... Bu şekilde hataları yapa yapa artık; bende çok güzel tam kıvamında, beyaz renkli ve lezzetli bir aşure yapmayı öğrendim.
Rahmetli anacığımın bir sözü vardır: ''bilenler anasının karnından öğrenip, gelmiyor. Sende kötü yapa yapa iyi yapmayı öğrenip, ustalaşırsın'' derdi de; inanmazdım. Doğruymuş. Artık bende aşure yapmakta tam bir usta oldum. Çünkü bu yıl dağıttığım aşureyi komşularımda çok beğendi ve benden tarif istediler... :)

İsterseniz aşure yapmakta usta olan; bayan tokideki ses size şimdi aşure yapmanın püf noktaları ve incelikleri ile birlikte tarifini yazayım...

Aşure için malzemeler:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı kuru kayısı
  • Yarım su bardağı incir
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 adet elma
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 çubuk tarçın
  • Yarım portakalın kabuğu(isteğe bağlı)
  • 4 bardak toz şekeri
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tutam tuz
  • Aldığı kadar sıcak su
  • süslemek için ise; fındık, ceviz, hindistan cevizi, badem ve nar taneleri

Aşure Nasıl yapılır? 


İlk olarak aşurelik buğday, nohut ve fasulyeler bir geceden iyice yıkadıktan sonra özellikle nohut ve fasulyenin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip, kaynatın. Sonrada suyunu süzmeden kapağını kapatıp, sabaha kadar bekletin. Aşurelik buğdayı kaynatmanıza gerek yok. Onu su içinde bekletmeniz kafi. Çünkü nohut ve fasulyeler bazen geç piştikleri için aşurenin içinde diri kalabiliyorlar. Bu hataya düşmemek için en iyisi onları geceden kaynatıp, öyle bekletmek daha garantili bir iş.

Ertesi gün aşure yapmaya koyulduğunuz anda; ıslattığınız buğdayı son kez yine yıkayıp, suyunu süzüp, aşure kaynatacağınız büyük geniş bir tencereye koyup, üzerine de bir 5 bardak kadar sıcak su koyun. Sonrada ocağın üstüne koyup, ara ara dibi tutmaması için karıştırarak pişirin. 

Kuru meyveler ise ayrı ayrı kapta sıcak su içinde bekletilir. Suda bekletirken su bulanıklaşırsa suyunu yeni su ile değiştirilir.

Ocakta pişen aşurelik buğday pişince; bunu da buğdayların içinin açılıp, yarılması ile anlaşılır. Akşamdan kaynatıp, su içinde beklettiğiniz nohudun suyunu süzüp, içine eklenir. Bir iki dakika sonra; fasulye de aynı şekilde suyu süzülüp, aşurenin içine eklenir. Yine ara ara karıştırıp, aşurenin dibinin tutmamasını sağlamayı unutmuyoruz.

Suda beklettiğiniz pirinçte eklenip, pişirmeye devam edilir. Sonra bir tanede çubuk tarçını ekleyin. Bu şekilde çubuk tarçın kullanırsanız aşureniz kararma yapmaz ve tarçının lezzetini aşureye vermiş olursunuz. Zaten aşure piştikten sonra tarçını içinden alıp, sonra kaselere boşaltın.

Daha önceden sıcak su içinde beklettiğiniz kuru kayısı ve kuru incir küçük küçük doğrayıp, aşurenin içine ekleyin. Sonra yine aynı şekilde sıcak suda beklettiğiniz kuru üzümü de aşurenin içine ekleyin.

Bir elmanın kabuğunu soyup, onu da küp küp doğradıktan sonra aşurenin içine ekleyin. bir tutam tuz ve bir bardakta süt ekleyin. Tüm bu işlemleri teker teker yaparken tabi karıştırırken ara ara suyu çeken aşureye sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Bunun içinde bir kenarda da daima sıcak suyunuz hazır olsun. Çünkü aşure kaynadıkça suyu azalır. Hiç su eklemezseniz aşureniz çok katı olur. Yine aynı şekilde tecrübeye tabidir.

Aşureye tüm malzemeleri ekledikten sonra 5 bardak kadarda şeker ekleyin. Tabi bu şeker oranını damak tadınıza göre ister azaltın; isterseniz de çoğaltın. Tercih size kalmış. En son biraz daha kaynattıktan sonra kıvamı istediğiniz gibi olmuşsa; ocağın altını kapatın.

Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

Sonrada sıcak sıcak kaselere boşaltın. Sonrada biraz ılımaya bırakın. Aşureler ılıyınca ise istediğiniz şekilde süsleyin. Ve eş, dost, komşular, yaşlı ve öğrencilere ikram edin. Çünkü aşurenin maksadı paylaşmak olduğu için bu ayda yaptığınız aşureleri mümkün mertebe çok dağıtın ki maksadına uysun. Ben bu yıl yaptığım aşureyi kendimize birer kase bıraktım. Geri kalanı ise hep dağıttım.

Aşure Tarifi ve Püf Noktaları

 Benim kuzulara bu kase yetmediği için onlar benden; bizim aile (özellikle kendileri) için tekrar aşure yapmamı istiyorlar. Nasıl olsa tam kıvamında bir aşure yapmayı öğrendim. Neden yapmayım ki, :) İlk fırsatta bir daha yapmayı düşünüyorum.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun!...

Hoşça kalın.

16 yorum:

  1. Eline sağlık, Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  2. Rengi çok iyi aynı annemin aşuresine benziyor gerçekten :)) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. Eeee bizde bir anne olduk artık. O yüzden anne aşuresine benzemesi çok normal :) sevgiler...

      Sil
  3. elinize sağlık. yiyemediğim ender tatlılardandır maalesef :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten mi? Aşurenin sevmeyeni olduğunu bilmiyordum. Sanki bana göre herkes aşureye bayılıyormuş gibi geliyordu. Demek ki aşurenin de sevmeyen varmış ha!. Vayy canına hayat bize daha neleri öğretecek bakalım.;)

      Sil
  4. oleeeeey tamam bu tarifi örnek alırım ki taam :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de hiç yapmadım,annenin söylediklerini okuyunca utandım,haklı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok haklı insan yaş aldıkça annelerin söylediklerinin ne kadar doğru olduğunu anlıyor. Bence sende yapmak istiyorsan biran önce ilk denemeni yap. Kim bilir belki sonuç hüsrandan çok çok harika olabilir.:)

      Sil
  6. Elinize sağlık. Allah kabul etsin. İnsan deneye deneye en iyisini yapmayı öğreniyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkür ederim. Amin inşallah. Evet öyle deneye deneye o işte ustalaşıyor. Sadece biraz sabır etmek gerekiyor.

      Sil
  7. Ben de yarın aşure yapacaktım. Süper denk geldi. Yalnız bir sorum olacak. Nohutların kabuklarını soyuyor musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gece önceden haşlayıp, sıcak suyun içinde beklerken zaten kendi kendine soyuluyor. Sen sadece o soyulmuş kabukları nohuttan ayırman gerekecek.
      Bu arada sana da kolay gelsin....

      Sil
  8. Ben hiç yemedim aşure. Yani tatlısını yemedim. Biz tuzlu yaparız aşureyi. İçine daha farklı şeyler katarız . :)

    YanıtlaSil