2 Mart 2017 Perşembe

EFE YELEĞİ (Ata Yeleği) YAPIMI

Merhabalar sevgili okurlar. Bildiğiniz üzere bu ara en favori hobim örgü olduğu için,; bir sürü örgü ördüm. Taslağım da paylaşılmayı bekleyen daha çok model var. Bakalım zaman ve enerjim müsaade ettikçe paylaşacağım.

Bugün sizlerle yapımını paylaşacağım modelin ismi Efe yeleği yada ata yeleği olarak geçiyor. Bu yelekten erkek çocuklarınıza örüp, giydirin. Çünkü küçük adamlara gerçekten de çok yakışıyor. Bir badi yada gömlek üzerine harika oluyor. Yada benim gibi örüp, hediye edin. Tercih sizin...

EFE YELEĞİ (Ata Yeleği) YAPIMI

Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Ben bu modelin iki boyunu ördüm. İki kardeşe hediye etmek için. Size vereceğim tarif küçük efe yeleği tarifi... Siz ilmek sayılarında arttırma yaparak büyük çocuklar için olanı örebilirsiniz. Bu modeli örerken çocuğa uygun bir yeleği ölçü olarak alıp, ona göre ilmek sayılarını ayarlayın....

Hadi bakalım başlayalım.... Bismillahirrahmanirrahim!...

Malzemeleri: Bebek ipi ister tek renk isterseniz iki renk seçebilirsiniz. Ve 3.5 numara şiş lazım...

Efe Yeleğinin Arka Kısmı Nasıl Örülür?

İlk olarak arka kısmını örmek için 60 ilmek atın. 6 sıra haraşo örün. Daha sonrada 40 sıra ön tarafta düz örgü, arka tarafta ters örgü olarak örün.

Daha sonrada arka tarafta iken ilk 10 ilmeği düz örün. Son 10 ilmeğe kadarda ters örgü örmeye devam edin. Son 10 ilmeğe gelince tekrar düz örün.

Böylece başta ve sonda 10 ar tane haraşo; orta kısımda ise 40 sıra düz örgü olmuş olacak.
Bu şekilde 5 sıra örün.

Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Kol Oyuntusu Nasıl Yapılır?

5 sıra ördükten sonra koy oyuntusuna sıra geliyor. Kol oyuntusu için baştaki 10 haraşo dan 6 ilmeği kesin. 4 sıra haraşo kalıyor. O 4 ilmek haraşoyu yine haraşo olarak örün. Düz olan yerleri düz örgü olarak son 10 haraşoya kadar örmeye devam edin. Son 10 haraşonun hepsini yine aynı şekilde sıra sonuna kadar örün. Dönüşte ise diğer tarafın kol oyuntu-sunu vermek için yine baştan 6 ilmeği kesip, 4 ilmeği haraşo olarak örmeye devam edin.  Bu şekilde de kol oyuntusundan itibaren 20 diş olana kadar örmeye devam edin. 

Yaka Kısmı Nasıl Yapılır?

Düz tarafta iken 4 ilmek haraşo dahil 12 tane ilmeği düz olarak örün. Ortadan 24 ilmeği kesin. (Sonda 12 ilmek kalana kadar kesin). Kalan 12 ilmeği yine düz olarak örün. Sonda kalan 12 ilmeği 2 diş örün. 2 diş ördükten sonra o kalan 12 ilmeği de kesin.

Diğer tarafta kalan 12 ilmeği de yine aynı şekilde 2 diş olana kadar örün. 2 diş ördükten sonra o ilmekleri de tıp ki diğer taraflar gibi kesin.



Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Efe Yeleğinin Ön kısımları Nasıl Örülür?

İlk olarak ön kısmın bir tarafını örmek için şişe 3 ilmek atın. Efe yeleğimizin ön kısımlarının ucu yukarıdaki fotoğraf karesinde de gözüktüğü gibi haraşo tekniği ile örülüyor.

Ön Kısmın Sol Tarafı Nasıl Yapılır?

3 ilmeği bir sıra örün.  Baştaki ilk ilmekten sonra hemen bir ilmek artırın. Sondaki son ilmekten önce tekrar bir artırma daha yapın. Böylece 3 ilmek ile başladığımız ilmekleriniz, 5 ilmek olacak. Arka yüzde hiç bir şekilde artırma yapmadan düz olarak örün. Artırma işlemlerini sadece ön yüzde yapın.
Her ön yüzde birer artırma yaparak devam edin. Böylece 5 iken 7;  7 iken 9;  9 iken 11 şeklinde artırma olacak. Bu arada unutmamanız gereken püf nokta arka yüzde hiçbir şekilde artırma yapmadan örün. Artırma işlemlerini ön yüzde baştaki bir ilmekten sonra ve sondaki 1 ilmekten önce yapılacak. Artırma işlemlerini bu şekilde 33 ilmek olana kadar artırma işlemlerimizi ön yüzde devam edin.



Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)


Düğme dikileceği yeri yapacağınız yeri haraşo yapın. Onun için ilk 4 ilmeği haraşo tekniği ile örmeye devam edin. Diğer kısımları ise düz örgüye geçin. Yine aynı şekilde yukarıdaki fotoğraf karesinde net olarak gözüküyor. Yaklaşık 35 sıra kadar aynı şekilde örgüye devam edin.

Sonrada ön kısmın kol oyuntusu için arka yüzde iken 10 sıra haraşo yapın. Tıp ki arka kısmındaki gibi kol oyuntusunu yapıyoruz. 10 ilmeği 3 sıra haraşo örün. Sonrada yakadaki eksiltmeler yapın. Yakadan eksiltmeler içinde; düğme dikeceğimiz son 4 haraşo-dan ilk 3 ilmeği haraşo yapın. 4. ve 5. ilmeğin ikisini birlikte alın. Böylece bir ilmek eksiltmiş olacaksınız. Ön yüzde bu şekilde eksiltmeler yapın. Arka yüzde eksiltme yapmadan haraşo olanları haraşo ders olanları ters örün.

Bu şekilde ön yüzde 4 haraşo dan ilk 3 ilmeği örün. Sonrada 4. ve 5. ilmeği birlikte örerek eksiltin. Sondaki 10 haraşo 5 sıra olduğu zaman ön kısmın kol oyuntusu için yine baştan 6 ilmeği kesip, 4 haraşoyu örün. Bu şekilde orta taraftaki düz ilmekler 5 ilmek olana kadar yandaki eksiltmelere devam edin. Orta kısımda 5 ilmeğiniz kalınca ise artık eksiltme yapmadan 10 sıra aynen devam edin. 10 sıra ördükten sonra yaka kısmına geçirilecek kısmı yapmak için baştan 4 sıraya kadar kesin. Düğme dikeceğiniz 4 ilmek haraşoyu 12 sıra olana kadar örün. 12 sıra ördükten sonra onları da kesin. Böylece efe yeleğimizin ön kısmının sol tarafı bitmiş oluyor.

Ön Kısmın Sağ Tarafı Nasıl Yapılır?

Efe yeleğinin sağ kısmını da aynı şekilde üçgen kısmını yapmak ile başlayın. Yine aynı şekilde sol tarafı ördüğünüz gibi örün. Sadece buradaki fark düğme iliği yapacağınız kısmı sağ tarafta olacak. 

Düğme iliği: Ben 3 tane düğme dikmek için 3 tane ilik açtım. Bunun için 4 haraşo dan 2 ilmeği kes, iki ilmeği haraşo olarak ör. Arka yüzde ise iki ilmeği kestiğin yere 2 ilmek at. Böylece düğme iliğini de yapmış olacaksınız. Eşit aralıklar ile 3 yada 4 tane düğme iliği açın. Diğer kısımlar ise sol taraftaki gibi tamamen aynı...

Sonrada istediğiniz şekilde süsleyin. Ve dikin...

Umarım anlatımım başarılı olmuştur. Çünkü Ata yeleğinin baştan sona kadar her ayrıntısını sizler için yazdım. Takıldığınız yada anlamadığınız yer olursa bana alt tarafta yazan hesaplarımdan yada yorum kısmından ulaşabilirsiniz.....


6 yorum:

  1. Ellerine sağlık harika olmus. Mirza 5 yasina gelene kadar anneme grisini boy boy ördürmüstüm gömleklerin üzerine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet grisi de çok güzel olur. :)

      Sil
  2. Valla bayıldım çok fazla örgü işi sevmem ama tam bir küçük adam modeli olmuş zincir detayına ayrıca bayıldım ;) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Örgü örmek bence tam bir terapi. Sana tavsiyem sende başla :)

      Sil
  3. en ince ayrıntısına kadar özenmişsin bayıldım :) güzel günlerde giyinsinler inşallah.. emeğine sağlık..

    YanıtlaSil