26 Ekim 2014 Pazar

ZELVE VADİSİ (Kapadokya gezisi 15. kısım)

Kapadokya da gezilecek yer ne çokmuş, gez gez bitmiyor.  :) Bu seferde karşımıza zelve vadisi çıktı. Bizde rotamızı zelve vadisine çevirdik... Zelve vadisi girişinde de müze kartı geçerli. Daha önceki postlarımda da paylaştığım üzere Kapadokya ya gezmeye gittiğinizde yanımızda bir müze kartı bulundurun.

ZELVE VADİSİ

Zelve vadisi; Kapadokya bölgesinin en eski ve en uzun süre kullanılmış yerleşim yeriymiş..

ZELVE VADİSİ

  Ayrıca Hristiyanlığın bölgede ilk yayılmaya başladığı yer olarakta bilinirmiş. Zelve vadisinin içinde manastırlar, kiliseler ve yerleşim yerleri bulunmakta. Bölge Hristiyanlık döneminin sona ermesinden sonra da 1950'li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. 

ZELVE VADİSİ

O yıllarda kaya evler içinde yaşayan insanlar daha sonra vadiye 2 km uzaklıkta kurulan Zelve Köyü'ne taşınmışlar. Zelve yolu Avanos-Göreme yolu üzerinden ayrılır ve Paşa bağı Vadisi'ne yaklaşık 1 km. kadar uzaklıktadır. 

ZELVE VADİSİ

 Zelve vadisi bizim Kapadokya gezimizin son kısımlarına denk geldiği için biz her tarafını gezemedik. Normalde bu vadi 3 kısımdan oluşuyormuş ama biz sadece birini gezip tekrar geri döndük. Çünkü ayaklarımız çok yorulmuş ve bitkin halde idik. :( Özellikle Kızıl çukur vadisi macerasından sonra bir başka vadi macerasını bünye kabul etmedi :)

ZELVE VADİSİ

Benden size bir tavsiye ise vadi gezmelerine giderken, rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeyi unutmayın çünkü gezme esnasında biraz tırmanmak ve değişik yerler keşfetmek isteyeceksiniz. :)

ZELVE VADİSİ

Sonuç olarak ise bizim anılarımıza Zelve vadisi de azda olsa girmiş oldu... :) İyi ki de girdi. Bir daha oraları kim bilir ne zaman gideceğiz. Çünkü daha Türkiye de gezilecek ve görülecek yer çook var. O sebepten bir gittiğimiz bir yere mümkün mertebe bir daha gitmek yerine başka başka yerlere gidip farklı şehirler vede farklı kültür ve insanları keşfedip tanımış oluyoruz...

Hoşça kalın.

0 comments: