Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlere yöresel bir lezzet olan, analı kızlı köfte tarifini paylaşacağım. Bu köftenin anaları tıp ki içli köfte gibi yapılıyor. Ama yanında küçük köfteler olması vede pişiriş tarzı farklı olduğu için, lezzeti de içli köfteden farklı.
Görüntü olarak sulu olması sizi yanıltmasın. Çünkü analı kızlı köfte; kesinlikle bir çorba değil. Bence bu lezzet tam bir ana yemek. Ana yemek olarak analı kızlı yapıp, misafirlerinize ikram edin. Sonrada övgüler üzerinize üzerinize yağsın ;)
Analı Kızlı Köfte Malzemeleri
- 300 gram yağsız et
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 kaşık domates salçası
- 1 kaşık biber salçası
Analı Kızlı Köftenin İç Harcı Malzemeleri
- 300 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Yeni bahar
- Kırmızı biber
- Kimyon
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Analı Kızlı Köftenin Suyu İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tere yağı
Analı Kızlı Köfte Nasıl Yapılır?
Analı kızlı köftenin, köftesini hazırlamak için (içli köftesi için) ilk olarak bir yoğurma kabına ince bulgura çok az kaynar su koyup biraz yumuşamaya bırakın.
Daha sonra etleri, bıçağı iyi kesen bir mutfak robotuna koyup çekin.
Sonra içine soğanlarımızı da ekleyip iyice macun kıvamına gelen kadar çekin.
Et ve soğanlı karışımı mutfak robotundan alıp daha önceden hafif ısladığımız ince bulgurun üzerine ekleyip iyice yoğurun.
Daha sonra sırası ile irmik, salçalar, tuz ve baharatları ekleyip, tıp ki, bir çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun.
Tavaya sıvı yağı koyup onun içine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.
Daha sonra kıymayı da ekleyin, kıyma suyunu çekip bırakana kadar pişirin. Pişirdikten sonra altını kapatın.
Sıcaklığı biraz geçtikten sonra ince ince doğradığınız maydanozu da içine ekleyin.
İç malzemesini de hazırladıktan sonra analı kızlı köftenizin anası ve kızını yapmaya koyulun. Bunun için yapmanız gereken önce analarını yapmak. İlk olarak, yumurta büyüklüğünde bir parça koparın. Daha sonra bu kopardığınız parçayı sol elinize alıp işaret parmağınız ile çevirerek içini oyun. Tüm bu işlemleri yaparken yanınızda su bulundurun. Ben bu şekilde analı kızlı köfteleri hazırlarken yanımda bir tas su bulundururum. Çünkü köftelerinizi yaparken devamlı elinizi ıslatmanız lazım.
Tavaya sıvı yağı koyup onun içine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.
Daha sonra kıymayı da ekleyin, kıyma suyunu çekip bırakana kadar pişirin. Pişirdikten sonra altını kapatın.
Sıcaklığı biraz geçtikten sonra ince ince doğradığınız maydanozu da içine ekleyin.
İç malzemesini de hazırladıktan sonra analı kızlı köftenizin anası ve kızını yapmaya koyulun. Bunun için yapmanız gereken önce analarını yapmak. İlk olarak, yumurta büyüklüğünde bir parça koparın. Daha sonra bu kopardığınız parçayı sol elinize alıp işaret parmağınız ile çevirerek içini oyun. Tüm bu işlemleri yaparken yanınızda su bulundurun. Ben bu şekilde analı kızlı köfteleri hazırlarken yanımda bir tas su bulundururum. Çünkü köftelerinizi yaparken devamlı elinizi ıslatmanız lazım.
Köftenizin içini oyduktan sonra daha önceden hazırladığınız iç malzemelerden koyun. Sonra yine elinizi ıslatarak köftenin ağzını kapatın.
Analı kızlı köftenizin tüm analarını bu şekilde hazırladıktan sonra sıra geldi kızlarını yapmaya…
Kızlarını da küçük küçük misket büyüklüğünde köfteler yapın.
Bir tencereye, tereyağ ve salçaları koyup, kavruklayın. Daha sonrada su koyup, kaynatın. Suyu kaynattıktan sonra suyun içine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu tuz analı kızlı köftelerinizin suda dağılmaması için.
Kaynayan suyunuza daha sonra içine ilk anaları koyup bir 5 dakika kadar kaynatın.
Daha sora onları bir kevgir yardımı ile alıp, aynı suyun içine bu sefer kızlarını koyup aynı işlemi onlara da yapın.
Analı kızlı köftenin tüm köftelerini bu şekilde haşladıktan sonra, haşladığınız sudan analı kızlı köftenizin üzerine döküp servis yapın. Bu arada analı kızlı köftelerinizi fazla suda tutmayın. Yoksa dağılır. Servis yaparken soslu su döküp servis yapın.
Daha sonra mis gibi dumanı üzerinde servis yapıp aileniz yada sevdiklerinize ikram edin.
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...
Ben okurken yoruldum. Ellerinize sağlık. Pek zahmetli bir tarif ama eminim çok lezzetlidir.
YanıtlaSilAslında yazıldığı kadar zahmetli değil, inan. Yazılışı daha zor. Yapılışından.
SilEvet gerçekten de çok lezzetli oluyor. ;)
ay çok severim ben bu yemeği!:) ne zamandır yapmıyodum bak iyi hatırlattın yapayım;) ellerine sağlık canım, sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Bence bu Ramazan yap canım. ;)
Silvavav enfess 😍 ellerine sağlık gifli fotoğraflarda harika 😍
YanıtlaSilTeşekkürler :) Merveciğim...
Sil