21 Aralık 2016 Çarşamba

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi

Merhabalar arkadaşlar bu aralar biliyorum ki evinizde bayat ekmekler birikti... Bilirsiniz ki benim 6. hissim kuvvetli. Ben 'birikti' diyorsam; kesin birikmiştir. 😉 Eee madem bayat ekmekler birikti. O zaman hemen yeni bir tarif öğrenmeye ne dersiniz? Üstelik bu tarif 110 yıllık bir Balkan tarifi. Tamam, tam orjinalı kadar olmayabilir. Ama en az orijinalı kadar lezzetli; orası kesin bilgi...

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Nasıl Yapılır?


Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz üzere bugün vereceğim tarif. Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi olacak.... 😋



Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Malzemeleri

  • 1 kilo gram orta yağlı dana kıyma (bulursanız biraz kuyruk yağı) 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 1 bardak soda ( maden suyu ) 
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 çay bardağı çok ince çekilmiş bayat ekmek

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Nasıl Yapılır?


İlk olarak karbonatı ve sodayı karıştırın. Bu iki malzemeyi karıştırınca köpürecek siz bu köpüren malzemeyi direk kıymanın üzerine dökün. Sonrada tuz ve çekilmiş bayat ekmeği ekleyip, iyice yoğurun. Kapaklı bir saklama kabında bir gece bekletin... (İnegöl köfteyi diğer köftelerden ayıran baharatlarıdır. Bu köftede öyle alışa gelmiş köfte baharatları eklenmiyor. Hatta hiç baharat eklenmiyor.)

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi

Ertesi sabah soğanları rendenin ince gözünde rendeleyip, ekleyin. Sonrada köfteyi iyice yoğurun. İsterseniz yoğurma işlemini mutfak robatı ile de yapabilirsiniz. Sakız gibi yoğrulmuş köfteden isterseniz sağlam bir sıkma torbasına koyup, ince uzun parmak gibi İnegöl köfteler yapabilirsiniz.

Benim sağlam sıkma torbam olmadığı için elimle şekiller verdim. Parmak uzunluğu ve kalınlığında yaptığınız İnegöl köftelerinin daha sonra üstünü streç film ile kaplayıp, 2-3 saat kadar biraz daha buzdolabında dinlendirin.

Bayat ekmekli İnegöl köftelerini pişireceğiniz andan 10 dakika kadar önce buzdolabından çıkarıp, oda sıcaklığında bekletin. Sonrada ızgara tavasında yağsız olarak arkalı önlü ızgara yapın.  Yada evinizde elektrikli mangal varsa onda pişirin. 

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi

Ben bu bayat ekmekli İnegöl köftelerinden yazında yapıp, mangala giderken götürmeyi düşünüyorum. Bence hazır alınan İnegöl köftelerinden çok daha lezzetli ve sağlıklı. Nede olsa bu köfteleri siz yaptınız; içinde ne olduğunu ve hangi ortamda, nasıl yapıldığını çok iyi biliyorsunuz. O yüzden gönül rahatlığı ile çocuklarınız ile birlikte yiyebilirsiniz...

6 yorum:

  1. Merhabalar sitenizi ara ara takip ediyorum güzel bir site. Bebişle ilgili yazılarıda merakla bekliyorum Sağlıkla doğar inşallah. Yalnız köfte malzemelerinde ve tarifinde bayat ekmeği göremedim yazmayı mı unuttunuz acaba? Dilek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar Dilek hanım. Çok sağol. İnşallah Allah'ın izni ile kucağıma alacağım.
      Aaaa Çok haklısınız yazmamışım. Bu aralar kafam biraz dalgın olduğu için tamamen unutmuşum. Hatta yazımı etiketlemeyi de unutmuşum. Sizin yorumunuzdan sonra şimdi fark ettim. çok teşekkür ederim. Şimdi düzenleyip, güncelledim.
      Sizin gibi dikkatli okurlarımın olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor. Beni bu güzel yorumlarınızdan mahrum etmeyin lütfen. Bu aralar inanın çok ihtiyacım var.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Hem diyetteyim hemde gece gece yazıyı okurken acıktım:) ellerine sağlık en kısa zamanda yapcam bende :) Bloguma beklerim sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu köfte yağda kızartılmadığı için diğer köftelere nazaran daha masum bence :) Tamam gelirim...

      Sil
  3. İlk defa ekmekli köftenin tarifini okudum :) Ama bayat ekmekler için kullanım için gerçekten güzel bir uygulama diye düşünüyorum. İsraf olmuyor atılma durumu yok. Yoğurtla sos yapıp inanılmaz lezzetli olur kesin Ellerinize sağlık tarifi aldım bakalım başaracak mıyım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tarifi bire bir uygularsan kesin başarırsın canım. :)

      Sil