Çocukluğuma ait lezzetleri düşünüce; aklıma un kurabiyesi gelir. Pasta hanelerde satın alınan; yediğin zaman ağızda kum gibi dağılıp, enfes bir lezzet bırakan kurabiyeler...
Benim hamur işlerim çok meşhurdur. Hemen hemen her hamur işini çok güzel yaparım. Ancak un kurabiyesini öyle çocukluğumun da ki gibi ağızda kum gibi dağılan şekilde yapmayı bir türlü başaramamıştım. En sonunda bir kaç tarif denedim. Ve bu tariflerden kendimce uyarlayıp, tutturduğum. Ohh be!...
Hoşça kalın.
Yerken: ''işte çocukluğumun un kurabiyesi'' dedirten bir tarif buldum. Bugün ise sizlere bu tarifi paylaşmak istiyorum. Hazır mısınız?
Bu un kurabiyesi yumurtasız, çok az malzeme ile fazla emek harcamadan elde ediyor olmanız ise; ayrı bir güzellik. :) İsterseniz şimdi sizlere pasta hanelerde satılan o ağızda dağılan, enfes un kurabiyesi tarifini vereyim...
Bu un kurabiyesi yumurtasız, çok az malzeme ile fazla emek harcamadan elde ediyor olmanız ise; ayrı bir güzellik. :) İsterseniz şimdi sizlere pasta hanelerde satılan o ağızda dağılan, enfes un kurabiyesi tarifini vereyim...
Un kurabiyesi malzemeleri:
- 1 paket margarin
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 4 çorba kaşığı buğday nişastası
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 5 su bardağı un
Un kurabiyesi nasıl yapılır?
İlk olarak oda sıcaklığında beklettiğiniz yumuşak margarini alıp, derin bir kaba koyun. Onun üzerine sıvı yağ ve pudra şekerinin 1 su bardağını da ekleyip, yoğurun. Kalan pudra şekeri un kurabiyeleri piştikten sonra üzerine dökmek için kullanılacak.
Bir beş dakika kadar yoğurduktan sonra nişasta ve unu da ilave edip, yoğurmaya devam edin. Yoğurma sonrasın da hamur elinizde parçalanırsa sakın endişelenmeyin, yoğurmaya devam edin. Çünkü bu şekilde elinizin ısı ile de birleşecektir.
Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra hamurdan parçalar koparıp, rulo şekli verin. (bakınız resim birde gözüküyor) Sonrada elinize bir çatal alıp rulonun üstünden baştan sona kadar çizin. Yine yukarıda gözüküyor.
Sonrada bir bıçak yardımı ile yan yan kesip, fırın tepsisine dizin. Önceden ılık olarak ısıtılmış bir fırına atıp, 15 dakika pişirin. Sonra fırından alın. Fırından alırken kurabiyeleriniz yumuşak ve nemli gibi gözükür. Sakın 'Eyvah kurabiyem pişmemiş' diye korkup, pişirmeye devam etmeyin. Pişirme süreniz 15 dakikayı geçmesin. Çünkü bu kurabiyeler dışarıda bekledikçe kıvamına gelir.
Kurabiyeler soğuduktan sonra daha önceden ayırdığınız yarım su bardağı pudra şekerini bir süzgeç ile üzerlerine serpin. Sonrada afiyetle yiyin.
Bu kurabiyeler diğer standart kurabiyelere nazaran daha şekerli oldukları için susatabilirler onun için yanında çay, meyve suyu, süt gibi bir şeyler için. Ya da hiç olmadı yanında bir su ile yiyin. Neden mi? Çünkü su-satır. ;) Demedi demeyin...
Ellerinize sağlık canım bizde de sevilenler arasında:)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım :)
SilDaha bu sabah anne nolur bana eskisi gibi un kurabiyesi yap diye sipariş verdim ben ne kadar yaparsam yapayım sanki annemin yaptığı kurabiyede çocuklugum kokuyor :) afiyet olsunnn
YanıtlaSil:) anne elinin değmesi zaten kafi.
SilTeşekkürler.
hepimizin çocukluk kurabiyesi olsa gerek :) ilk okulda yapıp okula götürmüştüm çok severim eline sağık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sanırım öyle ;)
SilMerhabalar, un kurabiyeniz çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Çocukların bayıldığı ve sık sık yaptığımız bir kurabiye. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok teşekkür ederim. Evet çocuklar çok bayılıyor. Ama ben çocuklardan daha çok seviyorum :P
Sil