24 Mart 2017 Cuma

5. Sınıf Bilim Uygulamaları ve Sosyal Bilgileri Dersleri için Yapılan Proje ödevleri (Sunum ve Skeç)

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Bugün sizlere özellikle benim gibi 5. sınıf velisi olan annelere fikir vermek maksatlı oğlumun iki tane proje ödevini paylaşmak istiyorum. Çünkü 5. sınıf zaten başlı başına çocuklar ve sizler için bir afallama dönemi...  O yüzden bu tarz ödevlerde insan bir ilham ve bilgi kaynağı arıyor. Sonrası zaten kendiliğinden çorap söküğü gibi geliyor.

İlkokul 4. sınıfta iken bize bir kağıt göndermişler ve o kağıttan 3. tane ders seçmemizi istemişlerdi. Tabi bunun 5. sınıf için bir seçmeli ders olduğunu belirtmiş, başkada bir şey belirtmemişlerdi. Burada da paylaştığım üzere o listede yazan İngilizce, Bilim Uygulamaları ve Zeka Oyunlarını seçmiştik. Peki iyi mi ettik diye sorarsanız da; sizlere şunu belirtmek istiyorum ki İngilizce desi yerine Beden ve Müzik gibi seçimler yapmayı dilerdim. Çünkü bu seçmeli derslerde aynı diğer derslerde olduğu gibi sınav yapılıyor. Çocuk ayrıca bu dersler içinde ayrıca çalışması gerekiyor. Tabi buda karne notuna etki ediyor. O sebepten çocuğu 5. sınıfa geçecek annelere benden bir tavsiye seçmeli dersleri çocuğun çok iyi bildiği yada çalışmak için ayrıca bir efor harcamadan geçebileceği dersleri seçin.

Seçmeli Bilim Uygulamaları dersi; aslında bir araştırma ve düşünüp fikirler verme dersi olduğu için çocuklar için güzel bir ders... Lakin, bu dersin ödevleri ve projeleri çok olduğu için çocuk diğer dersin ödevlerini yapmaya pek zamanı kalmıyor. Yada günlük çalışma saatini biraz daha yükseltmesi gerekiyor. Buda çocuğun derslerden bıkma, soğuma ve ders çalışmama isteği uyandırıyor. 😞

Geçen hafta seçtiğimiz Seçmeli Bilim Uygulamaları dersi için ''geçmişten günümüze gelen aydınlatma sistemleri'' hakkında bir araştırma yapıp, onuda powerpoint ile sunum yapması gerekiyordu. Daha bu sene bilgisayar dersi gören bir çocuk olduğu için powerpoint kullanma bilgisi yok denecek az. O yüzden o programı öğretmek bana düştü. (gerçi benim bilgimde öyle çok denecek kadar yok. Ama hiç yoktan iyidir demi 😉 )

Oğlum önce geçmişten günümüze gelen aydınlatma çeşitlerini araştırıp, tüm gerekli bilgileri bir dosyada topladı. Daha sonrada o bilgilere uygun resimler bulup. Aşağıdaki videoda da gördüğünüz gibi bir sunum hazırladı.



5.Sınıf öğrencisi artık ortaokul öğrencisi sayıldığı için her ders için ayrı hoca giriyor bildiğiniz üzere.

Sosyal bilimleri dersindeki öğretmeni de çocuklara sosyal bilgisi dersinde ki 'bilim insanları' konusunda yer alan bilim adamlarını her bir çocuğa vermiş. Böylece çocuk o bilim adamının kıyafetine girip, onun yaptığı buluşu yapıp, sanki o bilim adamıymış gibi küçük bir skeç yapması gerekiyordu.

Benim oğluma Galileo (Galile)1564-1642 yıllarında yaşamış bir bilim adamı çıktı.
Galileo Kendi yaptığı teleskopla ilk kez Güneş'i, Ay'ı, Jüpiter'in uydularını gözlemlemiş. Dünya'nın Güneşin etrafında döndüğünü savunmuş. Bu Savunduğu düşünce yüzünden ise kilise tarafından cezalandırılmış. 
Biz bilgileri araştırıp, küçük çaplı bir skeç hazırladık. Oğluma ise Galileo da bulunan beyaz sakalı taktım. (Beyaz sakalı ise daha önceden Nasrettin hoca kostümü için yaptığım sakaldı.)

Buluşu olan Teleskobu ise evdeki biten folyo ruloları ve gözlük camı ile yaptık.


Sonuç olarak ise çok şükür ki bu proje ödevini de kara kuzum yüzünün akı ile önce kendi emeği, sonrada bizim yardımlarımız ile atlatmış oldu. Tabi bu proje ödevleri biter mi? Yoook nerdeee! Daha var. Bakalım daha nasıl ödevler karşımıza çıkacak. Yaşayıp, göreceğiz....


0 comments: