29 Haziran 2017 Perşembe

Bebekli Safranbolu Gezisi

Sevgili blog okurları geçmiş Ramazan bayramınız mübarek olsun!
Bugün sizlere 2 çocuk ve 2.5 aylık bir bebek ile gittiğimiz günübirlik Safranbolu gezisinden bahsedeceğim. Öncelikle şunu belirteyim ki. Gezgin ruhlu kişiler iseniz sizin gezmenizi ne çocuklar, nede bebek engelleyebilir. Evet normal kişiler gibi öyle her yeri gezemez. Gezme ritminiz neredeyse bir kaplumbağa hızı ile eş değer şekilde olabilir. Ama yinede azda olsa bazı yerleri gezebilirsiniz. Üstelik çocuklar içinde bir değişiklik oluyor...

Bebekli Safranbolu Gezisi

Eşimle birbirimizi gazlayarak bayram tatilinde günü birlik bir gezi olarak Amasra-Safranbolu gezisi yapmaya karar verdik. Bunun içinde bayramın 2. günü sabah 5 de kahvaltı dahi yapmadan yola çıktık. Çocuklar arka koltukta uyurken bizde etrafı izleye izleye Safranbolu'ya gittik. 


Bebekli Safranbolu Gezisi


SAFRANBOLU: Karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir.
Konumu yaklaşık olarak Ankara'nın 200 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 100 km güneyinde... Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır.



Bebekli Safranbolu Gezisi

Ev örneklerine, Beypazarı, Göynük, Odunpazarı gibi Türkiye'nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî evlerdendir. Bu evler sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 kültürel varlıktan biri olmuş. 
Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan almış.

Safranbolu coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca idari ve ticari bir merkez olmuş. bir şehirdir ayrıca...
Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Türkler tarafından kesin olarak alınışı ise 1196 yılında olmuş.

Safranbolu evleri


Safranbolu evlerinin en büyük özelliği evlerinin 3 katlı olması. Alt kat kiler taşlık olarak geçiyor. 2. kat mutfak olarak kullanılıyor. 3. kat ise en görkemli mekan ve ahşap tavan işçiliği çok muhteşem.

Safranbolu evlerinin özelliklerinden biride camlarının bir birine bakmamasıdır. Komşunun camları ile asla bir birine bakmamaktadır. Evler yapılırken güneşe dönük olması, yönünün merkeze dini ibadethanelere dönük olması, hiç bir komşusunun önünü kapatmaması gibi bir çok faktör hesaplanarak yapılmış, harika ötesi evler...

Bebekli Safranbolu Gezisi

Biz yolculuğumuza çok erken saatlerde başladığımız için sabah 8 de Safranbolu'daydık. Kahvaltı yapmak için girdiğimiz bir kaç mekan henüz daha açık olmadığını görünce bizde Safranbolu evlerini kuş bakışı izlemek için bir seyir tepesi olan Hıdırlık tepesine çıktık. Hıdırlık tepesinin üstünde yer alan kafeden de patatesli ve ıspanaklı gözlemeler sipariş edip, çayla birlikte kahvaltımızı yaptık. Dışarıda 32-33 derece  sıcaklık olmasına rağmen Hıdırlık tepesi püfür püfür esiyordu. Serin ve temiz havada güzel bir karnımızı doyurduktan sonra Hıdırlık tepesinin 4 bir yanından Safranbolu evlerine bakıp, fotoğraflar çektik. Çünkü evlerin sokak aralarından gezip, fotoğraflar çekmek bebek ve çocuklar ile zor olacağı için. Bizde tepeden izledik. Böylece kızım ve oğullarım sıcaktan bunalmadan Hıdırlık tepesinde oynarken bizde bol bol Safranbolu evlerini izleyip, manzaranın keyfini çıkardık.


Bebekli Safranbolu Gezisi

Safranbolu denilince genellikle ilk aklımıza evleri gelir. Ancak Safranbolu evleri dışında Tarihi ve doğal güzellikle olan Turizm açısından Ülkemizin gözde kentlerinden biri. Biz öyle kanyon ve kristal teraslarına gitmeye cesaret edemedik. 'Çocuklar, özellikle kızım biraz daha büyünce yine gider, gezeriz' diye karar aldık. Çünkü bu tarz gezilerde çocukları fazla sıkmayacak şekilde programınızı yapmalısınız. Onlar sıkılınca sizleri bunaltır. Sizde geziden zevk almak yerine iyice bunalır ve sıkılırsınız. O sebepten çocukları da sıkmadan aheste aheste gezdiğimiz zaman onlar sıkılmaz. Doğal olarak onlarda sizi sıkmaz, sizde gezinin tadını çıkara çıkara gezersiniz.

Bebekli Safranbolu Gezisi

Kızım çok huysuz bir bebek olmadığı için beni fazla yormadı. Zaten bende onun tüm ihtiyaçlarını bir sırt çantasına koyup, her gittiğim yerde taşıdım. Bebek arabası içinde rahatça uyudu, emmek istediğinde ise emzirme önlüğü sayesinde hiç ertelemeden her ortamda emzirebildim. Böylece huysuzlanması için bir nedeni de olmadı. Her emdiğinde acele etmeden gazını çıkarana kadar bekleyip, gazını çıkartmaya çalıştım. Altını günlük değişimden daha sık değiştirdim. Hava sıcak birde ıslak bezle bekleyip, pişik olmasın diye düşündüm. Ayrıca sıkıldığı zaman onu oyalayan iki tane abisi ve en sevdiği çıngırakları da sürekli yanımızda olduğu için kızım içinde güzel bir tatil oldu. Araba ile yolculuk yaparken ise paso uyudu. Zaten araba yolculuğunu sevdiğini bildiğimiz için bu tatile cesaret ettik. Yoksa diğer türlü cesaret edemezdik...

Bizim Bebekli günü birlik Safranbolu gezimiz bu şekilde idi. Ancak Safran bolu günü birlik geziden daha fazlasını hak ediyor. En az 2 gününüzü bu şirin şehre ayırın. Böylece doğa güzelliklerini görüp, doğa harikası içinde de bol bol yürüyebilirsiniz.

SAFRANBOLU GEZİSİ kızımla birlikte çıktığımız ilk tatil olarak tarihe geçsin. İlerleyen yıllarda inşallah kızımla birlikte daha nice şehirler, hatta ülkelere gezebileceğiz!

13 yorum:

  1. Maşallah yinede iyi cesaret etmişsiniz ama kız bebekler bu konuda daha iyi inanın bir gün bende eşime sözümü dinletirsem gitmek isterim dua edin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bizdeki cesaret biraz fazla. Ancak yukarıda da yazdığım gibi kızımı ve çocuklarımı çok iyi tanıyorum. Onların isteklerine de cevap verdiğim sürece beni fazla yormuyorlar. Hatta onlarda eğleniyor.
      Tamam ederim adsız. :) İnşallah sizde oraları hatta daha fazla şehirleri görebilirsiniz...

      Sil
    2. AMİN TEŞEKKÜR EDERİM ALLAH RAZI OLSUN.

      Sil
  2. maşallah size takdir ettim. Bende gezmeyi çok seven ve sık sık seyahatler yapan biriyim insanların sürekli şimdi gez gezebildiğin kadar yarın bir gün çocuk olunca zaten gezemeyeceksin laflarından o kadar sıkıldım ki yahu yurt dışında kadınlar 3 çocuğuyla tek başına geziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz o sözlere kulaklarınızı tıkayın. Çocukla da geziliyor. üstelik zevkli dahi oluyor. ;)
      Sevgiler...

      Sil
  3. Güzel bir gezi olmuş.. Manzarası, safranbolu evleri çok güzel görünüyor.. Güzel anılar biriktirmişsiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle oldu Renkli pasta sepetim. Anılar torbasına Safranbolu anımızı da eklemiş olduk :)

      Sil
  4. Geziniz hoş olmuş da, Safranbolu Karabük ilinin değil Kastamonu'nun ilçesi değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :)
      Hayır Kastamonu değil. Karabük şehrinin ilçesi.

      Sil