7 Ekim 2014 Salı

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ (Kapadokya gezisi 10. kısım)

Merhabalar sevgili okurlar, bugün sizlere bayram postu hazırlamayacağım bayram günleri facebook sayfamda da paylaştığım üzere 1. gün kurban kesimi vede etler ile uğraştık... 2. günü ise akraba ziyaretleri kurban kesmeyenlere etler dağıtma şeklinde geçti... 3. günü ise evde takıldık çocukların biriken ev ödevlerini yaptırma, çamaşırlıkta biriken çamaşırları yıkamak daha sonrada tek tek ütülemek, akşam ise mısır vede çay eşliğinde film izlemek ile geçirdik....

Ben size bugün Kapadokya gezisinden daha önceden burada paylaştığım derinkuyu yer altı şehrinden sonra şimdide kaymaklı yer altı şehrini gezdireceğim... Benim ile birlikte kaymaklı yer altı şehrini gezmek isteyen varsa takılsın peşime :)


Kaymaklı Yeraltı Şehri Nevşehir'e 20 kilometre uzaklıktadır. Ihlara yolu üzerindedir. Normalde 8 katlı ve 5000 kişinin yaşayabileceği büyüklükte olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nin 4 katı geziye açıktır. Geziye açık en derin noktası yerin 20 metre altındadır. Yeraltı şehrine doğru giden yolun etrafına hediyelik eşyalar satan yerler yapılmış. Orada bir sürü insanlar hediyelik eşyalar satmakta...

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Kapıdaki görevliye Müze Kartımızı göstererek bu kapıdan yeraltı şehrine iniyoruz. Yeraltı şehirlerinde ziyaretçilerin yollarını kaybetmemesi için gezi yolları oklarla işaretlenmiş. İnişte kırmızı okları, çıkışta ise mavi okları takip etmemiz gerekiyor. Bu işaretleme sistemi kalabalık grupların rahatça gezebilmesi açısından da önemlidir. Geçiş için kullanılan tüneller dardır ve bir kişinin hafif eğilerek geçebileceği yüksekliktedir. Yanlışlıkla gelişte kullanılan bir tünele girerseniz tünelin ortasında başka kişilerle karşılaşıp zor durumda kalabilirsiniz.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Kaymaklı yeraltı şehri bir ana havalandırma bacasının etrafında kurulmuştur. Havalandırma sistemi o kadar başarılıdır ki dördüncü katta bile hava ile ilgili hiç bir problem hissetmezsiniz. Buranın ilk katı hayvan barınağı olarak kullanılmış. Hayvanların uzun barınma dönemlerinde taze gıda temin edebilme açısından önemi büyüktür. Hayvanları alt katlara indirmek zor olduğu için yeraltı şehirlerinin ilk katları genellikle hayvan barınağı olarak kullanılır. Kaymaklı Yeraltı Şehri 1960'lı yıllarda temizlenip geziye açılana kadar çevredeki evler bu birinci kata tüneller açarak kiler olarak kullanılmışlar. Bu nedenle çevrede ev sayısı fazla.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ


Yeraltı şehirlerini gezmek gerçek anlamda bir keşiftir ve bölümlerinin ne amaçla kullanıldığı hakkında fikirler yürüterek neyin ne olarak kullanıldığının tahmin edilmeye çalışılması büyük zevktir. Bu nedenle elimden geldiğince fotoğraflarını koyduğum bölümler hakkında fikir vermemeye ve sizin gezi zevkinizi azaltmamaya çalışıyorum. Gezerken ortamı daha iyi canlandırabilmeniz için bazı bölümlerin girişlerinde tabelalarla ne için kullanıldığı açıklanmış. İkinci kata geçiş yapılan bu bölümde yine farklı amaçlar için kullanılan odalar bulunmakta.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Binlerce kişinin saklandığı bu şehirlerin askerler tarafından sıkça ziyaret edildiği bir gerçek. Şehrin çeşitli yerlerinde labirentler, çıkışı olmayan tüneller veya tuzak olarak kullanılan bölümler var. Eğer bunların hiçbiri fayda etmezse kaçış için kullanılan gizli geçitler de bulunuyor. Hatta burada Derinkuyu Yeraltı Şehrine bağlanan 10 kilometre kadar uzunluğunda bir tünel olduğu da söylenir ki düşünüldüğünde bu önemli bir gereksinimdir. Savunma o kadar önemlidir ki o günün koşullarında zehirlenmelere karşı bile tedbirler alınmış.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ


Üçüncü kat diğer katlara göre daha geniş ve ferah bir kat. Bu kat genel olarak erzak deposu olarak kullanılıyor. Çevrede şarap, buğday ve un saklamak için birçok bölüm buluyor. Ayrıca bu katta şırahane adını verdiğimiz şarap yapım yerleri ve mutfak da bulunuyor.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ


Dördüncü kata geçiş için bu dar tünel kullanılıyor. Bu tünel ancak eğilerek geçilebilecek yükseklikte. Sanırım yine savunma amaçlı olarak geleni zayıflatmak için dar tasarlanmış. Hem kalabalık hem de saldıracak şekilde gelmek mümkün değil. Yine erzak deposu olarak kullanılan bu katta genel kullanıma sahip bir mutfak ve tandır olarak kullanılan yerler de bulunuyor.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Mavi okları takip ederek bu gizemli yeraltı şehrinde yaptığımız gezimizi tamamlıyoruz. Kaymaklı Yeraltı Şehri hem farklı yapısı hem de gezme kolaylığı açısından sevdiğim ve özellikle gidilmesini tavsiye ettiğim yeraltı şehridir.

Her ne kadar havalandırması mükemmel olsa da insan yine de dışarı çıktığında tuhaf bir ferahlık ve mutluluk hissediyor. Kapadokya gerçekten müthiş güzelliklere dolu bir yer...

Hoşça kalın.

0 comments: