11 Mart 2016 Cuma

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

Kol böreği,  rahmetli anacığımın spesiyalidir. Anacığım özellikle hafta sonları kahvaltısına bu börekten yapardı. Üstelik bizlerin yaptığı gibi öyle hazır yufkalar ile değil; el açması yufka ile yapardı. Pişirmesini ise kuzineli soba fırınından yapardı. Börek piştiği gün kuzineli sobadan burcu burcu börek kokusu gelirdi ki. Derin uykudaki insanın dahi uykusu açılır. Ve hemen kendini o böreğin başında bulurdu. Anacığım kol böreğini patates, peynir, kıyma gibi... Akla gelen her çeşit iç harcı ile yapardı. Her yaptığı ayrı bir lezzetli olsa da: Benim favorim peynirli ve ıspanaklı olandı....

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

 Geçen hafta sonu yufka-cıdan yufka alıp, hazır yufkadan ıspanaklı kol böreği yapmayı düşündüm. Nede olsa ev ahalisi sabah kahvaltısında sıcak sıcak börek yemeye bayılırlar. Gerçi kim istemez ki? ;)

O zaman hemen mutfağa geçip, kolları sıvadım. Niyetim onları da benim çocukluğumda ki gibi börek kokusuna uyandırmaktı. :) Ki öylede oldu zaten :D

Eee o zaman hafta sonuna 1 gün kalmışken sizde benim verdiğim tariften hemen yapın. Sonrada ev ahalisini miss gibi ISPANAKLI KOL BÖREĞİ kokusuna uyandırın... Hııı güzel olmaz mı? :)

Ispanaklı kol böreği malzemeleri

  • 4 adet yufka
  • 1 baş soğan
  • 1 demet ıspanak
  • 1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir veyahut lor peyniri
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • Tuz

Ispanaklı kol böreği nasıl yapılır?

İlk olarak kol böreğin iç harcını hazırlayın. Bunun için önce soğanı ince ince doğrayıp, sıvı yağ içinde kavurun. 
Sonrada daha önceden bir güzel yıkayıp, kumunu temizlediğiniz ıspanakları ince ince kıyıp, kavurduğunuz soğanın içine ekleyin. Ispanaklar önce suyunu bırakıp, sonra çekene kadar ara ara karıştırarak kavurun.
Suyunu çeken ıspanaklara daha sonra tuzunu ekleyip, ocağın altını kapatın.
Bir-iki dakika beklettikten sonra peyniri ekleyip, iyice karıştırın. Sonrada bir kenara bırakın.
Şimdi sıra ıspanaklı kol böreğin sosunu hazırlamaya sıra geldi. Derin bir kaseye yoğurdu ve sıvı yağını ekleyip, iyice çırpın.

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

Sonrada Ispanaklı kol böreğini yapmak için ilk iş olarak yufkanın birini tezgah veyahut masanın üzerine serin. Sonrada bir fırça yardımı ile hazırladığınız sosu serpiştirerek sürün.
Sonrada yufkayı -2 yazan fotoğrafta da gördüğünüz gibi- ortadan ikiye katlayın. Sonrada katladığınız geniş kısma, hazırladığınız iç harçtan koyun.
Sonrada ne çok sıkı, nede çok gevşek olmayacak şekilde sarın.

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

İlk yufkayı sardıktan sonra tabanını yağladığınız yuvarlak bir bor cam yada fırın tepsinin en ortasına yukarıdaki 1 yazan yerdeki gibi yuvarlayın.
Sonra diğer yufkaları da; ilk yufkada yaptığın gibi teker teker yapıp. İlk yufkanın etrafına dolamaya devam edin.
Tüm yufkaları bu şekilde teker teker sarıp, bitirdikten sonra kalan sosun üzerine 1 yumurtayı da kırıp, iyice çırpın. Sonrada kalan tüm sosu hazırladığınız kol böreğin üzerine dökün.
1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra daha önceden ısıttığınız 200 dereceli bir fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Sonrada afiyet yiyin. ;)

Ispanaklı kol böreği nasıl yapılır?

Her ne kadar hazır yufkadan yapılmış olsa da ''anne lezzeti'' dediğimiz lezzeti damağınızda hissedebileceğiniz lezzette oluyor. Üstelik çokta basit bir beş dakikada hemen sarıp, hazırlayıp, fırına verebileceğiniz cinsten basit bir börek tarifi. Bence bu tarifi hemen deneyin. Pişman olmayacaksınız.... O zaman ne duruyorsunuz? ;)

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun!...

Hoşça kalın.

8 yorum:

  1. Annem de yapıyor bu tarifi gerçekten tadı çok güzel oluyor ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet öyle çok lezzetli oluyor. :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  3. offff fotolar da güzeeel annenle ilgili sölediklerin deee :)

    YanıtlaSil