23 Şubat 2013 Cumartesi

BAYAT EKMEK TATLISI

İyi akşamlar canlar,
Bugün size yine bir değerlendirmeden bahsedeceğim  ama bu değerlendirme bu sefer yenecek bir şey . Ben değerlendirmenin her türlüsünü seviyorum hiçbir şeyi  mümkün mertebede  atmamaya çalışırım.  İllaki başka bir şekilde kullanıp onu değerlendirmek hoşuma gider. Üstelik dinimiz de öyle demiş müsriflik haram demiş o sebepten bizlerde elimizden geldiği kadar hiçbir şeyi atmayalım.
 Ekmek israfı ise Türkiyemiz'de o kadar çok ki anlatamam bu yazımda bu konu hakkında daha geniş bilgiler vermiştim bakalibirsiniz.
Evde bir tane bayat ekmek vardı onu atmak hiç içimden gelmiyordu ama mübarek nimet bayatladığı zamanda hiç yenmiyor.:( Sofraya koyduğum zaman çocuklar ' anne bu ekmek bayat biz taze ekmek istiyoruz' diyerek o ekmeği yemiyorlardı. Bende ne yapsam ki ki diye düşünürken aklıma bayat ekmek tatlısı yapmak geldi.


Veee yaptım.... hani iyide yapmışım çocukların çok hoşuna gitti :) Özellikle Emir 3 dilim birden yedi sonrada 'anne hepsini bitirmeyin bana yine sakla yarında isterim ben' dedi. ha haaaa canım oğlum sen iste ye terki ben sana yine yapmazmıyımm ...

İsterseniz bu tatlının tarifini size resimlerle birlikte vereyim de içinizde bilmeyen olurda denemek isteyen olursa yardımcı olmuş olurum.

Bayat ekmek tatlısı malzemeleri

  • 1 adet bayat ekmek
  • 2 bardak süt (şekerli olsun)
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı buğday nişastası
  • Kızartmak için sıvı yağ

Kreması için ise:
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 5 damla limon suyu

Bayat ekmek tatlısı nasıl yapılır?

                                   
                                      
                                          


Önce bayat ekmeği alıp ince ince dilimliyorsunuz. Daha sonra bir kaba süt, yumurta ve buğday nişastasını karıştırıp çırpıyorsun. Bayat ekmek dilimlerini sütlü karışıma iki taraflı olarak bulanır. Resimde de gördüğünüz gibi....


Bulanan karışım bir tavaya biraz sıvı yağ koyup kızdırdıktan sonra altlı ve üstü kızartılır. Diğer taraftan ise şerbeti kaynatılıp soğutulur.


Kreması için ise yukarıda verdiğim malzemelerden krem şanti vede vanilya hariç diğer hepsi karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Soğutulan kreme ya daha sonra kremşanti vede vanilya eklenip bir mikser yardımı ile 7-8 dakika çırpılır. Vanilya yerine siz isterseniz portakal yada limon kabuğu rendeside ekleyebilirsiniz. Tercih sizin damak tadınıza kalmış.



Kızarttığınız ekmekleri bir bor cama alıp soğuyan şerbeti üzerine döküp ekmeğin şerbeti emmesini bekleyin. şerbeti emdikten sonra hazırladığınız kremayı da biraz ılık hale geldikten sonra üzerine dökülür. En sonunda ise evde hangi malzeme varsa onunla süsleyin isterseniz pasta süsü, çekilmiş ceviz içi veya hindistan cevizi ile süslenir. Benim evde hindistan cevizi olduğu için ben hindistan cevizi ile üzerini kapladım. tüm işlemler bittikten sonra buzdolabında iki saat bekletin.


Sonrasında ise bayat ekmeklerini atmamış olmanın mutluluğu vede lezzetli bir tatlı yapmanın mutluluğu ile afiyetle yiyebilirsiniz. :) bu dilimde size ayırdım buyurun afiyet olsun.





Hoşça kalın.



20 yorum:

  1. ellerine sağlık canım afiyet olsun size:)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık. Bilmiyordum ben bu tatlıyı. Teşekkürler denerim. İsrafa karşıyım ekmek bayatlasa bile ısıtarak tüketiyoruz. Bu da değişik olmuş güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) rica ederim bunu da dene pişman olmayaacaksınız:)

      Sil
  3. Değerlendirmek gibisi yok.Çok iyi yapmışsın.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. kızarmış ekmeği her zaman sevmişimdir ama tatlı nasıl olur bilmemki:)

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik canim. bu aralar pek gorunmuyordun. iyisin insallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım iyim Emir 1. sınıf olduğu için onun dersleri ile biraz fazla zaman harcadığım için buralara pek giremedim sende eğitimin içinde olduğun için bilirsin 1. sınıfın müfredatı tamamen değiştirmişler daha doğru düzgün harfleri bitiremediler çok yavaş gitiler ama Emir illaki ben okumayı öğreneceğim dediği için ona kendim öğrttim şimdi benim öğrettiğim için heceleyerek okuyabiliyor. O sebepten rahatladım bloğuma vede sizlere tekrar döndüm:)

      Sil
  6. kesinlikle super bi tarif canim..hemen not aliyorum..ekmek kadayifindan bi farki yok gibi..ellerine emegine saglik :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederim canım evet aynen çok güzel bir tarif inan lezzetide hiç fena değil:)

      Sil
  7. Bende bilmiyordum, güzel bir tarif. Kızartma işi biraz üşendirebilir beni ama olsun, tadının harika olacağından şüphem yok. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederim evet kızartma işi biraz yorucu ama sonucu görünce doğrusu uğraşmaya değmiş diyorsun.

      Sil
  8. bayat ekmekleri değerlendirmek için nefis bir tariftir,birkaç kez bende yapmıştım ama uzun zaman olmuş tekrar yapmalı.eline sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederim evet bencde tekrardan yap kesinlikle çok nefis bir tarifdir.

      Sil
  9. ellerıne saglık cok guzel bır tatlı bızım evde de ekmekler hemen bayatlıyor denemek gerek..

    YanıtlaSil
  10. Harika görünüyorlar.Bloğunu izlemeye aldım.Bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim tamam geliyorum bekle beni:)

      Sil