13 Şubat 2015 Cuma

PRATİK PATATESLİ BUZLUK BÖREĞİ

Eşim ve çocuklar börekte iç harç olarak patatesi çok seviyorlar... Gerçi son bir aydır Emir ıspanak vede peynir ikilisi karışımı da yemeye başladı  (çok şükür)  Ama genel olarak tüm ev ahalisinin en çok sevdiği tür patateslidir. O yüzden ben genellikle patatesli yaparım ama siz isterseniz iç harcını başka şekilde de yapabilirsiniz.

Bu tarifi, ben genellikle hazır yufkadan yaptığım tava böreği yada kol böreği tarifinden kalan yufkaları değerlendirmek adına önceden yapıp buzluğa atıyorum. Daha sonrasında evde yemek olmadı zamanlar yada ani gelen misafirlere hemen çıkarıp yapmak gibi... Zor zamanlar için bekliyorlar :)

Eee iki çocuklu bir blogger annenin bazen böyle günleri oluyor. O günlerde ilk baktığım yer buzluk; ''acaba zor zamanlar için hazırlanmış ne var'' diyerek ;)

PRATİK PATATESLİ BUZLUK BÖREĞİ

İsterseniz şimdi tarife geçelimde sizlerde boş zamanlarınızda evinizde olan yufkalardan yapıp buzluğa atın. Böylece çok lezzetli vede pratik bir böreğiniz BUZLUĞUNUZ YA DA DERİN DONDURUCUNUZ DA sizin zor zamanlarınızı bekliyor olur...

Patatesli Buzluk Böreği Malzemeleri

  • 4 adet yufka
  • 100 gram margarin
  • 2 adet yumurta sarısı

iç malzemesi için:

  • 3 adet patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz ve karabiber

Patatesli Buzluk Böreği Nasıl Yapılır?

Önce iç malzemelerini hazırlamak için patatesleri haşlayıp daha sonrada soyun ve ezin. Bir tavaya tereyağını koyup eritin. Sonra eriyen tereyağının içine küçük küçük doğradığınız soğanları koyup kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra içine daha önceden ezdiğiniz haşlanmış patatesleri vede tuz ve karabiberini koyup sote-leyin.

İç malzemeler hazır olduktan sonra; hazır yufkalara sürülmek için margarini eritin. Sonra bir tezgaha hazır yufkalardan bir tanesini serin. Daha önceden erittiğiniz margarini o yufkanın her yerine gelecek şekilde sürün. Sonra margarin sürdüğünüz yufkanın üzerine ikinci yufkayı da serin ve o yufkanın üzerine de margarin sürün. Sonra bu yufkayı dört eşit parçaya bölün. Yada siz küçük küçük börekler yapmak istiyorsanız 6 veya 8 eşit parça şeklinde de kesebilirsiniz. 

Dört adet eşit parçaya kestiğiniz üçgenlerin geniş kenarlarına patatesli karışımdan koyup sarın. Diğer parçalarını da aynı şekilde sarın. Sonra bu sarma işlemini yaptıktan sonra kalan iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayın. Tüm yufkalarınızı bu şekilde tek tek sardıktan sonra geniş bir kaseye su doldurun. Sonra sardığınız börekleri tek tek o suya daldırıp, çıkarın.  


PRATİK PATATESLİ BUZLUK BÖREĞİ

Tepsiye yada geniş bir saklama kabına yağlı kağıt,alüminyum folyo yada streç film serin. Suya batırdığınız börekleri birbirine değdirmemeye çalışarak dizin. Her sıradan önce yağlı kağıt, alüminyum folyo yada streç film serin ( böreklerin birbirine yapışmaması için ). Börekleri 2 yada 3 sıra üst üste dizebilirsiniz. Börekleri dondurucuya koyun ve dondurun.

Börekleri pişireceğiniz zaman;  Donan börekleri, çözülmeden önce tekrar suya daldırıp çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

Hoşça kalın.

2 yorum:

  1. Şahane ellerinize sağlık.. Bende yapıyorum bu börekten:) Çok güzel oluyor... Sevgiler...

    YanıtlaSil