4 Haziran 2018 Pazartesi

KARNE HEDİYESİ SEÇİMİ

Merhabalar arkadaşlar;

Bu hafta bildiğiniz üzere okullar yaz tatiline giriyor. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı bitiyor. Bir yıl boyunca yoğun bir tempo ile ders çalışan çocuklara emeklerinin karşılığı olarak, yaz tatili onlar için en büyük hediye olacak. Ancak bu ödülü bildiğiniz üzere milli eğitim onlara veriyor. Peki ya biz ebeveynler onlara nasıl bir hediye almalıyız?


Karne hediyesi alınmalı mı? Yoksa alınmamalı mı?


Karne hediyesini her dönem arkasında alınmasına karşıyım. Çünkü böylece çocuklar bilirler ki derslerinde başarılı olursa onu güzel bir karne hediyesi bekliyordur. Bu sebepten derslerine daha sıkı ve azimli olarak çalışır. Evet başarıyı elde eder; ancak bu elde ettiği başarıyı kendisi için değil. Ebeveyni için elde etmiştir. Buda çok yanlıştır. O sebepten ben çocuklara dönem başında yada içinde:

Oğlum derslerinizde başarılı olursanız, takdir alırsanız sizlere güzel bir karne hediyesi alacağım. Yada çok istedikleri bir oyuncağı, tableti,telefonu... alacağım diye söz vermem. Aksine elde ettikleri başarıyı kendileri için elde ettiklerini. O aldıkları takdiri bana değil. Kendileri için aldıklarını her dönem uzun uzun anlatırım. 
Çocuklarım bilirler ki güzel karne ile gelirlerse onları çok büyük bir hediye beklemiyor. Ancak onların başarısı ile mutlu olan ebeveynleri onları mutlu etmeyi de ihmal etmezler. Nede olsa hediye almayı kim sevmez ki? Bu soruyu kendime ve çevreye sık sık sorar sonra cevabını 'herkes hediye almaktan hoşlandığı' şeklinde alınca bende o günkü maddi imkanlar çerçevesinde onları mutlu edecek bir hediye alırım. Misal geçen sene onlara karne hediyesi olarak amcası onları bir gün boyunca keyiflerince gezdirip, yedirip-içirip eğlendirmişti.

Anneler günü, babalar günü, öğretmenler günü vb günlerde de olduğu gibi karne gününü de 'karne hediyesi' tüketim çılgınlığına dönüşmemeli. Onun yerine onun karnesine bakıp, sonrada ona sıkı sıkı sarılarak  ''Seninle iftihar ediyorum. Senin başarın ile bende mutlu oluyorum.'' diyebilmeliyiz. Çünkü çocuklar hediyeden önce takdir edilmek daha sonra kendi imkan çerçevemizde küçük bir kalem dahi olsa hediye almak gerekiyor.

Karne hediyesi ne olabilir?


Karne hediyesi ne olabilir?

Bu yıl 12 yaşını dolduran Emir için bir cep telefonu almak şart oldu gibi. (Bu konuyu ayrıca, başka bir yazıda uzun uzun değinmek istiyorum) Onun için ondan habersiz olarak cep telefonlara bakıyorum. Onun yaşına uygun bir akıllı telefon almak için. Araştırmalarım sonucu Media Markt sitesinde karne hediyesi şeklinde hazırlanmış birçok hediye seçeneği olduğunu gördüm.

Sizlerde çocuklarınızı bu yıl benim gibi mutlu etmek istiyorsunuz; ancak ne alacağınıza karar vermediyseniz. Ve karne hediyesi ne olabilir diye araştırma içindeyseniz. O siteye bir göz atmanızı öneririm. Oyun konsolundan, fotoğraf makinesi, akıllı saat gibi çocukların hediye almak ile mutlu olabilecekleri tüm seçenekler var. Üstelik her kesin ve bütçeye uygun geniş ürün yelpazesine sahip.


Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

8 yorum:

  1. Uzmanlar karne hediyesi sakıncalı diyorlar sürekli ama ne bileyim kafam karışıyor arkadaşlarımın çocuklarına alıyorum ben hala

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzmanlar karne hediyesini bir alışkanlık haline getirip, sürekli, alınmasına karşı. Yoksa arada bu tarz şımartmaya karşı değiller.

      Sil
  2. Sağlıkla ve huzurla başarıları daim olsun...

    YanıtlaSil
  3. Teşvik amaçlı hediye alınmasının pozitif etkisi de olabilir ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Bende aynı düşünüyorum Ahsen.

      Sil
  4. Çocukları başarılı olmaları yönünde hediye ile şartlandırma fikrine olumlu yaklaşmıyorum ben. Karne hediyesi için yaşa ve ihtiyaca göre, maddi değeri çok yüksek olmayacak şekilde değerlendirme yapmalı....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda da bende aynı şekilde yazdım zaten. Her iyi karneye hediye alınacak diye şartlandırma yapmaya karşıyım. Hatta çocuklarım karnelerine hediye alınacağını dahi bilmezler. Onlara habersiz hiç beklemedikleri anda hediye veririm. Hediye seçimi de yüksek ücretli değil, bazen onlar için felekten bir gün geçirme şeklinde dahi olur. Hatta geçen sene o şekilde olmuştu.
      Yine Yukarıda da yazdığım gibi bu aralar almayı düşündüğümüz bir cep telefonu almayı planlıyorum.

      Sil