7 Haziran 2018 Perşembe

GÜLLAÇ TARİFİ

Mübarek Ramazan-ı Şerif ayının bitmesine son bir hafta kala; Ramazanın gülü, Ramazanın olmazsa olmazı olan güllaç tarifini (nihayet) yazmaya geldim. Evet nihayet diyorum. Çünkü ben son 2 yıldır her Ramazan ayında bu tarifi yazmak istiyorum. Ama maalesef ki paylaşmam gereken başka öncelik yayınlar çıktığı için erteliyordum.
Ama ben bu tarifi yazmalıydım. Nede olsa güllaç yapma konusunda üzerime yoktu. Hatta klasik güllaç dışında güllacı farklı şekilde dahi yapmış. Ve çok beğenilmişti. Eeee o zaman daha ne erteliyordum ki. İlk olarak klasik güllaç tarifi ile başlamalıydım.  
diye düşündüm. Ve şuanda tarifi sizlerle paylaşmaya geldim.

GÜLLAÇ-NASIL-YAPILIR

Güllaç Malzemeleri

  • 10 yaprak güllaç
  • 2 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre; ben kullanmadım)

Üzeri için:

  • Antep fıstık
  • Kiraz

Güllaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak şeker ve sütü bir tencereye koyun. Sonrada ocağın altını yakıp, şeker eriyene kadar ısıtın. Unutmayın güllacın sütü kaynatılmaz. Süt el yakmayacak şekilde olmalı. Süt çok kaynar olursa, güllaç yaprağı hamur olur. Soğuk olsa da güllaç yaprakları yumuşamaz, sert olur.
Süt ısısı yoğurt mayaladığınız ısıda olmalı. 


GÜLLAÇ-NASIL-YAPILIR


Hazır güllaç yaprakları büyük yuvarlak şekilde satılır siz o yaprakları tam ortadan bir mutfak makası ile ikiye kesin. Sonrada bir yaprağın yarısının parlak yüzeyi üste gelecek şekilde tepsi yada borcama koyun. Ben dikdörtgen bir borcamda yaptım.

Sonrada hazırladığınız sütlü karışımı bir kepçe ile her tarafına gelecek şekilde güllacın üzerine dökülür. Sonra diğer yarısı da, aynen parlak kısmı üste gelecek şekilde diğerinin karşı tarafından üstüne konulur. Kepçe ile yine süt alınıp, yavaş yavaş üzerine dökülür. Bu şekilde her yaprağın arasına sütü yavaş yavaş dökün. Benim güllaç yaptığım borcam dikdörtgen olduğu için her tarafına eşit gelecek şekilde güllaç yapraklarını bazen tam ortadan ikiye keserken bazende dört parça şeklinde kestim. Döşeme işi sizin hazırlayacağınız kaba göre değişir.

Orta kata gelince ceviz serpin. Lezzet olarak güzel oluyor. Ancak o zaman güllacı hazırlayınca 2-3 saat sonra hemen tüketmeniz lazım. Yoksa diğer türlü güllacın beyaz görüntüsü cevizin verdiği renk ile bozulur. 1 gün bekletecekseniz cevizi arasına değil, servis yaparken üzerine serpiştirin.

Tüm güllaç yapraklarını özen ve itinayla tek tek sütle ıslattıktan sonra tatlınızı dinlenmeye bırakın. Bu esnada güllaç tüm sütü çekip, güzel bir görüntü ve lezzette hazır olur.

GÜLLAÇ-NASIL-YAPILIR

Özellikle davet sofralarına çok yakışıyor. Çünkü biz millet olarak davet sofraları için ağır ana yemekler hazırlarız. Ağır yemeklerin üzerine şerbetli bir tatlı yerine mis gibi sütlü güllaç daha hafif olduğu için, çok yakışıyor.

Tek kötü tarafı tek dilim size, hatta tüm güllaç severlere yetmez. Hemen peşinden: ''Acaba başka güllaç kaldı mı? Bir dilim daha rica edebilir miyim?'' olur. :)

Buyrun bu son dilimde siz değerli okurlarım için, afiyetler olsun!

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...

Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

8 yorum:

  1. Elinize sağlık 😊 hayırlı ramazanlar olsun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hayırlı Ramazanlar ;)

      Sil
  2. Bu tatlıyı çok severim. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım benim bende çok severim güllaçı 😊sevgiler 🌸😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Güllaç hafifliği ve lezzeti ile Ramazan ayında tercih ettiğim ilk tatlılar arasında yer alır.

      Sil
  4. Her tarif çok şekerli geliyor bana bunu da yarım bardak azaltsam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur elbet. Şeker miktarını damak tadına göre azaltabilirsin Ahsen. :)

      Sil