8 Aralık 2014 Pazartesi

DÜNYANIN MERKEZİNE YOLCULUK KİTABINI OKUDUK

Yazar: Jules Verne

Çeviri: Selim Yeniçeri

Sayfa Sayısı: 167

Baskı Yılı: 2010

Yayın Evi:Yakamoz Çocuk


Jules Verne'nin kitaplarına ilkokul çağlarımda tanıştım... Yazarın hayal gücü vede bilgisi o yıllarda beni çok etkilemiş ve o yazarın tüm kitaplarını okumak için can atardım. Esrarlı ada, denizler altında 20.000 fersah, balonla beş hafta gibi bir çok kitapları o yıllarda okumuş ve hayran kalmıştım. Hatta o kitabın konuları vede içerikleri halen aklımda. O kitapları o zamanlar, sanki okumamış belleğime kazımışım gibi. :)


Dünyanın merkezine yolculuk kitabını ise o yıllarda okumamışım. Demek ki o senelerde okul kütüphanemizde yazarın o kitabı yokmuş. Yoksa kesinlikle okurdum. ve okumuş olsam da kesinlikle unutmazdım. Çünkü ben bu yazarın kitaplarına öyle bir kaptırıyorum ki sanki o kitabın içindeki roman kahramanları ile birlikte bende o olayları yaşıyormuşum gibi geliyor.


Geçen hafta perşembe günü burada da paylaştığım üzere sabahtan akşama kadar evde elektrikler yoktu. Bizde Efe ile ana oğul bol bol vakit geçirdik. Efe'nin en çok sevdiği şey onun küçüklüğünü anlatmama bayılır. ''Yaa ben öylemi yaptım'' diyerek kahkahalar atarak güler. Sonra yine ''başka, başka ne yaptım anne anlatsana'' der durur. Ona sabahtan akşama kadar küçüklüğünü anlat hiç sıkılmaz sürekli dinler. Eee bende anlat anlat sıkıldım, anlatacak başka bir şey bulamayınca aklıma kitap okumak geldi.
-Oğlum sana bir itap okuyayım mı?
Efe: Yaaa okuma bana küçüklüğümü anlat.
Ben:Oğlum bitti küçüklüğün, ben sana çok güzel bir kitap bulayım da onu okuyayım. Bak bu kitaba bayılacaksın diyerek, hemen ayağa kalkıp Emir'in kitapları içinden Jules Verne'nn dünyanın merkezine yolculuk diye bir kitabını buldum. Kitabın ismini okuyunca hemen hep birlikte izlediğimiz filmi aklıma geldi. O filmi çocuklar ile birlikte izlemiştik. Onlar büyük bir zevkle, sonucunu merak ederek izlemişlerdi. O sebepten bu kitabı sever diye düşündüm. Asılında kitabın sayfası Efe'ye göre biraz fazla gibiydi, ama olsun ya, sıkılırsa bırakırım. hem bu kitabı bende okumamıştım bende çok merak ettim diye hemen battaniye altına girip oğluma kitabı okumaya başladım. Oğlum ilk başlarda kitabın konusunu pek anlamadığı için sıkıldı. Ama daha sonra asıl olayların olduğu bölüme gelince hayal gücü kuvvetli oğlum, kitaptaki olayları kafasında canlandırmaya başlayıp ara ara beni kesip anne o yaratıklar dinozorlar gibiymiş diye heyecanlı heyecanlı sorular sormaya başladı. :)

Biz ana oğul kitabı bir günde bitirdik. Kitabın sürükleyici olması, iyi bir dinleyicinin olması, ee birde övünmek gibi olmasın ama okuyan öyle vurgulu vurgulu okursa bu kitap tabi bir günde biter. :)

Kitabın konusu hakkında ufak bir bilgi vermek gerekirse: 

Bir Pazar günü Axel yanında yaşadığı amcası Profesör Lindenbrock’un kendisini çağırdığını duyar. Axel’e amcası Hevelius’un dükkanından aldığı İzlandalı ünlü yazar Snorro’nun Hiems Kringlas’ı gösterir. Axel eski kitaplardan hoşlanmasa da amcasını kırmamak için kitabın çok güzel olduğunu söyler. Amcası kitabı karıştırırken eski bir parşömene rastlar. Profesör Lindenbrock, bir poligot olmasına karşın bu kağıtta yazılanları okuyamaz ve bu durum onu çok sinirlendirir. Yazıyı çözmek için çalışmaya başlayan Profesör Lindenbrock, yeğeninden de yardım alır. Axel metni biranda tesadüfen çözer. Metinde şunlar yazmaktadır.
“Temmuz gelmeden önce üstüne Scartaris’in gölgesi düşen Sneffels Yokul’un kraterinden aşağıya in. Sen ey cesur yolcu, o zaman dünyanın merkezine inmiş olacaksın. Ben bu yolculuğu yaptım. Arne Saknussemm.”
Bu yazı üzerine amcası İzlanda ya yolculuk yapmak ister ve yanında Axel de amcasını yalnız bırakmamak için gider. Birde yanlarında rehber olan Hans da olur. Bu üç muhteşem kişi yanar dağının içine girerek tamamen hayali olan, gerçek olması imkansız olan yerler ile karşılaşıp, farklı yaratıkları görürler....

Efe bu kitabı okuduğum günden bu zamana ilk abisi vede babası olmak üzere her önüne gelene bu kitaptan bahsedip, kitaptaki olayları kendi hayal gücü ile de birleştirip etrafındaki insanlara anlatıyor. Hımm birde o günden beri ne zaman ''Çocuklar size hangi kitabı okumamı istersiniz?'' diye soru sorduğumda Efe hemen ''dünyanın merkezine yolculuk''diyerek atılıyor.. :)

İyi hoşta bu çocuğun sevdiği kitabı sürekli okutma arzusu olmasa daha iyi olacak ;)

Ben bu kitabı tüm çocukların okumasını, hatta büyüklerin onlara okumasını tavsiye ederim. Çünkü kitabı okurken en az çocuklarınız kadar sizde sonucunu merak ederek kitabı bitireceksiniz. :)



Hoşça kalın.

10 yorum:

  1. Artık benim de yavaş yavaş çocuk kitapları almam lazım :)
    Keyifli okumalar size canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet canım
      teşekkür ederim sana da keyifli okumalar...

      Sil
  2. Merhaba blogunuzubir blog keşif etkinliği sayesinde yeni keşfettim ve takibe aldım ben de bloguma beklerim sevgiler :)
    makyajtavsiyem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Merhaba!
    aynı şekilde bloğunuzu keşif etkinliği sayesinde keşfettim, bana da beklerim :))

    inciice.blogspot.com
    gocebeninzihni.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Yaa bende istiyom bu kitabı. :/ Kardeşimle biz de her akşam kitap okuruz. :) Çok eğlenceli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet çocuklara kitap okumak gerçekten de çok eğlenceli :) iyi okumalar canım...

      Sil
  5. aa haklı ama efe yaa. en güzel şey çocukluğumuzu dinlemek kiii :)

    YanıtlaSil