Merhabalar sevgili okurlar, bugün sizlere İzmir'in meşhur köftesi olan ödemiş köftesinin tarifini paylaşacağım. Ödemiş köfte diğer köfteler gibi içine bayat ekmek\galete unu girmiyor, Onun yerine irmik giriyor...
İrmiği genellikle tatlılarda çok kullanırız. Ancak köfte içinde de en az tatlılara yakıştığı kadar yakışıyor. Bence görüntüsü dillere destan, lezzeti olay olan ödemiş köftesinden sizlerde yapın. Pişman olmayacaksınız....
Tüm ödemiş köftesi harcını parmak şeklinde şekiller vererek hazırladıktan sonra üzerini streç film ile kaplayıp, buzdolabına kaldırın. En az bir yarım saat kadar dinlendirin. Burada ödemiş köftesinin bir başka özelliği köfteyi dinlendirmek. Onun için siz bu köfteleri gece yapın, sabaha kadar buzdolabında dinlendirin. Yada sabah yapın ve akşam yemeği saatine kadar dinlendirirseniz köfteniz daha güzel olur.
Köfteyi kızartacağınız zaman ilk olarak bir tavada tereyağı ve toz kırmızı biberi alıp, eritin. Sonrada yarım ekmeği (siz bayat yarım ekmek kullanacaktınız unutmayın) ortadan ikiye kesip erimiş olan tereyağınıza bandırın. Ekmeğin her tarafına kırmızı toz biberli tere yağ ile yağladıktan sonra istediğiniz şeklide kesip, servis tabağının en altına döşeyin.
Köftelerinizi de döküm bir tavada her tarafı eşit şekilde kızartın. Sonrada kızarttığınız ödemiş köftelerini de tereyağlı bayat ekmeklerin üzerine dizin.
En son üzerine domates dilimleri ve maydanoz ile süsleyip, servis edin. Afiyetler olsun...
Bu arada bu ödemiş köftelerini isterseniz mini bir piknik yapacağınız zaman enlemesine ortadan ikiye bölüp, tere yağ ile yağladığınız ekmeğin içine ödemiş köftesini koyup, ekmek arası ödemiş köftesi hazırlayabilirsiniz. Sonrada ailecek yaptığınız mini pikniklerde yanında bir tane ayran ile afiyetle yiyin. Gerçekten de çok güzel oluyor. Biz genellikle parklarda piknik yapacağımız zaman piknik menümüz ekmek arası ödemiş köftesi ve ayran ikilisi oluyor.
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...
İrmiği genellikle tatlılarda çok kullanırız. Ancak köfte içinde de en az tatlılara yakıştığı kadar yakışıyor. Bence görüntüsü dillere destan, lezzeti olay olan ödemiş köftesinden sizlerde yapın. Pişman olmayacaksınız....
Ödemiş köftesi malzemeleri
- Yarım kilo kıyma
- 1 Çay bardağı irmik
- 1 adete kuru soğan
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
- Tere yağ
- Toz kırmızı biber
- Yarım ekmek (siz bu ekmeği bayat ekmekleri değerlendirmek için, bayat ekmeklerden kullanın)
- Domates
- Maydanoz
Ödemiş köftesi nasıl yapılır?
İlk olarak kuru soğanı alıp, bir rende ile rendeleyin. Daha sonrada yoğurma kabına kıymayı, irmiği, baharatlarını ve biraz önce rendelediğiniz soğanı da ekleyip, yoğurun.
Köfte harcınızı bir güzel yoğurup hazırladıktan sonra dinlendirmeden hemen harçtan parçalar koparıp, parmak şeklinde şekiller verin. Aşağıdaki kolajda gözüküyor...
Tüm ödemiş köftesi harcını parmak şeklinde şekiller vererek hazırladıktan sonra üzerini streç film ile kaplayıp, buzdolabına kaldırın. En az bir yarım saat kadar dinlendirin. Burada ödemiş köftesinin bir başka özelliği köfteyi dinlendirmek. Onun için siz bu köfteleri gece yapın, sabaha kadar buzdolabında dinlendirin. Yada sabah yapın ve akşam yemeği saatine kadar dinlendirirseniz köfteniz daha güzel olur.
Köfteyi kızartacağınız zaman ilk olarak bir tavada tereyağı ve toz kırmızı biberi alıp, eritin. Sonrada yarım ekmeği (siz bayat yarım ekmek kullanacaktınız unutmayın) ortadan ikiye kesip erimiş olan tereyağınıza bandırın. Ekmeğin her tarafına kırmızı toz biberli tere yağ ile yağladıktan sonra istediğiniz şeklide kesip, servis tabağının en altına döşeyin.
Köftelerinizi de döküm bir tavada her tarafı eşit şekilde kızartın. Sonrada kızarttığınız ödemiş köftelerini de tereyağlı bayat ekmeklerin üzerine dizin.
En son üzerine domates dilimleri ve maydanoz ile süsleyip, servis edin. Afiyetler olsun...
Bu arada bu ödemiş köftelerini isterseniz mini bir piknik yapacağınız zaman enlemesine ortadan ikiye bölüp, tere yağ ile yağladığınız ekmeğin içine ödemiş köftesini koyup, ekmek arası ödemiş köftesi hazırlayabilirsiniz. Sonrada ailecek yaptığınız mini pikniklerde yanında bir tane ayran ile afiyetle yiyin. Gerçekten de çok güzel oluyor. Biz genellikle parklarda piknik yapacağımız zaman piknik menümüz ekmek arası ödemiş köftesi ve ayran ikilisi oluyor.
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun...
ellerine sağlık cok güzel gorunuyorlar.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım.
Silharika gözüküyor, eline sağlık :)
YanıtlaSilteşekkürler :)
SilEllerinize sağlık. Köftede irmiği ben de çok beğenirim. Daha tok hale getiriyor kıymayı. Aklıma düşürdünüz, yapayım iyisimi :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim. O zaman size de kolay gelsin :)
Silblog keşif etkinliğinden sizi takipteyim bana da beklerim
YanıtlaSilhttp://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/
Hoş geldiniz bloğuma :) tamam gelirim... ;)
SilÇok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık benim bloguma da beklerim :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. ☺
Sil