1 Aralık 2016 Perşembe

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi

Merhabalar arkadaşlar, lahananın her türlüsünü çok severim. Ancak bizim ailede benden başka kimse lahana sevmez. 😒

O yüzden -öyle sık sık- lahana evimizde pişmez. Ancak bazen o kadar çok özler ve dayanamaz hemen bir lahana sarması yada kabuska patlatırım. Üstelik bu aylarda birde hamilelik sebebi ile aşerme işin işine girince; isteklerimi daha ön planda tutmaya başladım.

Yine bir pazar günü pazar tezgahlarında boy boy dizilmiş lahanaları görünce; hemen burnuma kıymalı lahana sarması kokusu geldi. Tabi hemen ardında ağzımda sulanınca, hemen lahana tezgahından sarmalık bir lahana istedim. Adam lahanalara bastırarak içe doğru çöken, az damarlı bir lahana verdi.

Lahanayı eve getirip, hemen sarma yapmak için kolları sıvadım. İsterseniz şimdi sizlerde benimle birlikte kollarınızı sıvayın da birlikte kıymalı lahana sarması yapalım. Hııı olma mı?

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi

Kıymalı lahana sarması malzemeleri

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 300 gr. kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Sumak
  • Zeytinyağı
  • Maydanoz

Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?

İlk olarak lahananın yapraklarını ayırın.Ve tüm yaprakları tek tek yıkayın. Daha sonrada kaynar tuzlu suya yaprakları bastırıp, yapraklar yumuşayana kadar bekletin. Bir 5 dakika kadar bekleyince oluyor. İstediğiniz yumuşaklığa gelen yaprakları daha sonra bir süzgeç. yardımı ile kaynar sudan çıkarıp, hemen soğuk suyun içine atın. 

Lahanalar soğuk suyun içinde soğurken sizde bir kenarda soğanları ve maydanozları ince ince doğrayın. Ayıklayıp, yıkadığınız pirinç ve diğer baharatlar ile birlikte kıymanın içine koyup, elinizle bir güzel yoğurun.

Soğuk su içinde soğuyan lahana yapraklarını süzüp, sarmalık şekilde uzunlamasına şerit şekillerde kesin. Yaprakların sert, damar kısımlarını bıçak yardımı ile kesin. O kısımları lahanaları pişireceğiniz tencerenin en altına dizin.

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi

Kesip, hazırladığınız lahana yaprakları sarmaya başlayın. Sarma işleminde de mantık aynen üzüm yaprağı sarması gibi en uç kısmına harçtan koyup, kenarlarını içe katlayarak sarın. Tüm lahana yapraklarını bu şekilde sardıktan sonra en alt kısmına yaprakların damar kısmı ile kapladığınız tencerenin içine sardığınız tüm lahana sarmalarını dizin. 


Sardığınız tüm lahanaları dizdikten sonra bir kaşık salçayı su ile ezip, lahana sarmaların üzerine dökün. Eğer kullandığınız kıyma çok yağlı değilse çok az şekilde en üstede zeytin yağı gezdirin. Sonrada lahanaların en üstüne bir tabak ile kapatıp, tenceredeki lahanaların yarısına gelecek şekilde su ilave edilir. Sonrada kısık ateşte ağır ağır pişirilir.

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi

Evimizdeki diğer aile fertleri içinde kuru biber dolması doldurup, pişirdim. Onlar biber dolmalarını ben ise lahana sarmamı büyük bir iştahla, afiyetle yedim. 😋

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun!

2 yorum:

  1. Ay bayılırım ben de buna ama vakit yok. Artık bool kıymalı pirinçli bulgurlu kabuskaya döndüm yaa. Bu yemeğin bi tek adını sevmiyorum :) Bebekten haberler yok mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım keşke yakın olsakta yapınca sana da ikram edebilsem. Bizim evde benden başka seven olmadığı için kendi başına yemek bazen sıkıcı olabiliyor. :(
      Evet kabuska yemeğinin ismi çok gıcık. Ama lezzetihakikatende harika. :)
      Var var haftaya inşallah onunlada ilgili geniş bir yazı yazacağım.

      Sil