31 Temmuz 2015 Cuma

Taze Fasulye Konservesi

Semt pazarında kocişko ile gezerken çok uygun ücrete köy fasulyesini bulunca, hemen ''aşkııım alalım'' dedim. Oda bana 'kaç kilo?' diye sorunca '5 kilo' cevabıma boş gözlerle bakakaldı. Sonrada ''Hayatım iyi misin, 5 kilo fasulyeyi ne yapacaksın? Evde ordumu besliyoruz'' sözüne...

''Hayır evde ordu beslemiyoruz. Ama ben o fasulyeler ile kışlık için konserve yapmayı düşündüm'' deyince... Rahatlayıp 'hııı öyle mi?' dedi. :P

Erkekler neden böyle; sadece o haftayı düşünürken, biz kadınlar gelecek olan kış mevsimini düşünüyor oluyoruz... Pazarda gezerken dahi kafamda bir sürü düşünce ve karar verişler var. Normalde ben küçükken annem ve babaannem bu konservelerden yapıp kışlık hazırlar(dı)lar. Ama ben evlendiğimden bu zamana kadar, daha hiç yapmadım. Daha ki pazardaki o fasulyeleri görene kadar. ;) Fasulyeleri görünce hemen beynim çocukluk yıllarıma ve annemler(in) fasulye konservesi yapmasına gitti. Ve hemen oracıkta yapmaya karar verdim. Ve yaptım... :)


Taze Fasulye Konservesi

Yeşil Fasulye konservesi İçin Malzemeler:

  • 5 kilo yeşil fasulye
  • 5 adet iri domates
  • Zeytin yağı
  • Kaya tuzu
  • Temiz kavanoz
  • Kullanılmamış kavanoz kapakları

Yeşil Fasulye Konservesi Hazırlanışı:


İlk olarak fasulyeleri bir güzel yıkayıp, ayıklayın. Daha sonra doğrayın. Domatesleri de aynı şekilde yıkadıktan sonra bir başka kaba doğrayın.

Doğrama işlemleri bittikten sonra genişçe bir tencereye zeytin yağını koyup, ocağın altını açın. Daha sonra içine doğradığınız domatesleri de ekleyip, suyunu bırakana kadar kavruklayın. sonra üzerine fasulyeleri ekleyip, ara ara karıştırarak pişirin. Fasulyeler sararıp yumuşayana kadar pişirin.

Taze Fasulye Konservesi

Ocağın altını kapattıktan sonra hemen kavanozlara koyun. Sonrada kapaklarını sıkıca kapatın. Yine geniş bir başka tencereye su ısıtıcıdan kaynattığınız suyu boşatıp, ağzını kapattığınız kavanozları koyup, suyun içinde bir 10 dakika kadar kaynatın.

Sonrada kavanozları tezgahın üzerine serdiğiniz havlunun üzerine ağzı yere gelecek şekilde ters olarak dizin. O şekilde 2 gün ağzından su sızdırıp, sızdırmadığını anlamak için kıpırdatmadan bekletin.

İki gün bekleme ardından su sızıntısı ve ses çıkmıyorsa konserveniz tutmuş demek oluyor. Artık gönül rahatlığı ile güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin....

Hoşça kalın...

4 yorum:

  1. harikasınız ellerinize sağlık konserve kış hazırlıklarında vazgeçilmezlerimizden ben de pazardan kış hazırlıkları için alışveriş yapınca mutlu olanlardanım kolay gelsin sevgiler....))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. İnsan bir şeyler üretince mutlu oluyor. Bence tüm insanlar tüketmekten ziyade üretmekten daha çok mutlu olur....

      Sil
  2. afiyet olsun sağlıkla yemek nasip olsun, çıktı 5 öğünün

    YanıtlaSil