4 Ekim 2013 Cuma

SEYAHATNAME KİTABI HAKKINDAKİ YORUMUM

İyi akşamlarrr, 

Bu gün bu ikinci postum normalde tokideki ses için pek alışa gelmemiş bir durum farkındayım :) Ama küçük oğluşum biraz rahatsız olduğu için erkenden yattı, kocişko ise toplantıda, Emir ise şuanda futbolu ile meşgul, oyuna öyle güzel dalmış ki onuda rahatsız etmek istemedim... Eee o zaman ben ne yapacağım en iyisimi bende kitabımı okuyayım diye son 20 sayfası kalan seyahatname kitabımı bitirdim...

Eeee madem kitabımı bitirdim o zaman hazır vaktimde varken bu kitap hakkındaki düşüncemi içeren bir postta hazırlayayım da daha sonradan oda geç kalmış bir post olarak sizlerin karşısına çıkmasın diyerek bu postuma başlıyorum :))

Yazar: Evliya Çelebi

Sayfa Sayısı: 192

Baskı Yılı: 2008

Yayınevi: Morpa kültür

Hazırlayan: M. Emre Karaörs

tokideki sesin okuduğu seyahatname

Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan çok ünlü bir gezi kitabıdır...

Bu kitabın yazarı olan Evliya Çelebi, Küçüklüğünde sürekli duyduğu uzak doğu hikayeleri yüzünden sürekli gezmek ve her yeri görme hissi oluşmuş bu konuda o kadar çok istekliymiş ki bir gün rüyasında dahi Hz. Peygamber Efendimizi görünce şefaat ya Resulullah diyeceğine dili sürçmüş seyahat ya Resulullah demiş...

Bunun üzerine Allah ona seyahat etme imkanları vermiş bu sebepten Evliya Çelebi, kırk yılı aşkın süre Osmanlı ülkesini ve diğer ülkeleri dolaşarak yazmış olduğu eseri ile adeta bütünleşmiş olan Evliya Çelebi (1611–1684) 17. yüzyılın önde gelen gezginlerdendir. 

Seyahatname’sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatmaktadır. Olaylara çoğu defa etrafında duyduğu batıl inanç vede hurafelere de yer vermiştir. Hatta küçük küçük bu taraz uydurmasyon şeklinde olan hurafeler kitabına renkte katmış... Bazen insanın yok artık diyeceği dereceden aklın almayacağı çok garip hikayelere de yer vermiş. Ama her şeye rağmen o kadar güzel vede akıcı bir kitap ki bu sebepten Türk Kültürü tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip kitaptır.

Ve son olarak sizlere şunu belirteyim ki Seyahatname, okunduğunda tahmin edemeyeceğiniz kadar bilgi veren içeriği zengin bir kitap okurken insanı faklı yerlere ve yaşanmış hikayelere götürüyor. Hayatınızın bir döneminde muhakkak okunması gereken bir kitaptır.


Hoşça kalın.


2 yorum:

  1. kesinlikle haklısın.zaman zaman elime alıp tekrardan okurum ve çok severim.keyifli okumalar canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) sana da keyifli okumalar...

      Sil