30 Ocak 2019 Çarşamba

YERALTINDAN NOTLAR KİTAP YORUMU

Yazar: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Sayfa Sayısı: 159

Yayın Evi: İkon yayıncılık

YERALTINDAN NOTLAR KİTAP YORUMU


Zaman zaman dünya klasiklerini okumayı seviyorum. Ölümsüz yazarların kaleminden çıkmış kitapları okumak bana iyi geliyor. Dostoyevsiki'de yine çok beğendiğim bir yazar olduğu için yeraltından notlar kitabını görünce hemen okumak istedim. Çünkü bu roman Dostoyevski’nin daha sonra yazacağı büyük romanların ip uçlarını taşımaktaymış.

Yeraltından Notlar Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm 'yeraltı' ikinci bölüm ise 'notlar' kısmından oluşuyor.  İlk bölüm olan 'Yeraltı' daha çok karakterin kendisini tanıtması, onu yeraltına iten sebepleri ve hitap ediş şeklinin okuyucu olarak değilde 'Baylar' olar hitap şekli ile dostane bir şekilde dertleşme kısmı diyebilirim.
İkinci bölüm olan 'Notlar' ise karakterin anılarından oluşan anlattığı kişiliğinin boşluğunu doldurur nitelikte bir bölüm. Pasif, uyumsuz, depresif, korkak ve ani ruh hallerine girebilen değişik bir karakter. Son olarak karakterimiz yalnızdır. Ve bu yalnızlık ona göre tercih edilmiş bir yalnızlıktır. O yalnızlığını kitaplar ile avutur. Kitaptan birkaç alıntı bırakıyorum.
Evde en çok okumakla vakit geçiriyordum. Böylece içimde kabaran duyguları dış etkilerle bastırmak istiyordum. Okumak elimde tek çare idi. Okumaktan şüphesiz çok faydalanıyordum. Kitaplar bana zevk, heyecan, ıstırap veriyordu.
İnsanın gözü yalnızca kederi ve acıyı görür de mutluluğu fark etmez bile. Oysa bir an için düşünürsek, mutluluktan da yeterince payımızı aldığımızı görürüz.

Duvarı yıkacak gücüm yoksa, onu yıkmak için kendimi paralayacak halim yok tabii ki, fakat önümde duvar var diye ona boyun eğecek de değilim.
Yeraltından notlar Kitabını; kitaptan çok güzel bir soru ile bitirmek istiyorum: "Hangisi daha iyidir, kolay elde edilmiş bir mutluluk mu, yoksa insanı yücelten acılar mı? Evet, peki ya sizce hangisi?"


Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

13 yorum:

  1. Yorumunuza göre bu kitabı okumalıyım

    YanıtlaSil
  2. Yıllar önce okumuştum çok etkili bir kitap tavsiye için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okumamış olmak beni üzdü. Ayrıca kitap oldukça zor bir soruyla bitmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman ilk fırsatta okuyun :) evet cevabı zor bir soru gerçekten de. Henüz bende net bir cevap veremiyorum ;)

      Sil
  4. ben okurken zorlanıp yarım bırakmıştım sanırım uygun zaman değildi, yeniden okuyacağım bu sene

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk yer altı bölümünde sürekli insanları çözme onları tasvir etme olduğu için sizi yormuştur. Daha sakin kafa ile okununca anlaşılabilen bir kitap.

      Sil
  5. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bloğuma hoşgeldiniz. Sizin gibi beni motive eden yorumlar geldikçe daha uzun süreler buradayım ;)

      Sil
  6. Kitabı okuma listeme hemen ekliyorum:)

    YanıtlaSil
  7. Yeraltından Notlar; gerçek dünyadan kendini soyutlamış bir kişinin iç çatışmalarını ve hezeyanlarını konu alır.

    Yalnızlık, öfke ve aşağılanma duygusunun okuyucuya başarılı bir şekilde hissettirildiği bu eseri kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

    Kitaptan gözüme takılan, sevdiğim alıntılar:

    ❝Ant içerim ki, her şeyi tam anlamıyla algılamak, bir hastalıktır.❞

    ❝Yüreği temiz olmayan kimsenin anlayışı da tam olamaz.❞

    Devamını bloğumda bulabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/fyodor-mihaylovic-dostoyevski-yeraltindan-notlar-kitap-yorumu/

    YanıtlaSil