24 Ocak 2017 Salı

Fırında Sütlaç Tarifi

Selamun aleykum arkadaşlar, bugün sizlere yine taslağım da bekleyen bir tarifimi paylaşacağım.
Bu sefer paylaşacağım tarif bir sütlaç tarifi sütlaç konusunda kendimi ne kadar çok geliştirdiğimi ve hatta farklı lezzetlerde sütlaçlar yaptığımı daha önceki yayınlarda tarifleri ile birlikte tek tek paylaşmıştım. Linklerini aşağıya bırakacağım. İsterseniz o tariflerden birini uygulayın. Ama illaki yapın. Çünkü hemen hemen hiç bir çocuk sütlaca 'hayır' diyemez. 😋

Fırında Sütlaç Tarifi

 Fırında sütlaç denilince genellikle sütlacın üzerinin kızarması için üzerine yumurta sarısı eklendiği düşünülür ve o şekilde yumurta sarısı eklenir. Ancak yumurta kokusunu herkes pek sevmez. Bizde sevmeyiz... O yüzden size vereceğim bu tarifte öyle yumurtalı bir tarif değil.
Yumurtasız da yukarıdaki fotoğraf karesinde de gördüğünüz gibi kızarıyor. Nasıl mı? Eee o zaman takılın peşime fırında sütlaç yapalım... 😉

Fırında Sütlaç Malzemeleri

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak pirinçlerin üzerinde ki nişastanın gitmesi için pirinçleri bir güzel yıkayın. Sonrada pirinçlerin üzerine su ekleyip, pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Pirinçler yumuşadıktan sonra bir kapta şeker, nişasta, vanilya ve sütü bir kaba koyup, çırpın. Daha sonrada suyu çekilip, yumuşayan pirinçlerin üzerine hazırladığınız sütlü nişastalı karışımı yavaş yavaş ekleyin. Sonrada kaynayana kadar karıştırın. 

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Kaynamaya başlayan sütlacın hemen altını kapatıp, ısıya dayanıklı fırın kaplarına; pirinç ve sütü eşit şekilde gelecek şekilde paylaştırın. Tencerede pişerken sıvı kıvamda olan sütlaç sakın sizi korkutmasın. Fırına girince koyulaşıp, tam kıvamında olur.

Kaseleri fırın tepsisi yada bir borcama yerleştirin. Sonrada tepsinin en az 3\1 i kadar soğuk su koyun (suyun soğuk olması önemli sıcak su olursa sütlacınız hamurlaşır ve sertleşir.)

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının üst ayara alın ve tepsiyi de üst rafa koyun. Sütlaçlarınızın üzeri hafif yanıp, kızara kadar bekletin. Sütlaçların üzeri istediğiniz şekli alınca fırından dikkatli şekilde çıkarın. Çünkü tepside ki su çalkalanıp sütlaçların üzerine gelmesin.

Sütlaçlar soğuduktan sonra isterseniz buzdolabına kaldırıp, biraz dinlendirin. Böylece kovamı iyice oturmuş, lezzetli mi lezzetli fırında sütlaçlara sahip olmuş olursunuz. Sonrada afiyetle yiyin....

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun!





2 yorum: