9 Nisan 2015 Perşembe

ÇİMLENME DENEYİ VE BU DENEYDE BAŞIMIZA GELENLER

Emir'e okuldan ailesi ile birlikte evde yapması için verilen ödevleri mümkün mertebe buraya da aktarıyorum ki lazım olanlar okuyup bilgi alsın. Bizim düştüğümüz hatalar düşmesin diye. :)

Evet hatalar diyorum, çünkü ben o hataya düşüp ağzımın payını çook güzel aldım.
Emir okul dönüşü ''anne öğretmen evde yapmamız için çimlenme ödevi verdi'' dedi..
O çimlenme diyince hemen aklıma ilk okul yıllarım geldi.. Vayy be bizde yapardık öyle ödevler. Hatta ben sırf bu çimlenme için; pamuk içinde ekili fasulyenin başında günlerce beklediğimi bilirim.

Akşam yemekte Emir bu ödevinden masada da söz edince babası ''tamam annen ile birlikte yaparsın'' dedi.. Bende bir kasıl, kasıl... Veee ''Oooo oğlum o çimlenmenin alasını yaparız, anan bu konuda çocukluktan idmanlı. Ben küçükken de okuldan öğrenip yapmış daha sonrada hoşuma gittiği için ara ara evde denemişliği olan biriyim'' dedim. Ve işe koyulduk.


Çimlenme deneyinde kullanılan araç gereçler:

- fasulye veya nohut
- su
- pamuk
- kap

Önce bir kapa pamuk parçası en alta yerleştirilir. Daha sonra onun üzerine  nohut\fasulye onun üstüne yine ince bir tabaka pamuk koyulur. Sonrasın da ise sulanır.

Çimlenme deneyi- çimlenme nasıl yapılır

Deneyin amacı: Çimlenme nasıl meydana gelir, onu gözlemleyerek görmektir. Çünkü bitkilerde biz insanlar gibi canlı varlıklardır. Pamuğun arasında ki nohut\fasulye sulandıkça yeşerir, sonrasında ise bayağı bayağı yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi büyür.
Ben ilk başta tüm aşamaları yukarıda yazdığım gibi yaptım. Ancak hata olarak sulama işini çocuklara bıraktım. Güya onlarda benim küçüklüğümde ki gibi kendileri sulayıp büyüme aşamasını kendileri fark etsin diye. Meğer hata etmişim(!)..

Benim yavrular, benim küçük halim gibi büyümesini görmeyi çok isteyen. Ancak -deneyime zarar veririm diye korkarak içi titreyerek davranıp, ona göre sulayıp, çimlenmesine nazik davranan çocuklar değil ki!...

O akşam çocukların yanında onlara anlatarak çimlenme deneyimizin ilk aşaması olan dikimini gerçekleştirdikten sonra. Çimlenme deneyini çocukların pencerelerinin kenarına koydum. Nedeni ise; o odanın daha fazla güneş alması ve çocukların gözleri önünde olması. Birde küçük sürahi su koyup ''bundan günlük az az sulayın'' dedim. Benim bunu dememin ertesi günü sabah erkenden ikisi kalkmış sürahideki tüm suyu fasulye çimlenmenin üstüne boca etmişler. Ben çimlenmenin başına gidince oda ne resmen su havuzunun içinde pamuk ve fasulyeler yüzüyor. Hemen fazla suyu döküp ''bu kadar fazla olmaz, bak bu kadar olur diyerek çok az su koydum'' 

Benim meraklı yaramazlar bir iki gün düzenli az az sularken sıkılıp. Çabuk büyüsün diye yine biraz daha fazla sık sık sulamaya başlamışlar. Ama bu sefer öyle küçük su havuzu şeklinde olmadığı için ben anlamadım. Bir hafta bekledik. YOK... İkinci hafta oldu yine bir şey yok hatta çimlenmemiz kokmaya başladı. Pamuğu kaldırıp bakınca gördüm ki bizim fasulyeler çimlenmek şöyle dursun, bir kenarından çürümeye başlamış.

Ben '' Eyvah çürümüş!'' deyince hemen ikisi birden ''bizim bitkimizi çürüttün diye'' ağlamaya başlamasın mı? ''Yok oğlum tamam çürümemiş, bak bu fasulye sağlam çimlenir'' diye zar zor ikisini ikna ettim. Ama biliyorum ki o fasulyelerde umut yok. Onları çöpe atmak lazım. Ama çocuklara bunu söylemek bir ölüm olduğu için babayı bekledim. Akşam gelince ona söylerim, o ikna etsin diyerek...

Akşam babamız eve gelince ona ben çocuklar yanımızda değilken her şeyi anlattım. Oda '' tamam sen onu bana bırak dedi'' ve hemen bizim haylazları çağırıp:
-Anneniz bu çimlenme işini yapamadı. Birde ben yapayım mı? diye sorunca ikisi bir ağızdan ''eveeeeeet'' diye tazahuratlar yaparak benim bitkiyi çöpe atıp, yenisini yapmaya koyuldular.

Onlar bu sefer fasulye değilde onun yerine nohuttan yaptılar. Ama baba akıllı. Hiç benim gibi çocuklara sorumluluk vereyim, onlar kendileri yetiştirip öğrenip mutlu olsun yerine...
-Ben bu çimlenme deneyini buraya koyuyorum. Benden başka kimse bunu sulamasın... Dedi.

Sonrada kendi her gün sulayıp, çimlenme deney-ini başarı ile sonuçlandırdı...

Sonrasında ise; bir böbürlenme yaptı ki sen sanırsın ilk çimlenme deneyini kendisi bulup keşfetti...

Hıhh şunun şurasında küçük kıytırık bir deneyi çocuklara güvenmek yerine kendi yapıp, sonuçlandırdı...

Ama yok, yok... Bundan sonra bende öyle yapacağım kimseye güvenmeden kendi başıma yapacağım o zaman görürler ''Anyayı Konyayı'' :D

Hoşça kalın.

3 yorum:

  1. :) Ah bu çocuklar... Biz da yaptık bu deneyi: http://hanhildem.blogspot.com.tr/2015/02/fasulye-deneyi.html sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bizim okul için öğretmeni istemiş o sebepten yaptık
      yaaa öyle mi?...
      sevgiler.

      Sil
  2. Deneyim faydadan çok zararı olmuş gibi bu şekilde

    YanıtlaSil