23 Aralık 2014 Salı

OĞLUMUN (R) HARFİNİ SÖYLEYEMEME PROBLEMİNİ ÇÖZME YÖNTEMLERİMİZ

Canım oğlum Emir de olan (R)  harfini söyleyememe problemi burada yazmıştım. Bu yazıma bir sürü yorumlar geldi ve halende yorumlar gelmekte bu problemi nasıl çözdüğüm soruluyor.


Öncelikle bu problemi ilk başlarda biz anne ve babalar fazla dikkate almıyoruz hatta onların o şekilde konuşmaları çok hoşumuza dahi gidiyor. Bizde ilk senelerde böyle bir problem olacağını hiç duymamış vede görmediğimiz için habersizdik. Hatta oğlum ile birlikte bizde ''lesim, bil, döyt...gibi...'' söyler. Ara ara ''neydi oğlum'' diyerek sorar o kelimeyi söyletip kahkahalar atardık. Yanaklarımız ağrıyana kadar gülerdik. Ama o şekilde çok tatlı oluyordu ne yapayım? ;)
Kuzum, bizimde onun gibi konuştuğumuzu görünce söylediği kelimeleri doğru sanmış ve devamlı artık o şekilde konuşmaya başlamış.

Aslında (R) harfini söyleyememe, bazı çocuklarda dil altı bağlarında kısa yada uzun olmasından kaynaklanan bir problemmiş. Hatta eskiden, eskiler bu şekilde (R) leri söyleyemeyen çocukların dil altına çakıl taşları koyarlarmış. Böylelikle o çakıl taşları zamanla dil altı bağını aşındırarak çözüm olacağına inanırlarmış(!). Ama ne derece doğrudur... Bilemem...

Çok şükür ki Emir de öyle bir problem yok. Çünkü oğlum (R) harfini aslında söyleyebiliyormuş ama çocukken hemen hemen her çocukta olduğu gibi tam söyleyemiyormuş. Bizde onu düzeltmek yerine onun gibi konuşmaya başlayınca oda örnek olarak aldığı, bizimde aynı şekilde konuşmamızı görünce doğru konuştuğunu sanıp o kelimelerin yanlış değilde doğrusu o şekilde sanmış.  Ve böylelikle (R) harfini hayatından çıkarmış. Daha ki ilk okula gidene kadar. Okula gidince arkadaşlarından vede öğretmeninden öğrendi ki aslında (R) harfi de varmış. Bu sefer öğretmenin de uyarması sonucu  bizde dikkat etmeye başladık.

Ama gördük ki (R) harfini söylemeye söylemeye iyice unutmuş. Birde hızlı konuştuğu için bazen (R) harfini yuvarlayarak kaybetmeye başlamış.

Bu problemi çözmek için, bizim yaptığımız vede halen ara ara yaptığımız çalışmalar:
  • İlk  olarak onun her yanlış söylediğini düzeltmeye başladık. Ve onun karşısında da bizde özellikle R harfini vurgulayarak konuşmaya başladık.
  • Kitap okurken onu odasında sesli olarak kitap okumasını söyledim. Bende ondan uzakta salon yada koridorda oldum. O kitap okurken benim duymam için yüksek sesle okumaya başladı. Okurken (R) leri söylemeden okuduğu zaman hemen onu kesip düzelttirdim. Sonra tekrar o kelimeyi söyleyerek okumasına başlamasını istedim. Böylelikle (R) harfi olan kelimeleri daha çok dikkat ederek okumaya gayret etti.
  • (R) harfi ile olan dörtlükler vede tekerlemeler öğretip onları söylettim.
  • Dil hareketleri yaptırdım ara ara. Hatta onunla birlikte ben ile kardeşi de yaptık. Böylece bu dil eksersizleri bizim için bir oyun gibi oldu. :)

Bizim Yaptığımız Dil Egzersizleri:
  1. Dili dışarı çıkarmak
  2. Dili dudakların sağına soluna değdirmek
  3. Dili dışarı içeri çekmek
  4. Dili buruna doğru sokmak
  5. Dili çeneye doğru çıkarmak
  6. Dilin ucunu alt-üst dişlerle ısırmak
  7. Dil ile dudakları yalama.(yuvarlayarak)
  8. Dili üst ön dişlere değdirme
  9. Dili şaklatma (dil ile üst damağa vurup alt damağa çekerek ses çıkarma)
  10. Dil ucunu üst dişlerden en aşağıdaki ve en soldakine değdirme
  11. Dil ucunu alt dişlerden en sağdaki ve en soldaki üzerine değdirme
  12. Dili ağız içinde (u) biçiminde kıvırma (yanlarda)
  13. Dil ile dudakları ıslatma 

Toplumuzda genellikle (R) harfini söyleyemeyen kişiler, toplum gözünde çok sempatik olarak görülürler. Ama maalesef ki bu problem ile hava harp okuluna yada askeri liselere girmek isteyen çocuklar için karşısına bir engel olarak çıkıyormuş. O sebepten aileler bu şekilde problemi olan çocukları ''Aman boş ver (R) harfini de söylemeyiversin ne kaybeder diyerek düşünmesin.''  Belkide çocuğunuzun çok gitmek istediği bir okula bu problem yüzünden gidemeyecek.
Bu problem çocukken çözülmesi çok daha kolaymış. Yaş ilerledikçe düzelmesi de zorlaşıyormuş. O sebepten ne kadar erkenden başlarsanız sizin için kardır.

Biz ailecek Emir'i uyararak, hatta (R) harfini vurgulayarak konuşmamız sonucu şimdi de Efe sürekli (R) harfini vurgulayarak konuşmaya başladı ''rresim, birrr, dörrrrt... gibi'' Buyur burdan yak. Aldık mı başa ikinci belayı (R) HARFİNİ VURGULAMA. :)
Hay Allah'ım sözde ikisi de aynı karında yaşamış olan kardeşler, ama biri ''bil'' derken diğeri ''birrr'' demesi gerçekten de çok komik. İkisi de birbirinden çok zıt. Ben boşuna mı kara kuzu ile ak kuzu diyorum. Bak gördün mü ikisi de birbirinin çok zıttı. 
Ama her şeye rağmen onlar benim en kıymetlilerim!... :)


Hoşça kalın.


1 yorum: