21 Mart 2016 Pazartesi

Kıbrıs tatlısı (bayat ekmekli)

Baharın ilk gününden herkese selamlar!... Bugün hava mis gibi. O kasvetli, kötü hava bulutu güzel ülkemizin üzerinden kalktı gibi. Umarım kötü günlerde; tıp ki kötü havanın gitmesi gibi gitmiştir.

Haftanın ilk günü, tatsız olan ağzınızı tatlandıracak, nefis bir tarif vereceğim...
Bu tatlı bir bayat ekmek değerlendirme tariflerinden. Görüntü ile gözlerinizi; lezzeti ile de damaklarınızı tatlandıracak bayat ekmekli kıbrıs tatlısı tarifini öğrenmeye hazır mısınız? Eğer ki cevabınız evet ise; hemen hiç vakit kaybetmeden tarifini ve yapılışını öğrenip, yapmaya koyulun. İsterseniz takılın peşime birlikte yapalım. ;)



Bayat Ekmekli Kıbrıs tatlısı Malzemeleri

Keki için malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı çekilmiş bayat ekmek
  • 2 çay bardağı Hindistan cevizi
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için malzemeler

  • 2,5 çay bardağı su
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 damla limon suyu

Kreması için malzemeler:

  • 4 çay bardağı süt
  • Yarın çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için malzemeler:

  • Üstünü kaplıyacak kadar Hindistan cevizi

Bayat Ekmekli Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?


İlk olarak şerbetini yapmaya koyulun. Bunun için; küçük bir tencereye şeker ve suyu koyup, bir 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Ateşten indirmek üzere iken limon suyunu ekleyip, son bir kez daha karıştırıp, ocaktan indirin.

Şerbetini soğumaya bıraktıktan sonra; sıra kekini yapmaya geldi. İlk olarak yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın. Sıvı yağını da ilave edip biraz daha çırpın. Çekilmiş bayat ekmek içi ve Hindistan cevizi ve kabartma tozunu da ekleyip, biraz daha çırpın. Sonrada tabanını yağladığınız bir borcama dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik bir fırında 30-35 dakika kadar pişene kadar bekletin. Piştiğini yine aynı klasik kek pişirme yönteminden bildiğiniz gibi bir kürdan batırıp, kontrol edebilirsiniz. Batırdığınız kürdana hiçbir şey bulaşmadan çıkana kadar pişirmeye devam edin.

Bayat Ekmekli Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?


Keki piştikten sonra fırından çıkarın. İlk sıcaklığı çıkana kadar 2 dakika kadar beletin. Daha sonrada soğuk şerbeti bir kepçe yardımı ile her tarafına yedirerek dökün. Tüm şerbeti keke eşit şekilde döktükten sonra bir kenara çekip, soğumaya bırakın.

Siz bu sürede boş durmayın. Hemen kremasını yapmaya koyulun. Bir tencereye süt, şeker ve nişastayı ekleyip, karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Sonrada pişen kremayı soğutun. Sonrada soğuyan kremanın içine krem şantiyi döküp, bir mikser yardımı ile yüksek devirde bir 5 dakika kadar çırpın.

Bayat Ekmekli Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?



Hazırladığınız kremayı soğuyan tatlınızın üzerine yayın. Sonrada bir miktar kremanın üstüne Hindistan cevizi serpin.

Krema ve Hindistan cevizi köüp, yayma aşaması bittikten sonra tatlıyı buzdolabına kaldırıp, bir 4 saat kadar beklettikten sonra çıkarın. Sonrada dilimleyip, afiyetle yiyin....

Kıbrıs tatlısı (bayat ekmekli)



Tatlıyı ağzınızı attığınız anda verdiği haz anlatılmaz; ancak yaşanır. Bence sizde hiç vakit kaybetmeden bu enfes bayat ekmekli kıbrıs tatlısından yapın. Ve o hazzı yaşayın....

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

Hoşça kalın.

10 yorum:

  1. HARİAK GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK TATLIM
    DENMEMEK LAZIM

    YanıtlaSil
  2. Superr senin en sevdiğim tariflerinden biri daha teşekkürler. Size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Siyah kuğu... seninle mesajlaştıktan sonra taslakta bekleyen bu yayını paylaşmaya karar verdim zaten. :)

      Sil
  3. Bayat ekmekleri değerlendirme için süper fikir:)ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor :)) Ayrıca bayat ekmekler için de çözüm yolu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim +KağıtSalıncak evet öyle bayat ekmekler için bir çözüm yolu. Benim bloğumda bu şekilde bayat ekmekleri değerlendirmek için buna benzer bir sürü alternatif tarifler var.

      Sil
  5. merhaba canım. bu tarifi çok beğendim. bizde de oluyor bayat ekmek sorunu sürekli köftelik ayırıyorum :) o da fazla oluyor. görüntüsü çok güzelmiş ellerine sağlık canım. denemem lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İnanın görüntüsü kadar, lezzetide çok güzel :)

      Sil