1 Eylül 2016 Perşembe

Kışlık Domates Konservesi Tarifi (ev yapımı)

Merhabalar sevgili okurlar, bugün eylül ayına, namı değer hüzün ayına girdik. Eylül ayı için hüzün ayı denir. Ancak bana göre hüzün ayından ziyade kışlık konserve, turşu ve sos ayı olarak bilinir. Bu ayda her şeyin doğalını ailesine sunmak isteyen biz annelerin mutfağında hummalı bir çalışma olur.

Bende sizlere henüz 2. postasını yaptığım kışlık domates konservesi tarifimi paylaşacağım. Eminim çoğu anne biliyor ve yapıyordur. Ancak henüz tecrübeli olmayan kadın ve annelerden bilmeyenler vardır. Onlara yol göstermek maksatlı ve Tarifler çubuğundaki kategorimde bu tarifinde yer almasını istediğim için; uzun zamandır aklımda olan, ancak devamlı ertelediğim yayını nihayet bugün paylaşacağım. ( Ne demişler geç olsun; ama güç olmasın..)


Kışlık Domates Konservesi Tarifi (ev yapımı)


Kışlık domates konservesi malzemeleri

  • 10 kilo domates
  • 2 yemek kaşığı konservelik tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Cam kavanoz
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı

Kışlık domates konservesi nasıl yapılır?

İlk olarak domatesler genişçe bir leğende tertemiz yıkanır. Daha sonrada üzerine su ısıtıcısında kaynattığınız suyu döküp, sıcak su içinde bir kaç dakika bekletin. 

Daha sonrada sıcak suda bekletilen domatesleri tek tek soyun. Sıcak suda bekleyen domatesin kabuğu daha çabuk soyulur. Tüm domateslerin kabuğunu tek tek soyduktan sonra her domatesi sırası ile tek tek doğrayın. Sakın rondodan geçirmeyin (sulanır) 


Kışlık Domates Konservesi Tarifi (ev yapımı)

Tüm domateslerin doğrama işlemleri bitirdikten sonra genişçe bir tencereye doğradığınız tüm domatesleri ekleyip, pişirin. Domatesler tencerede kaynamaya başladıktan sonra bir 10-15 dakika kadar daha ara ara karıştırarak pişirin.

En sonunda indirmeye yakın zeytin yağı ve tuzunu da ekleyip, son kez bir kez daha karıştırıp, ocaktan indirin. Sonrada temiz kavanozlara bir kepçe yardımı ile sıcak sıcak doldurup, yeni kapaklarını sıkıca kapatın.( Cam kavanozları her sene aynı kavanozu kullanabilirsiniz. Ancak kapaklarını her sene yenileyin. Yoksa diğer türlü konservenin kapağı iyi tutmadığı için atar ve kışlık konserveleriniz bozulur)

Kavanozları doldurup, kapaklarını sıcak sıcak kapattıktan sonra hemen tezgah üzerine ters çevirerek koyun. Bir gece o şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen bir yere kaldırın. Ben tüm hazırladığım kışlıkları bodrumdaki kilerimize kaldırıyorum...

Kışın yemeklerde, makarnalarda, çorbalarda, soslarda hatta içine  iki yumurta kırıp menemen gibi kahvaltılarda dahi kullanabilirsiniz. Bu kışlık domates konservesi kışın resmen her yemekte eliniz gidecek ve içinizden ''keşke yazın daha fazla yapsaydım' diyeceksiniz. O zaman kışın bu pişmanlığı yaşamamak için hemen kollarınızı sıvayın ve kışlık domates konservesi yapın...


10 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım Allah ağız tadında yemeyi kısmet etsin. canım nasılsın bulantıların varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Amin inşallah...
      Evet şu aralar bulantılarım var. :(

      Sil
  2. Bende hüzün ayı diye düşünürken eve bi geldim annem kırmızı biber közlüyor kışlık 🙈🙈 bütün hüznüm gitti çünkü bayılırım kırmızı biber közlemediler ☺️☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhh afiyetler olsun. Kışın ağız tadı ile yersiniz inşallah fındıkurdu blog :)

      Sil
  3. Bizim buralarda Hatay'da konserve çok fazla tüketilir, annemde yapar konserveler, sadece domates değil, diğer sebzelerinde konseverleri yapılır, örneğin bamya konservesi yapılır daha fazla.
    Bu arada elinize sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gökhan bey. Bamya konservesini daha önceden ne yedim nede yaptım. O yüzden merak ettim doğrusu. Anacığınızın da ellerine sağlık.

      Sil
  4. Canım eline sağlık, çok zahmetli bir iş gibi görünüyor gözüme, ama kışın her yediğinizde buna değdiğinizi hissedeceğiniz kesin, afiyet olsun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Aynen öyle zahmetli ama kışın her yemek ve soslarda elin gidecek. Lezzetli ve sağlıklı bir kışlık hazırlığı olduğu için ben zahmetine katlanıyorum. :)

      Sil
  5. Salça, tarhana, kışlık sos döneminden yeni çıktım. Çok yorucu. Bir süre domates görmek istemiyorum :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Siz erkenciymişsiniz. Yaptıklarınızı ağız tadı ile yersiniz inşallah...

      Sil