14 Temmuz 2017 Cuma

Evde Mısır Közlemenin En Basit Yolu

Yaz mevsimini, sevdiğim meyve ve sebzeler yer aldığı için çok seviyorum.😋 Özellikle mısırı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Herkesin büyük bir iştahla yediği mısırın tam mevsimi olduğu için uygun ücrete bulmak mümkün. O zaman hazır mevsimindeyken sizlerde bol bol mısır yiyin. Çünkü mısır lezzeti kadar faydası da çok! Yediğimiz 1 bardak mısırla günlük lif ihtiyacımızın %20 sini karşılamış oluyormuşuz. Üstelik içerdiği asidi de yabana atmamak gerek. Madem sağlığımız içinde faydalı. O zaman her fırsatta market, pazar ve manavlardan alıp, bol bol yiyin. Daha önceki yayınlarımda düdüklü tencerede lezzetli mısır yapmanın tarifini vermiştim. Şimdi de de sizlere evde közlenmiş mısır yapmanın tarifini vereceğim...

Evde Mısır Közlemenin En Basit Yolu

Közlenmiş Mısır Nasıl yapılır?

Közleme için mısır seçerken öncelikle yapraklarına bakmanız gerekiyor. Közleme mısır taze olmalı ki. közlenince normal köz ateşinde yapılan mısır lezzetini alabilesiniz. 

Mısırın taze olduğunu nasıl anlarsınız?

Taze mısır; yaprakları parlak olur. Ve ayrıca sapı açık renkte olmalıdır. Mısırın püskülleri ise açık kahverengi olmalı. Üstelik taze mısır seçimini sadece dışına bakmakla yetinmemeli. Mısırın yaprakları aralanarak tanelerine de bakılmalıdır. Mısır taneleri mat renkli ve dolgun olmalı.

Misal pazardan mısır közlemek için taze mısır alacaksınız. Önce yaprak, püskül ve sapına bakıp, sizden geçerli not aldı ise hemen birde içine bakıp, taneleri de aradığınız gibiyse o mısırı poşete koyun. Ve hemen eve gelin. Unutmayın daha közlenmiş mısır yapacağız!...

Eve gelince mısırların yapraklarını dikkatli bir şekilde -mısırı parçalamadan- koçandan ayırın. Sonrada tabanı kalın bir tavaya koyun. Tavayı da ocağa koyup, ara ara çevirerek mısırları közleyin...


Evde Mısır Közlemenin En Basit Yolu



Mısırları tavada dört bir yanını spatula yardımı ile çevirerek közleyin. En son istediğiniz şekilde közlendikten sonra tuzunu da ekleyip, 2-3 dakika daha közledikten sonra ocağın altını kapatıp, afiyetle sıcak sıcak yiyin...



Mısırın taze olduğunu nasıl anlarsınız?


Közlenmiş taze mısırın önce kokusu, ardından damağa bıraktığı tat ve yanık aromasının tarifi imkansız. Bütün bu güzellikleri bir an da yaşamak için, mısırı közlemek gerekir. Taze mısır mangal közünde, odun közünde ve tezek közünde közlenir. Ancak sizler benim verdiğim bu tarif ile tavada da közleyebilirsiniz. Buda en az diğer közleme mısır kadar lezzetli oluyor. Tecrübeye tabidir! 😍



8 yorum:

  1. ESKİDEN ANNEM BAHÇEDEN TOPLAYIP YAPARDI ŞİMDİ O GÜNLERİ HATIRLADIM ..ATEŞ YAKIP BAŞUCUNA TOPLANIRDIK.CANIM ANNEM ŞİMDİ YOLDA ZOR YÜRÜYOR .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu tarz lezzetler bizlere çocukluğumuzu ve sevdiklerimizi anlatıyor. Bu arada annenize de Allah sağlık ve sıhhat versin...

      Sil
  2. bunu anneme söyleyim de yapsın :)

    YanıtlaSil
  3. Ben haşlanmıştan çok severim közlenmiş mısırı.. Ateş yakmak her zaman mümkün olmuyor. Bu yöntem bu yüzden çok iyi. Teşekkürler..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben haşlanmasını da közlenmesine de çok bayılırım :)
      Sevgiler benden sana olsun canım :)

      Sil
  4. Çok güzel tavada közleme fikri...bende de köz tavası var ama delikli olduğundan ocağın üzerine birşeyler dökülüyor o nedenle bu tava fikrini aldım gidiyorum ve prensesi öpüyorum abilerini de...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Tülin teyzesi... :)
      Evet köz tavası delikli olduğu için etrafı çok kirletiyor. Ama tavada yapılan köz etrafı hemen hemen hiç kirletmeden yapılıyor.

      Sil