11 Şubat 2017 Cumartesi

Yoğurtlu Topalak Çorbası Tarifi

Merhabalar sevgili okurlar...

Bugün sizlere çoğu yörede yuvalama yada yuvarlama çorbası olarak bilinen bir çorbanın Konya(ca) ismi ve usulu ile tarifini paylaşacağım.

Evet başlıktan da anladığınız üzere bu çorbaya bizim yörede topalak çorbası denilir. Ben topalak çorbasının en çok yoğurtlu halini çok sevdiğim için evde sık sık yaparım. Ancak aynı topalağı isterseniz yoğurtsuz bakliyatlar da eklenilerek yapılır. Neyse şimdilik kafa karışıklığı yaratmayayım. Bir ara o şekilde de yapar ve sizlere tarifini paylaşırım...

Yoğurtlu Topalak Çorbası Tarifi

Yoğurtlu Topalak Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 adete soğan
  • Tuz
Suyu için:
  • 2 litre su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta

Yoğurtlu Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir kapa köftelik bulgur ve irmik konulur. Üstüne de kaynar su dökülüp, kapağı kapatılır. Bir 5 dakika kadar bekletilir. Islanılan köftelik bulgur ve irmiğin üzerine daha sonra çok ince şekilde doğranmış soğan, un, kırmızı pul biber, nane ve tuz eklenir.

Sonrada tüm bu eklenen karışımlar yoğrulur. Karışımınız cıvık olduysa un takviyesi yapabilir. Sert taş gibi olduysa da çok az su ile sulandırabilirsiniz.  Sonrada yoğurduğunuz topalak hamurundan küçük küçük parçalar koparıp, yuvalayarak topalak yapın.

Topalak yaparken ara sıra elinizi ıslatarak yaparsanız elinize topalak hamuru yapışmadığı için topalağınızı daha kolay yaparsınız.

Yoğurtlu Topalak Çorbası Tarifi

Tüm hamuru topalak yaptıktan sonra topalakları bir köşede dinlendirirken sizde ısıtıcıdan ısıttığınız suyu derin bir tencereye döküp, içine çok az tuz ekleyip, kaynatın. 

Kaynayan suyun içine tüm topalakları döküp, kaynatın. Bir 5 ile 10 dakika arası kaynatın. Daha sonrada bir kapta yoğurt ve yumurtayı çırpın. Topalağın suyundan azar azar ekleyerek biraz daha karıştırın. Sonrada azar azar karıştırarak yoğurtlu karışımı kaynayan topalağın içine dökün. Bir 3 dakika kadar da yoğurtlu şekilde kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. En son ister üzerine ince ince doğranmış maydanozları serperek, isterseniz de benim yaptığım gibi salçalı ve naneli bir sos hazırlayıp, yoğurtlu topalak çorbanızın üzerine gezdirin.

Yoğurtlu topalak çorbası çok lezzetli ve doyurucu bir çorba oluyor. Evet topalakları yapmak biraz emek istiyor. Ancak lezzeti bir harika... Özellikle kışın bu çorbadan sık sık yaparım. Çocuklar bayılarak içiyorlar. Hatta öyle ki normalde çorba içmeyen Efe dahi bu çorbayı severek büyük bir iştahla iki kase içiyor....

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun....




2 yorum:

  1. Ben yağ, salça ve soğanla kavurarak yapardım hep. Ama görüntü o kadar güzel ki, mutlaka yoğurtlusunu da deneyeceğim. Ellerinize sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Görüntüsü kadar hatta daha fazla lezzeti de var. Yoğurtlusunu denedikten sonra bağımlılık yapıyor bak. Benden söylemesi :) Sevgiler....

      Sil