Vişneli yaprak sarması, Osmanlı mutfağından olan harika bir lezzet. Önce vişnelerin tek
tek çekirdekleri çıkartılıp, içi hazırlanıyor. Sonrada her asma yaprağı tek tek özenle sarılıyor. Evet yapımı zaman ve emek isteyen bir yemek türü. Ancak lezzeti ve görüntüsü tüm harcanan zaman ve emeği fazlası ile çıkartıyor.
Özellikle o vişnenin verdiği hafif mayhoşum su aroması damağa hoş bir tat bırakıyor. Mayhoşlu tatları seven herkesin sevebileceği lezzette bir yaprak sarması. O sebepten herkese tavsiye ederim. Bence sizlerde iftara henüz vakit varken vişneli yaprak sarmasından yapıp, bu lezzeti deneyin....
Vişneli yaprak sarması malzemeleri
- Yarım kilo asma yaprağı
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 çorba kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı zeytin yağı yarısı üzeri için.
- 1 su bardağı vişne suyu
- 1 su bardağı su
Vişneli yaprak sarması nasıl yapılır?
Asma yaprağını salamura kullanıyorsanız suda bekletmeniz kafi. Ama yapraklarınız taze ise kaynar suda 1-2 taşım kaynatmanız gerekiyor. Sonrada suyu süzüp, soğumaya bırakın.
Sonrada iç malzemeleri için gerekli olan soğanı ince ince doğrayın. Pirinci bol suda yıkayıp, süzün.
Sonrada bir tencere içine zeytin yağı koyup, ısıtın. İnce ince doğradığınız soğanları ekleyip, kavurun. Soğanlar pembeleşince içine pirinçleri ekleyip, onun üstüne de toz şeker ve limon suyunu da ekleyin. Ve devamlı karıştırarak pirinçler şeffaf oluncaya kadar kavurmaya devam edin.
En sonunda çekirdekleri çıkartılmış vişneleri, vişne suyunu ve suyu ilave edip, kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyunu çektirin. Ocağın altını kapattıktan sonra tarçın, tuz, nane ekleyip, karıştırın. Sonrada kapağını tekrar kapatıp, dinlenmeye bırakın.
Biraz dinlenip, demlenen iç harç ve suyu süzülen asma yaprağı yanına alınıp, tek tek sigara böreği sarar gibi asma yapraklarını içine hazırladığınız harçtan biraz koyup sarın.
Tüm asma yapraklarını sardıktan sonra derin bir tencerenin en altına asma yaprağı serip, onun üstüne de fotoğraflarda gördüğünüz gibi sarmaları dizin. (Yada benim zeytin yağlı yaprak sarması tarifimde verdiğim gibi düdüklü tencereye dik olarak dizip, pişirin.)
Sarmaları dizerken aralarına çekirdekli vişnelerden serpiştirin. Tüm yaprakları dizdikten sonra en üste biraz tuz ve zeytin yağı gezdirin. Sonrada en altına yaptığınız gibi asma yaprağı serip, sarmanın üzerini kapatın. Ve ağırlık olması maksadı ile porselen tabağı koyup, kapağını kapatın. ilk olarak harlı ateşte daha sonrada kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Pişme esnasında pişip, pişmediğine bir sarma alıp tadarak bakın. Hatta ara ara 2 defa biber bardak sıcak su ekleyin. Pişme işlemi bittikten sonra ocağın altını kapatıp, tencere içinde soğumaya bırakın. Sonrada ister soğuk, isterseniz de ılık olarak servis yapıp, afiyetle yiyin...
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...
harika gözüküyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilteşekkürler :)
SilNe kadar maharetlisiniz maşallah..Eşinizde çocuklarda şanslı kıymetinizi bilsinler...Kendinizi de ihmal etmeyin biraz dinlenmek sizinde hakkınız.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Şebnem, evet öyle ama, ben onlar mutlu olunca ve onlara hizmet edince mutlu olan bir insanım.
Sil