20 Kasım 2015 Cuma

Erkek çocuklarında yakışıklı olma isteği

Efe, bu sene bildiğiniz üzere 1. sınıfta...
Bu çocuğun okulda -dersleri haricinde- her şeyi sorun olmaya başladı. Yazması ve okuması çok iyi.(çok şükür) Ama; hafta geçmiyor eve yeni bir kriz meselesi getirmesi. En son yalan söyleme vakasından sonra. İki gündür yakışıklı olmak istemesi ve kendini görüntü olarak beğendirme durumu ile karşı karşıyayız.

makas ile saçlarını kesmiş

Geçen gün Efe'yi okuldan aldığımda; öğretmeni elinde makas bana: ''Oğlunuz mesleğini seçmiş okutmanıza gerek yok.'' diyerek espiri yaparak. Efe'nin makası ile saçlarını kestiğini gösterdi.

Neden kestiğini sorduğumda:
- Saçlarım çok çirkindi. Yakışıklı olmak istedim. Dedi.
- Ama oğlum bana söylese idin saçlarını kestirirdik. DEDİĞİMDE İSE...
-Siz saçlarımı güzel kestiremiyorsunuz. Sizin kestirdiğiniz saçlar bana hiç yakışmıyor. Dedi.

O gün abisi ve babası da yaptığının yanlış olduğunu; saçlarını keserek hiç yakışıklı olmadığını aksine çirkin olduğunu teker teker anlatınca bu seferde sabah okula onu götürürken kafasına şapka takıp, okula gitmek istedi. Nedeni ise; saçlarını arkadaşlarının görmesini istemiyormuş. Şapka ile kapatacakmış. Ahhh kuzum bunu keşke en başında akıl etsen de ne bizi ne kendini üzmesen olma mı? ;(

Tabi hatasını anladı diye hemen saçlarını düzettirmeyeceğiz. Hafta sonuna kadar o şekilde okula gitsin de hatasını anlasın. Yaptığı hareketin cezasını çeksin diye düşündük. Öğretmenine de danışınca oda bize hak verdi. ''Yaptığı hareketlerin hatasını kendi fark ederse daha etkili olur'' dedi. 

En son gittiğim mutlu çocuk yetiştirme seminerin de  çocuk pedagoğun bir sözü vardı: 'Kendi fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayan çocuktan; akedemelik başarı beklenemez diye.'' Bu sözden sonra özellikle çocukların okula giderken okul formalarını kendileri giymelerini istiyorum. Tabi kendileri giymeleri demek bayağı uzun zaman demek olduğu için en az yarım saat önceden; hatta bir saat önceden çocuklara ''hadi okul formanızı giyin'' diye komut veriyorum. Bu günde aynı şekilde çocuklara okul formalarını giymelerini söyledim.

Okula bu şekilde gitmek istiyor.Çünkü bu şekilde daha yakışıklıymış

Efe karşıma aynen yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi geçmiş.
- Anne üstümü giydim diye...
- Oğlum içindekini ters giymişsin. Hani ben sana doğrusunu göstermiştim ya; işte o şekilde giymen gerekiyordu. Dedim. Bu cümlemin sonucu hemen bana:
- Bu şekilde daha çok yakışıyor cevabını yapıştırdı. 

Allah'ın ya rabbim ağlasam mı; gülsem mi bilemedim. Sonra eldivenleri neden takmak istediğini sordum. Ona cevabı da teneffüste kaleci olacak(mış)ta oda kaleci eldiveni olduğu için; onun için giyiyormuş. 
Şapkayı neden taktığı meselesini ise; yukarıda yazmıştım. Normalde bazı kız blogger annelerinde bu şekilde kıyafet seçim konusunda çatışmalar çıktığını çok okudum. Ama bir erkek çocuğu annesi olarak ilk çocuğumda hiç karşılaşmadığım bir durum ile karşı karşıya kaldığım için resmen sınav çalışan çocuğa; öğretmenin çocuğun hiç çalışmadığı yerden sorunca afallayıp, kalması gibi afalladım...
Bu çocuk bana çalışmadığım yerlerden üstüme üstüme geliyor... :/

Ters kıyafet giymenin doğru olmadığını zar zor konuşarak ikna ettim. Kaleci olurken kullanacağı eldivenleri ise; şimdi eline giymede çantana koyalım. Kaleci olunca giyersin diye onda da anlaştık. Ama şapka takma meselesinde ise ne dediysem ikna edemedim. Bende giymesine izin verdim. Okula bu şekilde gitsin bakalım. Akşam nasıl bir sonuç ile karşılaşacağım diye bıraktım. 

Annelik çocukların yaptığı her yanlış harekette 'Acaba benden kaynaklanan bir sorun yüzünden mi? bu şekilde yapıyor' Diye sürekli bir vicdan sızısı ile dolaşmakmış. Herne kadar bu dönemlerinde geçeceğini bildiğin halde...



Hoşça kalın.

8 yorum:

  1. gülerek okudum tanıdık sahneler bunlar :) Yağız ın 3 yasından beri kız cocugu gibi kıyafet kavgası var :) 1.sınıf tam bir dönüm noktası çocuk 1 sene boyunca neden hergun aynı kıyafeti giyiyoruz herkes fakirmi kıyafetmi alamıyor diye ciddi krizler yaşattı bize. bide o donemde serbest kıyafet olabilir duyurusu cıktı vallahi kalbime iniyordu :))) çok şükür atlattık o dönemleri her sene başka zorluk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle her dönem varklı sorunları var. Ama ben ilk oğlumda görmediğim problemleri Efe de görünce biraz afalladım. :)
      Tek sağlıkları yerinde olsun elbet bu problemleri de atlatırız.

      Sil
  2. her dönemin ayrı sorunları, ayrı takıntıları oluyor malesef. İnsan bazen işin içinden çıkamıyor hatta...

    YanıtlaSil
  3. Bırakın deneye deneye bulsun yolunu ters giymekmistiyorsa ters giysin neden yanlış olsun ki ter giymek, ya da saclarınınkendı elleriyle kestiyse ellerine sağlık derdim ben heralde :) keza benimkiler evde kendı saclarını kestiler bizim kriterlerimize göre tabiki çirkin oldu ama kim belirliyor bu kriterleri aylardır çirkin saçla geziyorlar kendilerini de baskı Altın'da hissetmiyorlar küçük oğlan yırtıl pantolonunungıymek ıcın Israr ediyor ben de tamam diyorum bubdınemlerde kendilerini tanırken destek olmak gerek bırakın bir sure bize göre çirkin gezsinler kendilerine güvenleri yıkılmasın yeterkı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında senin dediğin gibi davranmak lazım ama; içimdeki bu kurtlu ana bir türlü susmuyor :(

      Sil
  4. Ben de Öyleydım zamanla baktım İsviçre'de yaşarken cocukların pantolonları yamalı bereleri yamuk mumuk el örmesi... Ne cocukların umrunda ne başkalarının... Hatta Gözüme daha tatlı geldi cocuk rahatsa el emeği... Bizimkiler kot pantolon be gömleklerde sıkıyorlar cocukları...

    YanıtlaSil