29 Aralık 2016 Perşembe

Dinamometre Yapımı (evdeki malzemeler ile)

Merhabalar arkadaşlar. Büyük oğlum artık 5. sınıfta...
Yeni eğitim sistemine göre 5. sınıf ilkokul değil, orta okul grubuna giriyor, bildiğiniz üzere.

Emir'in bu sene orta okullu olması hemi bizim için, hemide onun için ufak çaplıda olsa bir bocalamamıza neden oldu. Henüz 10 yaşında olmasına rağmen 'artık ben büyüdüm' duygusu etrafındaki büyük orta okullu çocuklarından dolayı olsa gerek. Onun büyümesini ise biz ebeveynlerin halen kabul etmemesi ile de karşılaşınca; ister-istemez bir çatışmaya sebep oldu. Çok şükür ki sınıf ve rehber öğretmenlerin yol göstermesi sonucu orta yolu çoğu çocuk ve ebeveyn buldu.

Geçenlerde Fen bilgisi derslerinde dinamometre konusuna geçmişler. Orada ev ödevi olarak 'dinamometre yapalım' diye bir bölüm vardı. Emir o sayfayı göstererek:
- Anne birlikte dinamometre yapalım mı? dedi.
Akşam vakti. Evde olan malzemeler ile nasıl bir dinamometre yaparız diye küçük çaplı bir araştırma sonucu.
Dahi kocişkom ampul duyunun sapını kesip, bununla yapalım mı? dedi. :)
İlk başlarda ben şok. ''Nasıl olur? Olur mu? Olmaz mı?'' derken o yapmaya koyuldu bile...

Dinamometre Yapımı

Dinamometre nasıl yapılır?

Dinamometre için ilk olarak yukarıda da yazdığım gibi ampul duyu sapı, beyaz lastik, kırmızı keçe kalem, delgeç, paket lastiği ve anahtarlık halkası gerekli.

Dinamometre nasıl yapılır?

Ampul sapından bir bölümü kızgın bir şiş ile küçük bir bölüm açtı. Onun içine geçirilecek lastiğin boyutunu ayarlayıp, kestik. Ölçümü belirtecek yeri belli etmek içinde keçeli kalem ile kırmızıya boyadık. Sonrada ampul duyunun içinden o lastiği geçirdik. Kenarlarına da dinamometre ölçüm birimlerini yapıştırdık. En son anahtarlık halkasını ampul duyunun ucuna; paket lastiğini de beyaz lastiğin ucuna takıp tamamladık.

Dinamometre nasıl yapılır?

Sonrada lastiğin ucundaki paket lastiğine Emir'in fen bilgisi kitabını geçirip, onun dinamometre sini bulduk. Hemen onun ardında Efe'nin tüm ders kitap ve defterleri de ortaya çıkıp. Sırası ile dinamometre ölçümü yaptılar. Böylece bir ev ödevi olan dinamometre sayesinde, çocuklar için öğretici bir etkinlikte olmuş oldu. Çünkü en az 1-1,5 saat kesintisiz ev yapımı dinamometre ile oynadılar... 😃
Evet belki çok profesyonel bir çalışma olmadı. Ancak biz ailecek eğlenerek, tamamen evde olan malzeme ile yaptığımız farklı bir dinamometre yapmış olduk.

Emir sabah okula götürdüğünde ise; 
Öğretmen: Kimler kitaptakinden farklı bir dinamometre yaptı? diye sorduğunda bende bazı arkadaşlar ile birlikte parmak kaldırdım. Dedi...
Öğretmen: Kimler internetten yardım almadan yaptı? diye sorduğunda ise sadece ben parmak kaldırdım. Dedi...
Öğretmen sadece benim parmak kaldırdığımı görünce nasıl yaptığı merak edip.: ''Getir bakalım dinamometreni bir göreyim'' dedi. Bende öğretmene götürdüğümde, öğretmen dinamometre-mi inceleyip, nasıl yaptığımızı sordu? Bende nasıl yaptığımızı tek tek anlatınca şaşırıp: ''Belki yanılma payı olan bir dinamometre olabilir. Ancak tamamen farklı ve evdeki malzemeler ile yapılan bir dinamometre olmuş. Aferin dedi'' dedi... ;)

Arkadaşları ise: ''Emir zaten sen her zaman bizim yaptığımızdan farklı şeyler illaki yapacaksın demi'' demişler. 😅

Oğlum okul dönüşü büyük bir mutlulukla eve gelip; o gün fen dersinde neler yaşandığını ve neler konuşulduğunu büyük bir keyifle bizlere anlattı. Tabi aynı keyifle bizlerde dinledik... 😍


1 yorum: